Ολοκληρώθηκαν οι τετραήμεροι εορτασμοί στην Νέα Κίο Αργολίδος όπου η προσφυγική κωμόπολη τιμά κάθε χρόνο όλους τους Αγίους καταγόμενους από την Κίο της Μικράς Ασίας με κάθε λαμπρότητα.
Φέτος η Νέα Κίος είχε την ιδιαίτερη ευλογία να φιλοξενήσει για ολιγοήμερο προσκύνημα την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Σινασίτισσας που ήρθε στην κωμόπολη την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017. Την εικόνα υποδέχτηκε με κάθε λαμπρότητα ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος , Ιερείς και πλήθος κόσμου. Ακολούθησε λιτανευτική πομπή ως το ναό της Παναγίας Θεομάνας Νέας Κίου. Την θαυματουργή εικόνα έφερε από την Κορινθία o Ιεραπόστολος στο Καμερούν π. Ευάγγελος Παπανικολάου. Η εικόνα της Παναγίας της Σινασσίτισσας προέρχεται από το ιδιόκτητο εκκλησάκι της οικογενείας τού Σωτηρίου Μαρσέλλου στην Σινασσό. Τώρα φυλάσσονται με ευλάβεια στο Ιδιόκτητο ναύδριό της οικογενείας στη Ρίζα Ξυλοκάστρου Κορινθίας. Μαζί με την εικόνα της Παναγίας της Σινασσίτισας έφερε η οικογένεια Μαρσέλλου και την εικόνα του Προδρόμου μετά την εκδίωξη των Ελλήνων από την επαρχία της Καππαδοκίας.
Την παραμονή της εορτής των Αγίων της Νέας Κίου, Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017, τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός με τ’ αρτοκλασίας στον Ιερό ναό από τον εφημέριο του ναού π. Δημοσθένη Γάτζιο.
[irp posts=”377174″ name=”Εσπερινα κηρύγματα από τον Αργολίδος Νεκτάριο”]
Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε ο όρθρος και η θεία λειτουργία ,ιερουργούντος του εφημέριου του Ναού π. Δημοσθένη. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο Ιερέας του ναού ευχαρίστησε θερμά όλους όσους τίμησαν τους Αγίους της Νέας Κίου, αλλά κι όλους που ήρθαν να τιμήσουν την Παναγία τη Σινασίτισσα που έφερε προς προσκύνηση στην Αργολίδα ο Σωτήριος Μαρσέλλος.
Η ενορία της Νέας Κιου μαζί με τον δήμο Άργους- Μυκηνών τιμά τους θεοφόρους πατέρες της 7 Οικουμενικής Συνόδου που έγινε στην Νίκαια της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας. Στη Σύνοδο αυτή αποφασίσθηκε η αναστήλωση των εικόνων και η λήξη της Εικονομαχίας .Έτσι τιμώνται ο Άγιος Ευστάθιος επίσκοπος Κίου, ο οσιομάρτυρας Ιγνάτιος ,ο οσιομάρτυρας Μακάριος ο νέος που μαρτύρησε στην Προύσα το 1590 και ο νεομάρτυρας Αθανάσιος. Να σημειωθεί πως η Κίος της Μικράς Ασίας από τον 16 αιώνα και μετά αποτέλεσε την έδρα της ξακουστής Μητρόπολης Νικαίας και διατηρήθηκε ως την μικρασιατική καταστροφή. Οι άγιοι Ευστάθιος και ο οσιομάρτυρας Ιγνάτιος έδρασαν και μαρτύρησαν κατά την περίοδο της Εικονομαχίας.