Ι.Μ.Μάνης: Τον Πανηγυρικό Εσπερινό για την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, πλαισιούμενος από τον πρωτοπρ. π. Ηλία Μανιατάκο…
και τον διάκονο π. Χριστόδουλο Κρουστάλη στο Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων της Ιεράς Μητροπόλεώς «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ», την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020, παραμονή της εορτής, με την παρουσία πλήθους πιστών, αλλά ένεκεν των υγειονομικών μέτρων έξωθεν του Ι.Ναού και φυσικά του Ιδρύματος.
Στο κήρυγμά του ο Σεβ. Ποιμενάρχης, μετά την αναφορά του στο βίο του Αγίου Παντελεήμονος, υπογράμμισε την αξία της «ιατρικής της προσωπικότητος», δηλαδή, για το προσωπικό ενδιαφέρον που πρέπει να έχει ο σωστός λειτουργός της ιατρικής επιστήμης για τον καθένα ξεχωριστά ασθενή, ως «κατ’ εικόνα Θεού» άνθρωπο.
Έπειτα, τόνισε ότι, «ο Άγιος Παντελήμων ο ιατρός, φέρνει ενώπιον μας, το πάντοτε επίκαιρο και στις μέρες μας, με την επιδημία του κορωνοϊού, ζήτημα των σχέσεων επιστήμης και μάλιστα της ιατρικής και της θρησκείας.
Δεν υπάρχει σύγκρουση θρησκείας, θεμάτων Θεού, πνευματικών θεμάτων, της σωτηρίας της ψυχής μας, με τα θέματα έρευνας, τεχνολογικών επιτευγμάτων, χειρουργικών επεμβάσεων, ιατρικών – νοσηλευτικών θεμάτων.
Η χριστιανική διδασκαλία καταφάσκει την ιατρική πρόοδο και την επιστήμη και η Εκκλησία επευλογεί τα επιτεύγματα. Δεν αντικαθιστά η επιστήμη την θρησκεία. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Θρησκεία και περαιτέρω πίστη στο Θεό και ιατρική θεωρία και πράξη είναι ως δίδυμες αδελφές. Συμπόρευση πρέπει να επικρατεί, πίστης και ιατρικού λειτουργήματος. Ισχύει εν προκειμένω το λεχθέν: «Εγώ Κύριε τον γιάτρεψα, Εσύ τον θεράπευσες». Η επιστήμη και βεβαιότατα χρειάζεται, αλλά έχει τα όρια της. Η πίστη στο Θεό είναι άλλου μεγέθους.
Έχει να κάμνει με τα του Θεού τα πράγματα. Τίμα λοιπόν ιατρόν αλλά και πίστευε στο Θεό», κατέληξε με την φράση αυτή ο Σεβασμιώτατος.