Ι.Μ. ΣΥΡΟΥ: Mήνυμα του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β’ προς τους Χριστιανούς της Σύρου για το Ψυχοσάββατο στις 6 Μαρτίου.
Ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’ ανακοινώνει στους ευσεβείς Χριστιανούς της Σύρου τα κάτωθι:
Όπως είναι γνωστό, την Παρασκευή και το Σάββατο, 5 και 6 αρξαμένου μηνός Μαρτίου, οπότε κατά την Εκκλησιαστική τάξη είναι το πρώτο Ψυχοσάββατο του λειτουργικού έτους, από τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια είθισται οι πιστοί να προσκομίζουν κόλλυβα στους Ναούς, προκειμένου να μνημονεύονται τα ονόματα των κεκοιμημένων προσφιλών τους.
Το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής και ορισμένες παρερμηνείες στην παράδοση της Εκκλησίας
Τα κόλλυβα, κατά την παράδοση της Εκκλησίας, προσφέρονται υπέρ των κεκοιμημένων, επειδή συμβολίζουν την ανάσταση των νεκρών.
Όπως, δηλαδή, το σιτάρι (το βασικό συστατικό των κολλύβων) σπέρνεται στη γη, δηλ. συμβολικά «πεθαίνει και θάβεται», όμως στη συνέχεια «ανασταίνεται», φυτρώνει, βλασταίνει και καρπίζει, έτσι και οι Χριστιανοί πιστεύουμε ότι το σώμα μας θα ταφεί μέσα στη γη για να αναστηθεί αργότερα στην αιώνια ζωή!
Ο Ίδιος ο Κύριος, άλλωστε, παρομοίασε το θεοϋπόστατο Σώμα Του με το σπυρί του σιταριού, λέγοντας στο δωδέκατο κεφάλαιο του κατά Ιωάννη αγίου Ευαγγελίου: «Το σπυρί του σιταριού εάν πέφτοντας στη γη δεν πεθάνει, μένει μοναχό του (και δεν πολλαπλασιάζεται), εάν όμως πεθάνει, πολύ καρπό φέρνει».
Ο απόστολος των Εθνών Παύλος αναφέρει, ωσαύτως στο 16ο Κεφάλαιο της πρώτης προς Κορινθίους Επιστολής του: «Εκείνο που εσυ σπερνεις δεν ζωογονείται, εαν πρώτα δεν πεθάνει», και τούτο γιατί θάβεται στη γη το νεκρό σώμα και διαλύεται, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το σπυρί του σιταριού».
Και ο Συμεών Θεσσαλονίκης παραλληλίζει τον κεκοιμημενο με σπόρο, γράφοντας: «Οταν ο σπόρος πεσει στη γη, καλυφθεί και σαπίσει, μετά από καιρό αποδίδει καρπους και μάλιστα πολυ περισσότερους και καλύτερους από τον αρχικό.
Ο κεκοιμημενος πιστός, αντίστοιχα, κατατίθεται στη γη μετά από τον θάνατό του, αναμένοντας την ημερα της κοινής Ανάστασης, οπότε όλοι οι κεκοιμημενοι θα αναστηθούν και θα λάβουν σώμα άλλης μορφής, ανώτερης από εκείνη που είχαν πριν από την κοίμησή τους. Η ταφή του κεκοιμημενου στη γη, ως άλλου πνευματικού σίτου, ανάγει στη μελλουσα κοινή ανάσταση και ατελεύτητη ζωή όλων μας κοντά στον Χριστό».
Εν όψει, λοιπόν, του Ψυχοσαββάτου των Απόκρεω και εχοντες υπ’ όψιν ότι η Σύρος από την προηγούμενη εβδομάδα εχει ενταχθεί σε επίπεδο αυξημενου επιδημιολογικού κινδύνου, ανακοινώνονται προς τους Ευσεβείς Χριστιανούς της νήσου τα εξής:
Την Παρασκευή, 5 Μαρτίου, από το πρωί εως το απόγευμα, και το Σάββατο, 6 Μαρτίου, από τις 10 το πρωί εως το απόγευμα, στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, οι Ιερείς θα αναμενουν και θα υποδεχονται όσους Χριστιανούς επιθυμούν να τελεσουν Τρισάγιο επί του τάφου των κεκοιμημενων οικείων τους.
Οι Χριστιανοί παρακαλούνται να προσερχονται φεροντες μάσκα, τηρούντες με προσοχή τις αποστάσεις και αποφεύγοντας κάθε συνωστισμό.
Στο Κοιμητήριο θα εχουν τη δυνατότητα να προσκομίζει ο καθενας, εάν επιθυμεί, και πιάτο με κόλλυβο για την ανάπαυση της ψυχής των οικείων του.
Για τους Ενοριακούς Ναούς της Σύρου, προς διευκόλυνση των Χριστιανών μας και τήρηση των ισχυόντων μετρων περιστολής της πανδημίας, απεφασίσθη αντί εκαστος Χριστιανός να προσκομίζει την Παρασκευή το εσπερας ή το Σάββατο το πρωί στους Ναούς, των οποίων οι θύρες θα είναι κλειστες, κατά την τελεση των Ακολουθιών, προσωπικό πιάτο με κόλλυβα, ότι οι Εφημέριοι των Ναών θα έχουν μεριμνήσει ώστε να έχει προευτρεπιστεί ένας δίσκος κολλύβων, τοποθετημένος επί τραπέζης έμπροσθεν της Εικόνος του Σωτήρος Χριστού, με κηροπήγια και άνθη.
Οι Χριστιανοί θα μπορούν από ώρας 10ης πρωινής έως 12ης μεσημβρινής και από ώρας 4ης έως 5ης απογευματινής, να προσέρχονται στους Ναούς και να προσκομίζουν μόνο τα ονόματα των κεκοιμημένων τους επί χάρτου, πρόσφορο ή ό,τι άλλο φιλοτιμούνται.
Οι Ιερείς προ του Κολλύβου θα αναγνώσουν όλα τα ονόματα και το εσπέρας της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου.
Έτσι οικονομώντας τα πράγματα, πιστεύουμε ότι, παρά τις δύσκολες υγειονομικές συνθήκες, θα καταστεί δυνατόν και οι κεκοιμημένοι να λάβουν αναψυχή διά της προσφοράς των Κολλύβων, και τα ονόματά τους να μνημονευθούν, χωρίς να σημειωθεί αταξία ή συνωστισμός, και εμείς να προσευχηθούμε για την ανάπαυση των ψυχών τους και τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας να τηρηθούν, προσβλέποντες και ευχόμενοι σε μία γρήγορη αποκατάσταση όχι μόνο της οικονομικής και κοινωνικής αλλά και της λειτουργικής κανονικότητας.
Ακολουθεί το μήνυμα του: