Ι.Μ. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ: Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Πανελληνίου Συνεδρίου Κατηχητών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Πρωτεύουσα της Ρούμελης την Λαμία και στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, το οποίο και διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και είχε ως θέμα: «Πως θα μεταδώσουμε στους νέους μας το πνεύμα και το όραμα του 1821».
Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισε και ευλόγησε πατρικά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος Β’ με μήνυμα, το οποίο απέστειλε και μέσα από το οποίο τόνισε την ανάγκη μετάδοσης του οράματος και του πνεύματος του 1821 στους νέους μας υπογραμμίζοντας «την διαχρονική αξία του πνεύματος και του οράματος των αγωνιστών της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας την οποία οφείλουμε να μεταδώσουμε χωρίς ακρότητες και εθνικιστικές αποκλίσεις, αλλά με διάκριση και σύνεση, με επιστημονικότητα και ευθυκρισία στις νεότερες γενιές και τότε το έργο μας θα τελεσφορήσει και θα αποφέρει πλούσιους καρπούς».
Ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών καλωσόρισε τους Συνέδρους στην φιλόξενη και ιστορική Λαμία και στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.
Ο Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος κήρυξε και επίσημα τις εργασίες του Συνεδρίου και αναφέρθηκε λεπτομερώς στις δράσεις της Συνοδικής Επιτροπής, όσο και γενικότερα της Ιεράς Συνόδου από το επετειακό έτος 2021, ευχαριστώντας δια πολλών τόσο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. κ. Ιερώνυμο για την ευαισθησία του και την πατρική του αγάπη προς τα νέα παιδιά και το έργο της κατηχήσεως, όσο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών για την αρχοντική και αβραμιαία φιλοξενία των Συνέδρων στην Ιερά Μητρόπολη.
Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος Π.Ε. κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Χρήστος Καραγιάννης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες του Συνεδρίου μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος», μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και μέσω διαδικτύου από την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως www.imfth.gr.
Ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος, συντόνιζε το πρόγραμμα του Συνεδρίου, ενώ μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής ήταν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής, Συνοδικός Γραμματεύς και Ιεροκήρυκας της Ι. Μ. Φθιώτιδος και ο Διευθυντής του Ωδείου της Ι.Μ. Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» Δρ. Ανδρέας Ιωακείμ.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις επί του θέματος του Συνεδρίου:
Α) «Ενδεικτικά προαπαιτούμενα για μια διδασκαλία της Επανάστασης του 1821 στο σχολείο» από τον κ. Αντώνιο Σμυρναίο, Καθηγητή Νεοελληνικής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μέσω διαδικτύου,
Β) «Η έννοια του διαχρονικού μηνύματος της Χριστιανικής «συν-αντίληψης». Το σήμερα προέρχεται από το χθες και το αύριο θα προέλθει από το σήμερα» από τον κ. Λαυρέντιο Δελασσούδα, Ομότιμο Καθηγητή Παιδαγωγικής του ΕΚΠΑ, μέσω διαδικτύου.
Γ) «Η μουσική και η Διδασκαλία της στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821» από την κ. Σεβαστή Μαζέρα –Μάμαλη, Δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας, τ. Διδάσκουσα στην ΑΕΑ Βελλάς Ιωαννίνων, Ιδρύτρια και Δομεστίκαινα Χορού Ψαλτριών «ΑΔΟΥΣΑΙ», Καθηγήτρια Μουσικής δια ζώσης,
Δ) «Νεομάρτυρες: Η συμβολή τους στην αναγέννηση της πνευματικής ελευθερίας και στην Επανάσταση του Γένους» από τον κ. Μιχαήλ Τρίτος, Καθηγητή ΑΠΘ, πρώην Κοσμήτορα Θεολογικής Σχολής, δια ζώσης.
Τέλος, ουσιαστική παρέμβαση διαδικτυακά έκανε και ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος και τοποθετήθηκε με εισήγηση η οποία είχε ως θέμα: «Εμβόλια και μύθοι: όταν η επιστήμη συναντά την αμφισβήτηση».
Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με ουσιαστικό διάλογο, όπου οι εισηγητές απάντησαν σε ερωτήματα των Συνέδρων.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών παρουσίασε και ένα νέο βιβλίο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με τίτλο: «Τα παλληκάρια της Ρούμελης.
Πριν την αναχώρηση τους οι Σύνεδροι – Εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων επισκέφθηκαν το Κενοτάφιο του Αθανασίου Διάκου στη Λαμία.
Τους Συνέδρους ανέμενε και ξενάγησε ο πρώτος πολίτης του Δήμου, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο οποίος και τους καλωσόρισε «σε ένα τόπο μαρτυρίου, θυσίας, αγώνων και ο οποίος μετατράπηκε σε ένα τόπο ιστορικού προσκυνήματος όχι μόνο των Ρουμελιωτών, αλλά και όλων των Ελλήνων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Το ιστορικό της ζωής, δράσης` και του φρικτού τέλους του Εθνοϊερομάρτυρος Αθανασίου Διάκου, του «Αετού της Ρούμελης» εκ μέρους του Δήμου, ανέλαβε η Φιλόλογος – Αρχαιολόγος κ. Κωνσταντίνα Συλεούνη.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος εμφανώς συγκινημένος κατέθεσε για ακόμη μία φορά την ευγνωμοσύνη εκ μέρους όλων των Συνέδρων τόσο στον Σεβασμιώτατο, όσο και στον κ. Δήμαρχο και σε όλους τους συνεργάτες τους διότι όπως ετόνισε δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος και πιο ευλογημένος τόπος για να ολοκληρωθούν οι εργασίες του Πανελληνίου Συνεδρίου Κατηχητών.
«Και τις δύο ημέρες μας αναβαπτίσατε πραγματικά στα νάματα της πίστεως και της πατρίδος», ανέφερε ο κ. Μακάριος απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο.
Τέλος, με προτροπή του Σεβασμιωτάτου, δύο νέοι, εκπρόσωποι Ιερών Μητροπόλεων απόθεσαν ένα λουλούδι στο μνημείο στη μνήμη του Οπλαρχηγού Αθανασίου Διάκου.
Η Επίσκεψη αλλά και οι εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με τον Εθνικό μας Ύμνο, ψαλλόμενο από όλους.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου