Ι.Μ. ΕΔΕΣΣΗΣ: Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2002 στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξις όλων των κληρικών της Μητροπολιτικής επαρχίας.
Στο πρώτο μέρος της Συνάξεως ομίλησε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Αεράκης, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Νικαίας και συγγραφέας, με θέμα: «Η Εκκλησία κατά τον Χρυσόστομον». Ο ομιλητής βασιζόμενος στην αγιογραφική παράδοση και την διδασκαλία του ιερού Χρυσοστόμου τόνισε κατ᾿ αρχήν ότι η Εκκλησία είναι το θεανθρώπινο Σώμα του Χριστού, του οποίου κεφαλή είναι ο Χριστός και οι πιστοί μέλη.
Παρουσίασε επίσης πέντε χαρακτηριστικές εικόνες, που χρησιμοποιεί ο Χρυσορρήμων πατήρ για να περιγράψει την Εκκλησία: η Εκκλησία είναι ουρανός, επειδή αποτελεί ουράνια πραγματικότητα στην γη· σκάφος (ναυς), με κυβερνήτη τον Χριστό, λιμάνι προορισμού τον ουρανό και κυβερνήτη τον Χριστό, το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να ναυαγήσει· κιβωτός οικουμενική και καθολική, που διαφέρει ως προς την πρώτη Κιβωτό εξαιτίας της θαυμαστής αλλοίωσης που προκαλεί στους εισερχομένους σε αυτήν· λουτρό, επειδή μέσω του τιμίου αίματος του Ιησού Χριστού και της μετανοίας καθαρίζει τις ψυχές των ανθρώπων από τις κηλίδες της αμαρτίας μέσω της μετανοίας και τέλος πανδοχείο, αφού αποτελεί χώρο περιποιήσεως των ψυχών και ιατρείο πνευματικό μέσω των καταλλήλων φαρμάκων που δίδουν οι ποιμένες της, της θείας λατρείας και της Θείας Ευχαριστίας.
Επίσης, ως προς την λειτουργία της η Εκκλησία -κατά τον ιερό Χρυσόστομο- διαθέτει ποιμένες και ποιμενομένους, οι οποίοι οφείλουν σεβασμό στους ποιμένες. Ακόμη και όταν ευλόγως διαφωνούν με αυτούς, αυτό πρέπει να γίνεται με αγάπη, ώστε να αποφεύγονται επιβλαβή σκάνδαλα και σχίσματα. Η Εκκλησία ακόμη, αποτελεί «μικρόν ποίμνιον», που θέλει μεν να τους σώσει όλους, αλλά οι σωζόμενοι τελικά είναι «ολίγοι».
Τέλος η Εκκλησία λειτουργεί με το στοιχείο της ενότητος. Το σώμα και το αίμα του Χριστού μας ενώνει όλους, ενώ χωρίς αναφορά στον Χριστό ό,τι και να κάνουμε χάνει το νόημά του. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να μένουμε στην Εκκλησία και να αποφεύγουμε με κάθε τρόπο τα σχίσματα, αφού όπως παρατηρεί ο ιερός Χρυσοστομος, ακόμη και το αίμα του μαρτυρίου δεν σώζει αυτόν που προκαλεί σχίσμα στην Εκκλησία.
Ο π. Δανιήλ ολοκλήρωσε την εισήγησή του υπογραμμίζοντας ότι η Εκκλησία υπάρχει στο πλήθος των πιστών και όχι στα κτίσματα ή στην πολυτέλεια και κατέληξε με τους λόγους του ιερού Χρυσοστόμου για την δύναμη της Εκκλησίας, μεταξύ των οποίων και η επιγραμματική φράση: «οὐδὲν… Ἐκκλησίας ἰσχυρότερον».
Ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο στην οποία έλαβαν μέρος ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας, Σεβ. Μητροπολίτης Στέφανος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου Γρηγόριος, φιλοξενούμενοι του επίσης παρισταμένου Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ.
Στο δεύτερο μέρος της συνάξεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ταλίν και πάσης Εσθονίας παρουσίασε την Εκκλησιαστική κατάσταση στην μικρότερη, όπως είπε, των χωρών της Βαλτικής. Αναφέρθηκε στην ιστορία της Ορθόδοξης παρουσίας σε αυτήν, στις μεγάλες δοκιμασίες που υπέστη κατά τα χρόνια της Σοβιετικής κατοχής και στους τριάντα νεομάρτυρες αυτής της περιόδου με επικεφαλής τον πρώτο επίσκοπο της Εσθονίας, τον άγιο ιερομάρτυρα Πλάτωνα.
Τόνισε επίσης το γεγονός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Εσθονία δεν είναι μόνο πρώτη σε αριθμό πιστών, αλλά και πρώτη στον ρυθμό αυξήσεως της παρουσίας των νέων σε αυτήν. Αυτή την στιγμή η Εσθονική Εκκλησία είναι αυτόνομη Εκκλησία αναγνωρισμένη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με επισκοπική σύνοδο (με δύο ακόμη επισκόπους), 53 κληρικούς και Θεολογική Σχολή με εξέχουσα θεολογική παρουσία.
Ο Σεβασμιώτατος εξήγησε ακόμη, ότι η αυξημένη προσέλευση στην Ορθοδοξία πραγματοποιείται με γνώμονα όχι τον αριθμό των πιστών, αλλά την επαρκή τους κατάρτιση προ του βαπτίσματος, ενώ η προσέλευση των νέων οφείλεται σε στοχευμένη πολυετή προσπάθεια ανοίγματος στους νέους από την παιδική ηλικία ακόμη. Απέδωσε τέλος την αύξουσα πορεία της Εσθονικής Εκκλησίας στην ενίσχυση της θείας χάριτος δια της ζώσης παρουσίας των αγίων της και ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης και τους κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως για την έμπρακτη συμπαράσταση και ενίσχυσή τους.