Η Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη του Τορόντο, απορρίπτει κατηγορηματικά τα όσα ισχυρίζεται η διοίκηση της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο με την αγωγή που υπέβαλλε, την οποία και η Μητρόπολη χαρακτηρίζει ως «αβάσιμη και εξ ολοκλήρου άνευ όποιας αξίας».
Η Μητρόπολη αναφέρει ότι η διοίκηση της Ελληνικής Κοινότητας προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να παραπλανήσει τους Έλληνες του Τορόντο προσπαθώντας να τους αποσπάσει την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα που η ίδια αντιμετωπίζει.
«Η Μητρόπολη μας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «παραμένει σταθερή στη δέσμευσή της να λάμψει η αλήθεια και θα συνεχίσει να προωθεί και να στηρίζει το πνεύμα της αγάπης και της ενότητας καλώντας όλους τους Έλληνες ορθόδοξους πιστούς να κάνουν το ίδιο».
Αναλυτικότερα η Μητρόπολη Τορόντο, επισημαίνει – μεταξύ άλλων – και τα εξής:
«Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Σωτήριος δεν έχει διορίσει κανέναν κληρικό που να είχε εμπλακεί οποτεδήποτε σε σεξουαλικής φύσης αδικήματα.
Επιπλέον, ο Δημήτρης Τσέβλυκος διορίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο το 1975 στην Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, η οποία δεν ήταν τότε ενοποιημένη με την κοινότητα. Μετά τις καταγγελίες που υπήρξαν κατά του Δημήτρη Τσεβλίκου, απαλλάχθηκε αμέσως από τα ιερατικά του καθήκοντα.
Ο Ιωάννης Ποπ δεν έχει οριστεί ποτέ κληρικός σε καμία ενορία της Μητρόπολης μας.
Η Μητρόπολη Τορόντο πάντα παρακολουθούσε τα χρηματοοικονομικά θέματα με υψηλό αίσθημα ευθύνης και διαφάνειας, ακολουθώντας πιστά τα όσα ορίζονται από τις αρμόδιες φορλογικές αρχές του Καναδά.
Ούτε ο Μητροπολίτης, αλλά ούτε και οι τέσσερις ιερείς που λειτουργούν στις ενορίες που ανήκουν διοικητικά στην Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο, έχουν ποτέ επωφεληθεί προσωπικά από δωρεές προς την κοινότητα.
Οι τέσσερις ιερείς (Φ. Φιλίππου, Π. Αυγερόπουλος, Κ. Παυλίδης, Σ. Βιτουλαδίτης) είναι υποδειγματικοί κληρικοί, παντρεμένοι με παιδιά και υπέροχες οικογένειες που υπηρετούν ανιδιοτελώς και με αφοσίωση τις κοινότητές μας.
Η Μητρόπολη μας πλήρωσε το συμφωνημένο ποσό των 10.000 δολαρίων στον Παγκόσμιο Φιλανθρωπικό Οργανισμό για τη μεταφορά του μικρού Αλέξανδρου Καρανίκα από την Ελλάδα στον Καναδά, το οποίο επιβεβαιώθηκε και από τον φιλανθρωπικό οργανισμό.
Τα μέλη του Φιλοπτώχου που δεν τήρησαν τον όρκο του αξιώματος τους ελέγχονται σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας».
Το χρονικό
Αγωγή κατά της Ορθόδοξης Μητρόπολης του Τορόντο, του Μητροπολίτη Τορόντο Σεβ.κ.κ. Σωτήριου, αρκετών κληρικών, αλλά και λαϊκών που συμμετέχουν στα εκκλησιαστικά όργανα της τοπικής κοινότητας, υπέβαλλε η διοίκηση της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο, ισχυριζόμενη ότι οι παραπάνω έχουν διαπράξει το αδίκημα της υπεξαίρεσης σημαντικών οικονομικών δωρεών.
Δημοσίευμα του CBC News Torontο, προκαλεί σοκ στην ελληνορθόδοξη κοινότητα του Καναδά, το οποίο παρουσιάζει εκτενώς τις καταγγελίες από την Κοινότητα του Τορόντο σε βάρος του Μητροπολίτη Τορόντο κ.κ.Σωτήριου- που είναι ιδιαίτερα αγαπητός και δημοφιλής στην ελληνική παροικία- με τον τίτλο του να παραπέμπει σε διαφθορά, φορολογικές απάτες και ατασθαλίες μέ κλοπές από δωρεές.Το εν λόγω δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται η Greek Voice, υπογράφει η ρεπόρτερ Lauren Pelley.
[irp posts=”389380″ name=”Φαβορί ο Γαλλίας Εμμανουήλ για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής”]
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, ο νομικός εκπρόσωπος της Μητρόπολης απέρριψε τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί μέσω της εν λόγω αγωγής, αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως τα όσα καταμαρτυρά η Ελληνική κοινότητα του Τορόντο «είναι άνευ αξίας και θα καταπέσουν».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του CBC «Το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο (GCT), που εκπροσωπεί περισσότερους από 150.000 Έλληνες Καναδούς, έχει ασκήσει αγωγή εναντίον της Ορθόδοξης Μητρόπολης του Τορόντο, του μητροπολίτη καθώς και σε τέσσερις ιερείς, σε αρκετά μέλη της οικογένειας ενός ιερέα και πολλά άλλα άτομα που συνδέονται με την εκκλησιαστική κοινότητα.
Είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε μια περίπλοκη, πολυετή διαμάχη μεταξύ του GCT και των τεσσάρων εκκλησιών του Τορόντο που στελεχώνονται από κληρικούς που επιλέγει η Μητρόπολη. Η εκπρόσωπος της Κοινότητας κ. Τζίνα Τασσοπούλου ανέφερε στο CBS ότι επί σειρά ετών, η Κοινότητα προσπαθεί να αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης των δωρεών που γίνονται από τους Έλληνες, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα μιας και η Μητρόπολη αρνείται να συνεργαστεί.
«Μετά απο τρία χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών συννενόησης έχουμε πλέον οδηγηθεί να πιστέψουμε πως οι οικονομκοί πόροι των δωρεών καταχρώνται», υποστήριξε.
Στην αγωγή της Κοινότητας καταγράφεται ο ισχυρισμός της διοίκησής της «ότι τόσο η Μητρόπολη και ο Μητροπολίτης κ.κ. Σωτήριος (Αθανασούλας) έχουν επωφεληθεί προσωπικά από ένα μέρος των δωρεών προς τις εκκλησίες, χωρίς να δηλώνουν τα χρήματα στην εφορία ως «φορολογητέα ύλη ή εισόδημα».
Ο δικηγόρος του Μητροπολίτη κ.κ. Σωτήριου, κ. Γιώργος Καραγιαννίδης, δήλωσε στο CBC Toronto ότι η αγωγή είναι εν γνώσει τους, αλλά δεν έχουν ακόμη υποβάλει δήλωση υπεράσπισης.
«Οι ισχυρισμοί είναι εντελώς χωρίς καμιά αξία», πρόσθεσε ο Καραγιαννίδης, ενώ ο Terry Maropoulos, μέλος του προσωπικού της Μητρόπολης, δήλωσε στο CBC Toronto ότι «η Μητρόπολη δεν επιθυμεί να προβεί σε κανένα σχόλιο αναφορικά με τα όσα καταγγέλονται στην αγωγή της Κοινότητας».
Στην αγωγή της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο, αναφέρεται ότι κατά την διάρκεια του 2012 οι Έλληνες του Τορόντο συγκέντρωσαν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό χιλιάδων δολαρίων για να καλυφθεί η επέμβαση που έπρεπε να κάνει ένα μωρό με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Όπως υποστηρίζει η διοίκηση της Κοινότητας το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν άνω των 50.000 δολαρίων.
Τελικά, συνεχίζει η διοίκηση της Κοινότητας, η Μητρόπολη ανακοίνωσε ότι συγκεντρώθηκαν μόνο 10.000 δολάρια, ενώ στην φιλανθρωπική οργάνωση Global Angel, που είχε αναλάβει να συγκεντρώσει τα χρήματα για λογαριασμό της οικογένειας του παιδιού, έφθασαν μόνο 1.450 δολάρια.
Ωστόσο, η Gail Courneyea, ιδρυτής της Global Angel, δήλωσε στο CBC Toronto ότι τα αρχεία του φιλανθρωπικού ιδρύματος δείχνουν ότι έλαβε πράγματι 10.000 δολάρια από την Μητρόπολη. Εξέφρασε επίσης την έκπληξη της για τα όσα αναφέρονται στην αγωγή της Κοινότητας, ότι δηλαδή, η οργάνωση δεν έλαβε ποτέ της τα 10.000 δολάρια.
Οι καταγγελίες όμως της Ελληνικής Κοινότητας δεν περιορίζονται μόνο στις δωρεές, αλλά εκτείνονται και σε σειρά άλλων σοβαρών αδικημάτων, όπως αυτό του προπηλακισμού και της ανάρμοστης συμπεριφοράς.
Συγκεκριμένα η Κοινότητα στην αγωγή της ισχυρίζεται επίσης ότι ένας ιερέας της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, που εδρεύει στην καρδιά της Ελληνικής κοινότητας στο Μόντρεαλ, «άσκησε λεκτική και σωματική βία σε μέλη γυναικείας ομάδας που συνδράμει εθελοντικά στην ομαλή λειτουργία της εν λόγω εκκλησίας.
Η διοίκηση της Κοινότητας υποστηρίζει ότι «πολλοί ιερείς έχουν μιαν ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στους Έλληνες αποδεικνύοντας ότι είναι ακατάλληλοι για το λειτούργημα που τους έχει αναθέσει η Μητρόπολη. Οι ιερείς αυτοί, αποτελούν επιλογές του Μητροπολίτη», προστίθεται στην αγωγή.
«Το 2015, για παράδειγμα», αναφέρεται στην αγωγή, «ένας ιερέας του Αγίου Ιωάννη βοήθησε να τοποθετηθεί στο ιερό ένας ορθόδοξος ιερέας, ρουμανικής καταγωγής, ο Ιωάννης Ποπ, ενώ ο Μητροπολίτης γνώριζε ότι ο εν λόγω ιερέας είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική υπόθεση και την περίοδο εκείνη ήταν ελεύθερος με εγγύηση».