ΜΑΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: Την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων.
Ιδιαίτερα, για μας τους Έλληνες με τις καταγάλανες θάλασσές μας, τα πελάγη μας, τις χερσονήσους, τους κόλπους και τα λιμάνια, τα ακρογιάλια μας, τα νησιά και τις βραχονησίδες μας, η σημασία των Φάρων έχει μεγίστη αξία και σημασία. Και βέβαια, οι Φάροι αποτελούν ακόμα και σήμερα, παρά την μεγάλη ανάπτυξη της ναυτικής τεχνολογίας εξαιρετικά βοηθήματα στη ναυσιπλοΐα.
Ειδικότερα, στο άκρο της Πελοποννήσου, στη δική μας Μητροπολιτική Περιφέρεια, την Μάνη, δεσπόζουν δύο ιστορικοί πλέον Φάροι, ο ένας στο ακρωτήριο Ταίναρο και ο άλλος στο Μαραθονήσι, άλλως Κρανάη, στο Γύθειο. Τους ατενίζουμε, τους χαιρόμεθα, τους επισκεπτόμεθα και οι ναυτικοί μας που ταξιδεύουν, πολύ περισσότερο τους αναζητούν. Μάλιστα, οι αξιωματικοί του ενδόξου Πολεμικού Ναυτικού μας με πολλή αγάπη και εξαιρετικό αίσθημα ευθύνης τους φροντίζουν τα μέγιστα, ώστε η λειτουργία τους να είναι κατάλληλη, ως πρέπει, καθ’ όλην την διάρκεια του έτους και μ’ όλες τις καιρικές συνθήκες.
Επί πλέον οι Φάροι, σε κάθε ακροθαλασσιά της πατρίδος μας κρύβουν και ένα έξοχο συμβολισμό. Ο κάθε αναμμένος Φάρος δηλώνει την παρουσία και μαρτυρία της ελληνικής ψυχής. Ναί, είμαστε εκεί, φύλακες των θαλασσών και των νησιών μας.
Αλλ’ αυτή την ημέρα έχουμε και το ιερό χρέος να μνημονεύσουμε και όλους τους κεκοιμημένους Φαροφύλακες, οι οποίοι επετέλεσαν επάξια το καθήκον τους, πολλές φορές απομονωμένοι στο βράχο του Φάρου τους. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους και ο Θεός ν’ αναπαύει τις ψυχές τους.