Κυριακή Δ’ των Νηστειών, 18 Μαρτίου 2018, εορτή του Αγίου Ιωάννου, του συγγραφέως, της κλίμακος και εν πληθούση Εκκλησία τελέσθηκε ο κατανυκτικός εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαρίσης, όπου ομίλησε ο Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου π. Αθανάσιος, ο Αγιομετεωρίτης με θέμα: «Τα νοσήματα της γλώσσας και οι αρετές της εν γνώσει σιωπής».
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Λαρίσης, ο λόγιος ομιλητής, π. Αθανάσιος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο για την ευγενική του πρόσκληση και αναφέρθηκε με πολλή διάκριση στην σημερινή τεχνοκρατούμενη εποχή, των αμετρήτων ειδήσεων και της πληροφόρησης, της παράχρησης του λόγου, της κρίσεως και συνεχούς κατακρίσεως, της ετεροπαρατήρησης και των δεινών αμαρτημάτων της γλώσσης, που μας οδηγούν στον πνευματικό όλεθρο και την καταστροφή, ενώ αντιπρότεινε την εύλαλη σιωπή ως λύση στα μεγάλα μας προβλήματα και αιτία της πνευματικής μας συμμορφώσεως.
«Το θέμα των αμαρτημάτων της γλώσσας και της ασκήσεως της εν επιγνώσει σιωπής είναι, όπως σημείωσε ο π. Αθανάσιος, τεράστιο και με εξέχουσα πνευματική βαρύτητα και φυσικά δεν εξαντλείται σε μία ώρα πνευματικής διδαχής. Αυτό όμως που με πολλή προσοχή καταθέτουμε σήμερα είναι η αγωνία μας και το ενδιαφέρον μας, πως θα αποκτήσουμε συναίσθηση του πόσο συχνά πέφτουμε στα αμαρτήματα αυτά, πόσο επιζήμια είναι τόσο για μας όσο και για τους αδελφούς μας και πόσα ακόμη από αυτά παραμένουν ανεξομολόγητα ενώπιον του πνευματικού πατρός μας. Χρειάζεται, λοιπόν, νήψη, προσευχή, ταπείνωση, αγάπη, συγχωρητικότητα, φιλαδελφία και έξοδος από τον ατομισμό μας και την εμπιστοσύνη στον λογισμό μας και στην κρίση μας.
[irp posts=”409277″ name=”Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Λάρισα (ΦΩΤΟ)”]
Όλοι οι άγιοι της Εκκλησίας μας είχαν ως κύριο γνώρισμά τους την επιείκεια, την αγάπη και την συγχωρητικότητα προς τους άλλους ενώ αντίθετα ήταν ιδιαίτερα αυστηροί προς τον εαυτό τους.
Αυτό το παράδειγμα των αγίων μας ας μιμηθούμε και μείς, ώστε να μαλακώσει η καρδιά μας να ειρηνεύσει η ζωή μας και να γίνουμε, έτσι, δεκτικοί της χάριτος του Θεού. Η αποφυγή της κατακρίσεως αποτελεί για όλους μας ένα ασφαλές εχέγγυο και για την απόκτηση της ΟυρανίουΒασιλείας, καθώς κατά το αψευδές στόμα του Κυρίου μας: «Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε»(Ματθ. 7,1).
Μην κατακρίνετε και μη καταδικάζετε τον πλησίον σας, ίνα μη κατακριθήτε και σείς από τον Θεόν. Και, επίσης, «εν ω γαρ κρίματι κρίνετε κριθήσεσθε, και εν ω μέτρω μετρείτε μετρηθήσεται υμίν(Ματθ. 7, 2) Διότι με την σκληρή και αυστηρή κρίση, που κατακρίνετε, θα κατακριθήτε και με το ίδιο μέτρο, που κρίνετε τις πράξεις του πλησίον, θα μετρηθεί από τον Θεό και θα κριθεί και η δική σας ζωή και συμπεριφορά. Ας ευχηθούμε, λοιπόν, κατέληξε ο Αγιομετεωρίτης π. Αθανάσιος, να μας χαρίσει ο Θεός το δώρο αυτό της ακατακρισίας και σιωπής, που θα ομορφαίνει και θα ειρηνεύει την ψυχή μας, αλλά συγχρόνως και το οικογενειακό, εργασιακό και φιλικό μας περιβάλλον, στην μετά θάνατο δε ζωή μας θα μας χαρίσει την μεγάλη δωρεά της συμμετοχής μας στην Ουράνια Βασιλεία του.»