Ι.Μ. ΣΟΥΗΔΙΑΣ: Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας προσεκλήθη από τον Επίσκοπο της Λουθηρανικής Εκκλησίας της Σουηδίας στη Στοκχόλμη κ. Andreas Holmberg στη “Διαθρησκειακή Εκδήλωση Ειρήνης για την Ουκρανία”, που πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιακώβου Στοκχόλμης, πλησίον των Ανακτόρων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη του Σουηδικού Κοινοβουλίου, κληρικοί και μέλη άλλων χριστιανικών δογμάτων και ομολογιών και ετέρων θρησκειών, καθώς και εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού.
Στην ομιλία του, στην αγγλική γλώσσα, ο Σεβασμιώτατος, αρχικά ανέφερε τα εξής: “Μόλις οι πρώτοι γενικοί περιορισμοί και τα μέτρα για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πανδημίας άρχισαν βαθμιαία να αίρονται σε όλο τον κόσμο, τότε εμφανίστηκε μια νέα απειλή. Όλος ο κόσμος παρακολουθεί με δέος το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Η αγωνία, που συσσωρεύτηκε τις τελευταίες εβδομάδες, έφτασε τελικά στο αποκορύφωμά της, με την τραγική είδηση της έναρξης των ένοπλων συγκρούσεων σε ολόκληρη την Ουκρανία. Η ανθρωπότητα κοιτάζει με πόνο και λύπη τα τεκταινόμενα, προσευχόμενη για την κατάπαυση του πυρός και την επικράτηση της ειρήνης. Το μυαλό και η καρδιά μας στρέφεται προς τα αθώα θύματα –τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στον παραλογισμό του πολέμου, ηλικιωμένοι και νέοι– και προσευχόμαστε για την προστασία και την απαλλαγή τους “από πάσης θλίψεως, οργής, κινδύνου και ανάγκης”.”
Επανέλαβε τα αισθήματα της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Πνευματικού Ηγέτη συμπάσης της Ορθοδοξίας ανά τον κόσμον, ο Οποίος κάλεσε “τους ηγέτες όλων των κρατών, των ευρωπαϊκών θεσμών και των διεθνών οργανισμών να εργασθούν για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσιμης αυτής καταστάσεως με ειλικρινή διάλογο, ο οποίος αποτελεί το μόνο μέσο επίλυσης κάθε προβλήματος και αντιμετώπισης κάθε διαφοράς”.
Ακολούθως, ο Μητροπολίτης Κλεόπας ανέφερε τα εξής: “Όπως ακριβώς, μετά τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα κράτη σε όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και εγκαινίασαν μια εποχή ευημερίας, άνευ προηγουμένου, με τον ίδιο τρόπο, μία από τις ευλογίες που προέκυψαν από την πανδημία του Covid-19 ήταν η ικανότητα της ανθρωπότητας να συνεργαστεί για το κοινό καλό. Οι χώρες συνεργάστηκαν, μοιράζοντας γνώσεις, πόρους και άλλα αγαθά, για να δαμάσουν τον σιωπηλό και αόρατο αυτό δολοφόνο. Επιστήμονες και ερευνητές, πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες και καθημερινοί πολίτες συγκέντρωσαν τις προσπάθειές τους, τις προσευχές και τις ελπίδες τους, καθώς συμμετείχαν σε ενεργό διάλογο, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του κοινού αυτού εχθρού. Οι θρησκευτικοί ηγέτες, οι οποίοι συμμορφώθηκαν πλήρως με τις κυβερνητικές οδηγίες και υπεβλήθησαν σε πολλές θυσίες, για να αναδείξουν ως υψίστη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, οφείλουν τώρα να ηγηθούν του μηνύματος ειρήνης και διαλόγου. Οι πολιτικοί ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να συνεργαστούν και πάλι για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου σε περιφερειακές κρίσεις και διμερείς προκλήσεις, όπως έκαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.”
Η προσλαλιά ολοκληρώθηκε με τα λόγια του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο Οποίος κάλεσε “όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση και να επιτραπεί σε όλους τους Ουκρανούς να ζήσουν αρμονικά.”
Στις 21 Φεβρουαρίου ε.ε., ο Μητροπολίτης Κλεόπας, ανταποκριθείς στην πρόσκληση του Καρδιναλίου της Στοκχόλμης κ. Anders Arborelius, μίλησε σε παρόμοια εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ερρίκου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Στοκχόλμη.
Και στις δύο ως άνω εκδηλώσεις, τον Σεβασμιώτατο συνόδευσε ο Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Ιατρίδης.