Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, παρέστη χθές (5 Νοεμβρίου 2018), στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών καί ανέπτυξε το θέμα: “Αρχές χριστιανικής ηθικής στην εξάσκηση του ιατρικού λειτουργήματος”.
Παρακάτω ακολουθεί περίληψη της ομιλίας του, όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης:
Ως είναι γνωστόν, η ιατρική επιστήμη έχει προοδεύσει σημαντικά και αυτό όλοι το χαιρώμεθα. Ωστόσο το καίριο θέμα αυτή της ζωής και του θανάτου του ανθρώπου παραμένει μέγα μυστήριο. Σ’ αυτή ακριβώς την δυναμική ζωή-θάνατος και κατ’ επέκτασιν ασθένεια-υγεία έρχεται πρώτες να έρχεται η δεοντολογία αρχών και αξιών. Πάντοτε όπως παλαιότερα αλλά και σήμερα αναζητείται ενας κώδικας ηθικής ιατρικής συμπεριφοράς. Και αυτός ο κώδικας είναι προς το συμφέρον του ανθρώπου, του κάθε ανθρώπου και ειδικότερα του επιστήμονος και δή του ιατρού. Ένας τέτοιος κώδικας χρειάζεται τα μέγιστα αλλά φυσικά δεν επιβάλλεται. Επαφίεται στη συνείδηση. Το πρώτο σημείο που θέλω να τονίσω εν προκειμένω είναι η αξία του ανθρώπου. Η αξία αυτή προέρχεται από το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι η έμψυχος εικόνα του Θεού. Δεν είμαστε αυθύπαρκτα όντα. Είμαστε πλασμένοι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού και ο άνθρωπος αποτελεί την κορωνίδα της θείας δημιουργίας. Η θέση αυτή σημαίνει αναγνώριση στον κάθε άνθρωπο του δικαιώματος του να απολαμβάνει τιμής και σεβασμιού. Κατά συνέπειαν το ανθρώπινο σώμα που είναι θείο καλλιτέχνημα επιζητεί την υγεία, το ύψιστο αυτό αγαθό. Και αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό.
Αυτό βεβαίως έχει σχέση με τις εγχειρίσεις, με τις μεταμοσχεύσεις και με την έναρξη και λήξη της ζωής. Δεύτερο σημείο ως πόρισμα της αναγνώρισης της αξίας του ανθρωπίνου προσώπου είναι και η ανάπτυξη της προσωπικής σχέσεως εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενούς. Είναι η ιατρική της προσωπικότητας. Γι’ αυτό και ο ιατρός οφείλει να βλέπει την επιστήμη του να εφαρμόζεται ως διακονία προς τον πάσχοντα συνάνρθωπο και η ιατρική αυτή διακονία να ολοκληρώνεται ως δοξολογία του Θεού.
Έτσι θρησκεία και επιστήμη, Εκκλησία και ιατρική συναντώνται αφού η βιβλική παράδοση μας υπογραμμίζει ‘’τίμα ἰατρὸν καὶ γὰρ αὐτὸν ἔκτισε Κύριος’’ καί συχνότατα οι δείκτες της προσευχομένης Εκκλησίας είναι υπέρ της υγείας.
Κατακλείω με την τόσο χαρακτηριστική φράση που επαναλάμβανε συνεχώς ο τελευταίος μεγάλος άγιος ο χειρουργός συνάδελφός σας, ο άγιος Λουκάς Αρχιεπίσκοπος Κριμαίας, ο και θαυματουργός: ‘’Με τήν βοήθεια του Κυρίου ενχειρίζω το δύσκολο έργο μου. Καί κατέληξε: σας εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριο σας και ο Χριστός, ο φιλεύσπλαχνος και ελεήμων να σας ευλογεί και χαριτώνει εν παντί.