Βόλος: Με την δέουσα ιεροπρέπεια ο Βόλος τίμησε τον Πολιούχο και Προστάτη του Άγιο Νικόλαο, με επίκεντρο τον ομώνυμο Μητροπολιτικό του Ναό.
Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ίμβρου & Τενέδου κ. Κυρίλλου, συγχοροστατούντων του Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, Ηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων Θεσσαλονίκης και του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Στον Εσπερινό συμμετείχαν δεκάδες Κληρικοί και πλήθος προσκυνητών.
Τους φιλοξενουμένους Αρχιερείς προσφώνησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος παρατήρησε ότι η παρουσία τους «έρχεται στον απόηχο του αφιερώματος της φετινής Ναυτικής Εβδομάδος στην Ίμβρο, στο οποίο συμμετείχε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος».
Εξέφρασε, μάλιστα, την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός της παρουσίας του κ. Κυρίλλου στην Ίμβρο, «όπου στις μέρες μας παραμένει ζωντανή η φλόγα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας».
Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος μετέφερε στον Επίσκοπο, στον ιερό Κλήρο και στον ευλαβή λαό της επαρχίας τις πατρικές ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου, «ο οποίος κρατά ζωντανές στην καρδιά του τις μνήμες από την συμμετοχή του στις εκδηλώσεις για την ιδιαιτέρα του πατρίδα, την νήσο Ίμβρο». Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε «να ευγνωμονούμε τον Θεό για την συνεχή παρουσία της αγιότητας μέσα στην Εκκλησία, που νοηματοδοτεί την ύπαρξή Της και συνιστά το βασικό και κύριο έργο Της».
Μάλιστα, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά εκείνα του Αγίου Νικολάου, που συνιστούν την αγιότητά του και αποτελούν δρόμους αγιότητας για όλους, όπως είναι η ακριβής και ακλόνητη Ορθόδοξη πίστη, η πραότητα στην αντιμετώπιση των κινδύνων και των πειρασμών, η εγκράτεια και ο λιτός τρόπος ζωής.
Ο κ. Κύριλλος, με ιδιαίτερη συγκίνηση, αναφέρθηκε, στην συνέχεια, στις εμπειρίες του από τις αλησμόνητες πατρίδες, όπου διακονεί, εξύμνησε τα χαρίσματα και την πίστη των προσφύγων και τόνισε πόσο σπουδαίο είναι να ζει κανείς την πονεμένη Ρωμιοσύνη, στην καθ’ ημάς Ανατολή, τα παθήματα του Γένους στην ιστορική του πορεία, σε τόπους αιματοβαμμένους.
Ο κ. Κύριλλος μίλησε για την Ίμβρο, που ανέδειξε ανθρώπους του πνεύματος και της ιστορίας, με κορυφαίο τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, «ο οποίος πήρε την Ορθόδοξη Εκκλησία και την άνοιξε στα πέρατα της οικουμένης, την έβγαλε από την εσωστρέφεια και την έκανε Εκκλησία του σύμπαντος κόσμου».
Αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες ο Ελληνισμός επιβιώνει στα νησιά της επαρχίας του, λέγοντας ότι «τα όνειρά μας πάλι εκεί γυρνάνε, στους ίδιους τόπους και υποσχόμαστε στους προγόνους μας ότι θα μείνουμε εκεί, ό,τι κι αν γίνει, θα αντέξουμε, για να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία τους Γένους». Τέλος, ζήτησε τις προσευχές όλων για τον πρώτο Ίμβριο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον κλήρο και τον λαό της Μητροπόλεώς του και μάλιστα, τους εναπομείναντες νέους.
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Ίμβρου & Τενέδου κ. Κυρίλλου, συλλειτουργούτων του Θεοφ. Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου και του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.
Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ζέτα Μακρή, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, η μέλλουσα Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Άννα – Μαρία Παπαδημητρίου, οι επικεφαλής των Λιμενικών, Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών, ενώ συμμετείχε μεγάλο πλήθος πιστών.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, ο οποίος τόνισε ότι «ο Άγιος Νικόλαος ανταποκρίθηκε πλήρως στην ευθύνη του ως διδάσκαλος του Ευαγγελίου, ενώ αναδείχθηκε ηγέτης που έθρεψε και προστάτεψε το ποίμνιό του…
Υπήρξε υπόδειγμα πίστεως, που προϋποθέτει σχέση προσώπων, σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, ανεδείχθη εικόνα πραότητος, τίτλο που κέρδισε μετά το θρυλούμενο ράπισμά του στον Άρειο, κατά την 1η Οικουμενική Σύνοδο, ενώ κατέστη και διδάσκαλος εγκρατείας, παραιτούμενος από μία σειρά πραγμάτων που ο άνθρωπος θεωρεί αναφαίρετα δικαιώματά του».
Μιλώντας για το μήνυμα που στέλνει ο Άγιος σήμερα, ο κ. Νικηφόρος, επεσήμανε ότι «η τιμή προς το πρόσωπό του είναι η προσπάθεια όλων μας να παραμείνουμε ως μέλη της Εκκλησίας, σε κοινωνία με τον Χριστό, ακλουθώντας το υπόδειγμά του».
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε τους δύο Αρχιερείς και συνεχάρη τον Μητροπολίτη Ίμβρου για το έργο που επιτελεί στην πολύπαθη Μητρόπολή του. Αναφέρθηκε δε στην πρωτοβουλία της Τοπικής Εκκλησίας να εξοπλίσει, προκειμένου επαρκώς να λειτουργήσει και πάλι, το ιερό Παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως στην Ίμβρο, με αφορμή της πρόσφατη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στον Βόλο.
Από την μεριά του, ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος κατέθεσε την ευγνωμοσύνη του για την στήριξη της Μητροπόλεώς του, εκ μέρους της Εκκλησίας της Δημητριάδος και διακήρυξε την αποφασιστικότητα των ολίγιστων Ρωμιών της επαρχίας του να παραμείνουν εδραίοι στον τόπο τους και αν συνεχίσουν την παράδοση του Γένους, με οποιοδήποτε κόστος.
Απένειμε δε στον Μητροπολίτη το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ίμβρου & Τενέδου, εις ένδειξιν τιμής και ευγνωμοσύνης στο πρόσωπό του.
Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της πόλης, με κατεύθυνση της παραλία, υπό τους ήχους της περίφημης φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και αντιπροσωπίας του συνόλου των παραδοσιακών χορών της Ιεράς Μητροπόλεως, με τις παραδοσιακές φορεσιές του.
Μετά την αρτοκλασία ο Μητροπολίτης απηύθυνε τις καθιερωμένες εόρτιες ευχές του και αναφέρθηκε στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες υπό τις οποίες ξεκίνησε η σημερινή ημέρα, καθιστώντας, αρχικώς, απαγορευτική την λιτανεία.
Όμως, στην συνέχεια ξεπρόβαλε ήλιος λαμπρός που επέτρεψε να γίνουν όλα κατά την παράδοση. «Έτσι συμβαίνει και στην ζωή μας», τόνισε, «είναι στιγμές που νιώθει κανείς την καταιγίδα, τις δυσκολίες και αντιξοότητες. Όμως, με την πίστη, όλα αντιμετωπίζονται και τα πιο ισχυρά κύματα υπερνικούνται».
Ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την χαρά του για την εικόνα της ενότητας, «που στηρίζεται στην κοινή μας πίστη και την αγάπη μας στον Άγιο Νικόλαο. Να κρατήσουμε την αγάπη και την ενότητα σε έναν τόπο ευλογημένο, που αν και δοκιμάστηκε, κατάφερε τα σταθεί στα πόδια του.
Θα κηρύττουμε πάντοτε ότι ο κάθε άλλος είναι μια ζωντανή εικόνα του Θεού. Έχουμε την δύναμη να ενσωματώσουμε, να διδάξουμε τί θα πει αληθινός πολιτισμός και ν’ αποφύγουμε τα άκρα, που οδηγούν στην βία και στον διχασμό».