Του Γιάννη Μουκίδη
«Η Αγνή εν τάφω κατετέθης βαβαίη Θεόν εν τη γαστρί σου χωρήσασα και κυήσασα αφράστως επί γης. Μαριάμ πως θνήσκεις πως τω τάφω οικείς της ζωής τον χορηγόν η γεννήσασα τους νεκρούς εξαναστήσαντα φθοράς…».
«Η Παναγία είναι η πικραμένη χαρά της Ορθοδοξίας, το «χαροποιόν πένθος», η «χαρμόλυπη» μας, «ο χρυσοπλοκώτατος πύργος και η δωδεκάτειχος πόλις»! Αυτά «κατέθετε» με την ανεπανάληπτη γραφίδα του, πριν πολλά χρόνια ο Φώτης Κόντογλου για την Παναγία, και μέσα σε ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, θείας κατάνυξης και συγκίνησης εκατοντάδες ντόπιοι και επισκέπτες(…ιδιαίτερα μεγάλη και η παρουσία των νέων) στην περιοχή της Ελασσόνας γιόρτασαν και εφέτος την «καλοκαιρινή Πασχαλιά», τη δική τους…καλοκαιρινή «χαρμολύπη», το δικό τους «χαροποιόν πένθος» του Δεκαπενταύγουστου, την Κοίμηση της Παναγιάς.
Επίκεντρο του εορτασμού ήταν η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας στην πόλη της Ελασσόνας, ενώ εκδηλώσεις με έντονα θρησκευτικό και παραδοσιακό «χρώμα» έγιναν στις γραφικές κωμοπόλεις του Λιβαδίου και της Τσαριτσάνης, καθώς και σε μικρά και μεγάλα χωριά της γύρω περιοχής, παρά τον άστατο καιρό(…κυρίως από χθες το μεσημέρι).
Κύριο χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων ήταν η ασυνήθιστα μεγάλη παρουσία των ντόπιων κατοίκων και επισκεπτών, τόσο στην Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας, καθώς και στο Λιβάδι και στην Τσαριτσάνη.
ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Τρίτη απόγευμα, παραμονή της εορτής, στο Μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, με την παρουσία εκατοντάδων πιστών, τελέσθηκε στον προαύλιο χώρο της Μονής αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης π. Παϊσιος Μπίσμπας, ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μονής Σπαρμού π. Νεόφυτος, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και πολλοί ιερείς και διάκονοι.
Στο Θείο Κήρυγμα του ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, επεσήμανε, ανάμεσα στα άλλα:
«Πάσχα του Καλοκαιριού! Αγάλλεται και χαίρει ολόκληρη η φύσις. Όλοι υμνούν και δοξάζουν την Κοίμηση της Θεοτόκου. Η Θεοτόκος είναι η στοργική μητέρα του Θεού, η μητέρα όλων των Χριστιανών, η γλυκύτατη Μητέρα μας, η Δέσποινα του κόσμου. Η Παναγία ακολουθεί τον δρόμο της αφθαρσίας και της αθανασίας. Στην Εκκλησία μας για τον θάνατο παρατηρείται μία αντίφαση. Ο θάνατος είναι ένα γεγονός που φέρει πόνο και οδύνη. Ο θάνατος για την Εκκλησία δεν είναι το τέλος αλλά η απαρχή μιας νέας ζωής, αιτία μεταστάσεως στην αιώνια ζωή. Η Θεοτόκος όχι μόνο εκοιμήθη αλλά και ανέστη. Γίνεται μεσίτρια για χάρη όλων των ανθρώπων, των πονεμένων παιδιών.
Η Παναγία είναι υπεράνω όλων των Αγίων. Αγιάστηκε όλη η ύπαρξη της. Παναγία ταπεινή, ολιγομίλητη, ασκήτρια όλο το χρόνο της ζωής επάνω στη γη. Το έργο της δεν ήταν να προβληθεί η ίδια. Η Παναγία ήταν ένας ηγιασμένος άνθρωπος. Στο πρόσωπο της βλέπουμε την μητέρα όλων των ανθρώπων. Είναι αυτή που σκεπάζει όλο τον κόσμο. Η Παναγία όλα αυτά τα 2.000 χρόνια βρίσκεται θρονιασμένη στις ψυχές των ανθρώπων. Με θαύματα και δωρεές που έδωσε στον κόσμο. Είναι αυτή που μεσιτεύει για όλους μας. Είναι η καλή μητέρα που αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της, είναι η ελπίδα των χριστιανών.
Βρισκόμαστε εδώ, στην ιερά Μονή της Παναγίας της Ολυμπιωτίσσης, στη δική μας Παναγία, που στέκεται σε όλους μας στήριγμα, οδηγός, καταφύγιο και προστάτης μας, δίνοντας δύναμη, ελπίδα και παρηγορία».
Μετά τις 9 το βράδυ, αφού εψάλλησαν τα Εγκώμια της Παναγίας, έγινε μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και μυσταγωγίας(κάτω από τους ήχους των ταλάντων και σημάντρων που χτυπούσαν οι μοναχές της αδελφότητας της Μονής και ψαλμωδιών από χορό ιεροψαλτών, με «φόντο» τη νυχτερινή άποψη της Ελασσόνας από ψηλά, η περιφορά του ανθοστόλιστου Επιταφίου της Θεοτόκου γύρω από το χώρο του Μοναστηριού.
Στον πανηγυρικό Εσπερινό έδωσαν το «παρών»: οι βουλευτές Γιώργος Κατσιαντώνης και Κώστας Μπαργιώτας, ο αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας Γιώργος Μπλιούμης, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας η δασάρχης Ελασσόνας Ζωή Φτίκα, οι αντιδήμαρχοι Αστ. Στούπας και Αλεξάνδρα Τσιαντέ – Κοντοχρήστου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων.
Ανήμερα της μεγάλης εορτής τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Πάντως, εξαιρετικά μεγάλη ήταν και φέτος η προσέλευση ντόπιων και επισκεπτών που ανηφόρισαν στο ιστορικό Μοναστήρι της Ελασσόνας και κατέκλυσαν τους χώρους του για να προσκυνήσουν την θαυματουργή Ιερή Εικόνα της Παναγίας Ολυμπιώτισσας και να προσευχηθούν στο …«καύχημα της Ελασσόνας», βιώνοντας τη Χάρη της για μια ακόμη χρονιά. Ενδεικτικό της μεγάλης προσέλευσης ήταν πως τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα των επισκεπτών ξεκινούσαν από τις παρυφές του λόφου, που «φιλοξενεί» την Παναγία Ολυμπιώτισσα(…στην αρχή του δρόμου, που οδηγεί στο Μοναστήρι!) και απλώθηκαν και προς την άλλη πλευρά, στο δρόμο που οδηγεί προς τον Δρυμό και την διασταύρωση για Κοζάνη – Κατερίνη, με τη συνδρομή των ανδρών και γυναικών του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας.
ΛΙΒΑΔΙ
Με τη συμμετοχή ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού προσκυνητών, αλλά και «απόδημων» Λιβαδιωτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Λιβάδι, η ορεινή γραφική κωμόπολη του νομού Λάρισας γιόρτασε και εφέτος με λαμπρότητα την Παναγιά της, με θρησκευτικές εκδηλώσεις που έγιναν στο φερώνυμο Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου Λιβαδίου. Πλήθη πιστών παρακολούθησαν με κατάνυξη τις Ιερές Ακολουθίες και συμμετείχαν στην Περιφορά του Επιταφίου της Παναγιάς. Στην πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Τετάρτης, ανήμερα της Παναγίας, χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.
Ανάμεσα στις παρουσίες στο διήμερο: οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Γιώργος Κατσιαντώνης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος – πρ. έπαρχος Ελασσόνας Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου Αντ. Μπίσμπας, αντιδήμαρχοι, κ.ά.
Το Λιβάδι κατακλύστηκε από τους επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου και όχι μόνο, με εμφανή την παρουσία δεκάδων «απόδημων» Λιβαδιωτών.
ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ
Λαμπρός και ο εορτασμός και στην ιστορική Τσαριτσάνη, όπου τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν με κατάνυξη οι κάτοικοι της, αλλά και μεγάλος αριθμός επισκεπτών και «απόδημων» Τσαριτσανιωτών. Την παραμονή της εορτής, το βράδυ, έγινε ο πανηγυρικός Εσπερινός και η Περιφορά του Επιταφίου ενώ ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της Παναγιάς της Τσαριτσάνης, όπου συλλειτούργησαν οι ιερείς των ενοριών της Τσαριτσάνης.
ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Ανάλογες θρησκευτικές – πολιτιστικές – παραδοσιακές εκδηλώσεις έγιναν και στην ιστορική Ι. Μονή της «Παναγιάς της Τσούμας» στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι και βέβαια στα τοπικά διαμερίσματα Βαλανίδας, Κλεισούρας, Άκρης, Τσαπουρνιάς, Κρυόβρυσης, Μηλέας, Πυθίου, Καλυβίων, Καρυάς, Σαρανταπόρου, Γιαννωτών καθώς και στα φερώνυμα παρεκκλήσια του Κοκκινοπηλού και της Συκέας, με έντονο το στοιχείο της συμμετοχής στις εκδηλώσεις και στα πανηγύρια που ακολούθησαν, εκατοντάδων επισκεπτών.