Ι.Μ.Κορίνθου: Στον Ι. Ναό Αγίου Διονυσίου, στον Διόνυσο Αττικής, εκκλησιάστηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος το Σάββατο, 16 Μαρτίου 2024…
όπου μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Ομοτίμου Καθηγητού του Ε.Κ.Π.Α. Ηλία Οικονόμου.
Στην ομιλία του ο Ποιμενάρχης μας, ως ο Επίσκοπος της Αποστολικής Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου, της γενέτειρας του μακαριστού καθηγητού, ανέφερε ότι θεώρησε επιβεβλημένο να καταθέσει στον Τριαδικό Θεό τις ικεσίες του υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού, καθώς ο εκλιπών υπήρξε εκλεκτός γόνος της Κορινθιακής γης και απετέλεσε σημαντικό μέλος μιας ομάδος Θεολόγων που ανεδείχθησαν και μεσουράνησαν τον περασμένο αιώνα, παίζοντας σημαντικότατο ρόλο στα γράμματα και στην ζωή της Εκκλησίας μας γαλουχώντας και διδάσκοντας πολλούς μεγάλους σύγχρονους Θεολόγους, (Ιεράρχες, Ιερείς και Διδασκάλους).
Από τότε ο μακαριστός υπήρξε άνθρωπος που διακρίθηκε για την σοβαρότητά του και η εκφορά του λόγου του δεν επιδεχόταν διορθώσεις. Δεν διηκόνησε την Θεολογική Επιστήμη και τα γράμματά της απλώς ως Ακαδημαϊκός Διδάσκαλος, όπου και διέπρεψε, αλλά ως Θεολόγος της Ορθόδοξης Εκκλησίας που είχε την παρρησία και το θάρρος, ακόμη και όταν απευθυνόταν σε Αρχιερείς, σε Αρχιεπισκόπους, σε αρχηγούς Εκκλησιών, να εκφράζει την θεολογική του άποψη σταθερά και αμετάκλητα, ακόμη και όταν αυτό δυσαρεστούσε. Όσοι μάθαμε θεολογικά γράμματα απ’ αυτόν ξέρουμε τι θα πει βιωματικός Θεολόγος που ενσταλάζει στις ψυχές των ανθρώπων μεταδίδοντας τους την χάρη του Θεού. Καυχιέται η Κόρινθος για τον γόνο της! Σήμερα παρίσταμαι εδώ μεταφέροντας τις ευχές της Τοπικής μας Εκκλησίας, των Κορινθίων Θεολόγων που είχαν την ευλογία να διδαχθούν απ’ αυτόν και όλων των Κορινθίων προς την οικογένειά του, την σύζυγο, τα τέκνα και τα εγγόνια του αλλά και προς την πνευματική του οικογένεια, τους συναδέλφους του Καθηγητές!
Η μνήμη του θα μείνει αιωνία, καθώς σήμερα τιμούμε τους Πατέρες μας, που μας έδωσαν την Πίστη και ο αείμνηστος, έστω κι αν είχε μόνο την ιερωσύνη του Βασιλείου Ιερατεύματος, εντούτοις ιερούργησε στις ψυχές μας και έγινε, ως Θεολόγος, συγγραφεύς και βιωματικός Θεολόγος, «πατέρας» της Εκκλησίας, καθώς ακόμα και σε αυτό υπήρξε δάσκαλός μας, τοποθετώντας τους λαϊκούς και τις γυναίκες στους «πατέρες» της Εκκλησίας.