Προσκεκλημένος του εκδοτικού οίκου Ακάλι Ιβηρόνι και με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος επισκέφθηκε την Τιφλίδα, πρωτεύουσα της Γεωργίας, κατά το τριήμερο 9-11 Οκτωβρίου 2017, προκειμένου να παρουσιάση την μετάφραση στην γεωργιανή γλώσσα του βιβλίου του «Η Ιατρική εν Πνεύματι επιστήμη».
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης: “Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος στην Τιφλίδα ΓεωργίαςΤήν Δευτέρα το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος έφθασε στην Γεωργία αεροπορικώς και εκεί τον ανέμενε ο επιμελητής του εκδοτικού οίκου π. Μάξιμος Τσεντουρία, η μεταφράστρια κ. Έκα Ντουκχασβίλι και οι συνεργάτες τους, ο ηγούμενος της Ι.Μ. Σβετιτσκχοβέλι και καθηγητής της Ακαδημίας π. Σεραφείμ, κ.α., και είχαν μια πρώτη συνάντηση και συζήτηση για την επίσκεψη.
Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία στο Πατριαρχείο και συζήτησε μαζί του για τον σκοπό της επισκέψεώς του και για διάφορα θεολογικά και εκκλησιαστικά ζητήματα. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν και άλλοι Αρχιερείς του Πατριαρχείου, όπως ο Ζουγκτίδι και Τσαίσι Γεράσιμος, ο Γκόρι Ανδρέας, ο Ουστάβι Ιωάννης, ο Σαχτσέρε Δανιήλ, οι χωρεπίσκοποι Θεόδωρος και Ιάκωβος και άλλοι Κληρικοί του Πατριαρχείου.
Έπειτα ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στην Ιερά Μονή Σίω Γβήμε, στην οποία ασκήτευσε ο όσιος Σίω ο Σπηλαιώτης κατά τον 5ο αι. μ.Χ., και είναι το αρχαιότερο Μοναστήρι της Γεωργίας. Εκεί παρετέθη τράπεζα και ο Σεβασμιώτατος μίλησε στην σύναξη των μοναχών που έχουν ηγούμενο τον π. Σάββα.
Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος έδωσε συνέντευξη στο Τηλεοπτικό Κανάλι του Πατριαρχείου, με θέμα το περιεχόμενο του παρουσιαζόμενου βιβλίου του. Μετά την συνέντευξη συναντήθηκε με τον νέο διευθυντή του Σταθμού και πληροφορήθηκε για την λειτουργία του και για τα μελλοντικά σχέδια.
Το μεσημέρι ξεναγήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου εφημερεύει ο π. Μάξιμος, γνώρισε τους άμεσους συνεργάτες του και στην συνέχεια προσφέρθηκε γεύμα στην αίθουσα της Ενορίας. Κατά την διάρκεια του γεύματος μια νεανική χορωδία έψαλε και τραγούδησε ύμνους και τραγούδια κατά την παραδοσιακή γεωργιανή τριφωνία.
[irp posts=”376356″ name=”Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Προύσης (ΦΩΤΟ)”]
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μίλησε στην κεντρική Αίθουσα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Βουλής ενώπιον του Γεωργιανού ακροατηρίου που αποτελείτο από Ιεράρχες, κληρικούς, καθηγητές, μοναχούς και λαικούς κατά το πλείστον φοιτητές.
Μετά την εισαγωγή του π. Μαξίμου, ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε την εισήγησή του σε τρεις ενότητες, ήτοι: η σχέση της ορθόδοξης θεολογίας με την ιατρική επιστήμη, οι όροι και οι κανόνες των Συνόδων της Εκκλησίας που ρυθμίζουν ποιμαντικά και θεραπευτικά ζητήματα, και η δυνατότητα της ορθόδοξης θεολογίας να απαντά στα κοινά για όλους τους ανθρώπους όλων των εποχών προβλήματα, που είναι βεβαίως και σύγχρονα προβλήματα, όπως είναι το δίπολο ηδονής και οδύνης, ο θάνατος και η φιλαυτία.
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, αφού στο ακροατήριο ήταν και Επίσκοποι και επιστήμονες ιατροί και φοιτητές. Η όλη συζήτηση διήρκησε 4 ώρες. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος έμεινε άλλη μια ώρα για να υπογράψη τα βιβλία των ακροατών και να λάβουν την ευχή του.
Ήταν μια ακόμη ευλογημένη ιεραποστολική επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου κ. Ιεροθέου σε ορθοδόξους του εξωτερικού, στους οποίους ευχήθηκε, κατά την συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι του Πατριαρχείου, να διατηρήσουν τις παραδόσεις του τόπου τους που εμποτίζονται από την ορθόδοξη θεολογία, η οποία βοηθά ουσιαστικά τον άνθρωπο κάθε εποχής και δίνει απαντήσεις σε όλα τα σύγχρονα προβλήματα”.