Χίος: Ο Αγιασμός του «κυρίου κορμού» του φράγματος στη θέση «Κόρης Γεφύρι» λίγο έξω από την πόλη της Χίου τελέστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, 27 Απριλίου 2023 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο, «με την ελπίδα -όπως είπε- της ολοκλήρωσής του».
Στην τελετή του Αγιασμού παραβρέθηκαν, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο Γενικός Γραμματέας Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής και πολλοί εκλεκτοί προσκεκλημένοι.
Ως οικοδεσπότης ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Βρουλής, αναφέρθηκε στην 20ετή περίπου ιστορία του φράγματος, αφού οι διαδικασίες για το έργο ξεκίνησαν το 2004, και στα στάδια που πέρασε μέχρι την ημέρα του αγιασμού.
Δεν έγινε πάντως καμία αναφορά στην εκτόξευση του προϋπολογισμού του έργου, που από τα αρχικά 14,5 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι έχει φτάσει σήμερα περίπου στα 29 εκατομμύρια.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, αναφέρθηκε στον τρόπο που χειρίστηκαν το ζήτημα ώστε μέσω μελετών από διακεκριμένους επιστήμονες να βεβαιωθούν για την σταθερότητα του φράγματος και να συνεχίσουν τις εργασίες.
«Όταν αναλάβαμε ως Περιφερειακή Αρχή, βρήκαμε να έχει εμφιλοχωρήσει στους φίλτατους πολίτες της Χίου, η αμφιβολία περί της σταθερότητας του φράγματος. Με τον τότε Αντιπεριφερειάρχη, αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Διότι εάν δεν ήταν σταθερό το φράγμα , δεν θα είχε νόημα να τελειώσουν οι εργασίες. Σκέφτηκα τότε τον διαπρεπέστατο Καθηγητή του Πολυτεχνείου κ. Γκαζέτα, για να μελετήσει τη σταθερότητα του φράγματος. Απευθύνθηκα σ’ αυτόν και με χαρά ανέλαβε να διερευνήσει την στατικότατα του φράγματος. Αφού συνεργάσθηκε και με ομολόγους του από το Πολυτεχνείο Πάτρας και μετά από τις μελέτες που έκανε, κάποια στιγμή μας απάντησε ότι το φράγμα είναι ευσταθές. Ήταν το πρώτο σίγουρο βήμα που κάναμε. Όμως θέλαμε να έχουμε και την σίγουρη ευλογία του Κυρίου. Φωνάξαμε τον Σεβασμιότατο να δώσει τις ευλογίες του, στις απόψεις μας περί ευστάθειας του φράγματος. Σήμερα κάνουμε αυτό. Απομένει ένα 10 με 20% του έργου. Όμως ήδη το φράγμα άρχισε να μαζεύει νερό», σημείωσε.
Για την σταθερότητα του φράγματος διαβεβαίωσε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρης Παπαγιαννίδης, εκπροσωπώντας στον αγιασμό του υπουργείου που είναι ο φορέας εκτέλεσης του έργου.
«Το κύριο τμήμα ενός φράγματος είναι το σώμα του, είναι αυτό που πατάμε σήμερα πάνω. Αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει το 98%. Θα πει κανείς, γιατί εγκαινιάζεται το φράγμα; Γιατί ουσιαστικά το έργο έχει τελειώσει. Απομένουν μόνο τα δίκτυα της ΔΕΗ και το τάπωμα του φράγματος. Διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος. Κάναμε αλλεπάλληλες μελέτες», σημείωσε, απαντώντας και στους διάφορους επικριτές ότι το έργο δεν θα τελειώσει.
«Πριν από 4 χρόνια, ενόψει των εκλογών του 2019, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει, επιτέλους, τα «έργα της γενιάς μας». Ένα-ένα αυτά τα έργα, πλέον, γίνονται πραγματικότητα», ξεκίνησε το χαιρετισμό του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και υποψήφιος βουλευτής Χίου με τη ΝΔ Νότης Μηταράκης.
Παράλληλα επισήμανε πως για την επίλυση των ζητημάτων της Χίου απαιτείται συνεργασία όλων των φορέων, κάτι που συνέβη και στο εν λόγω έργο, ενώ τόνισε πως προτεραιότητά του πλέον για την επόμενη τετραετία είναι το ολοκληρωμένο έργο υδροδότησης της Χίου το οποίο είναι άκρως σημαντικό για την καθημερινότητα των Χιωτών αλλά και για την τουριστική ζωή και ανάπτυξη του νησιού.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης αλλά και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Βασίλης Μυριαγκός διαβεβαίωσαν ότι είναι απολύτως έτοιμοι για τη διαχείριση του έργου, με τον δεύτερο να τονίζει πως «ως ΔΕΥΑΝΧ είμαστε έτοιμοι, με τις πρώτες βροχές από του χρόνου να διαχειριστούμε αυτό το έργο».
Στον Αγιασμό παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τον Α και Β βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Ταξίαρχος Χίου καθώς και εκπρόσωποι από τα σώματα ασφαλείας και άλλους φορείς του νησιού.