Κύπρος: Προσκυνηματική επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του Ιδιαιτέρου του Γραφείου, Πρωτοπρ. π. Δημήτριο Καρτέρη…
και τον Αρχιδιάκονό του, π. Νικόλαο Πολυζώη, έπειτα από φιλάδελφη πρόσκληση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Προέδρου Ορεινής κ. Ησαΐα.
Τον Σεβασμιώτατο Φθιώτιδος και την συνοδεία του υποδέχθηκε στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας το εσπέρας της Τρίτης 26ης Σεπτεμβρίου 2023 ο κ. Ησαΐας και εν συνεχεία επισκέφθηκαν μαζί τον επιχώριο Μητροπολίτη Κιτίου Πανιερώτατο κ. Νεκτάριο, ο οποίος καλωσόρισε με εγκαρδιότητα στην Μεγαλόνησο τους εκ της μητρός Ελλάδος επισκέπτες και παρέσχε αβραμιαία φιλοξενία.
Την πρωία της Τετάρτης 27ης Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών και η συνοδεία του επισκέφτηκαν τον Πανιερώτατο κ. Ησαΐα στο Μητροπολιτικό του Γραφείο και ξεναγήθηκαν στους χώρους των διοικητικών υπηρεσιών της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής.
Στη συνέχεια οι Άγιοι Αρχιερείς Φθιώτιδος κ. Συμεών και Ταμασού κ. Ησαΐας και οι συνοδείες τους μετέβησαν στην παλαίφατο Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Κύκκου, όπου τους υποδέχθηκε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Αγαθόνικος Κυκκώτης, Έφορος της Μονής. Ακολούθως στο Μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Μονής, κατά την διάρκεια του λιτού μοναστηριακού κεράσματος, ο άγιος Έφορος διηγήθηκε το ιστορικό της Μονής, αλλά και σημαντικά γεγονότα από την χιλιετή παρουσία της Ιστορικής Μονής στην λατρευτική αλλά και στην εθνική ζωή της Κύπρου, στο τέλος δέ προσέφερε εκ μέρους του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής, Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου, ενθυμήματα της Ιεράς Μονής για την επίσκεψη. Κατά την επίσκεψη στο Συνοδικό της Μονής ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ευρισκόμενο στο Μετόχι της Μονής στην Λευκωσία Πανιερώτατο Καθηγούμενο κ. Νικηφόρο και αντήλλαξαν τις σχετικές ευχετήριες προσρήσεις.
Στη συνέχεια ο κ. Συμεών με την συνοδεία του επισκέφθηκαν το μοναδικό Βυζαντινό Μουσείο, που λειτουργεί στην Ιερά Μονή Κύκκου, και περιηγήθηκαν θαυμάζοντας την πλούσια συλλογή των ιστορικών κειμηλίων. Προ της αναχωρήσεως από το ιστορικό μοναστήρι προσεκύνησαν την εφέστιο Ιερά εικόνα της Παναγίας και το πλήθος των Ιερών Λειψάνων, που φυλάσσονται στο θησαυροφυλάκειο της Μονής. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, προ της αναχωρήσεώς του, ανέπεμψε δέηση ενώπιον της ιεράς εικόνος της Θεομήτορος υπέρ των εν Ελλάδι υπό του πυρός και ύδατος δοκιμαζομένων αδελφών μας.
Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μαζί με τον Πανιερώτατο κ. Ησαΐα και τις συνοδείες τους πραγματοποίησαν επίσκεψη στο γραφικό και όμορφο χωριό Κακοπετριά.
Το εσπέρας της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό για την εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Νεοφύτου του Εγκλείστου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Οσίου στην Ανθούπολη, συγχοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου κ. Ησαΐα και περιστοιχούμενος από ιερείς και διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού, των αξιότιμων κ.κ. Αλέκου Τρυφωνίδη, Βουλευτή, και Φωτούλας Χατζήπαπα, Δημάρχου Λακατάμειας και πλήθους πιστών.
Πρό της απολύσεως του Εσπερινού ακολούθησε κατά την οικεία τάξη η πέριξ του Ιερού Ναού Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Νεοφύτου του Εγκλείστου. Έπειτα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο προσέφερε εόρτιο κέρασμα.
Την πρωίαν της Πέμπτης 28ης Σεπτεμβρίου, «όρθρου βαθέος», ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών αναχώρησε οδικώς από την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού, συνοδευόμενος από τον φιλοξενούντα Μητροπολίτη Ταμασού κ. Ησαΐα και τις συνοδείες τους και μετέβησαν στην πανηγυρίζουσα Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου στην Πάφο. Τους Αγίους Αρχιερείς υποδέχθηκε η αδελφότητα της Ιεράς Μονής με προεξάρχοντα τον Καθηγούμενο αυτής, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χύτρων κ. Λεόντιο.
Έπειτα οι τρεις Αρχιερείς εισήλθαν εν πομπή στο Καθολικό της παλαιφάτου ιεράς Μονής, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ιερουργώντας και την διακονία του Θείου Λόγου, κατόπιν ευγενούς παραχωρήσεως και προσκλήσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεωργίου, τον οποίο και ευχαρίστησε μετά το πέρας της Λιτάνευσης της σεπτής λάρνακος του Αγίου Νεοφύτου κύκλω του Ιερού Ναού.
Με το πέρας των Ιερών Ακολουθιών άπαντες απόλαυσαν την αβραμιαία φιλοξενία των πατέρων της Μονής σύμφωνα με την μοναστηριακή τάξη και παράδοση. Κατά τη διάρκεια της μοναστηριακής τραπέζης οι συνέλληνες και αδελφοί Κύπριοι χάρισαν στην αγάπη των Επισκόπων τόσο τοπικά της Κύπρου όσο και πανελλήνια παραδοσιακά άσματα.
Με την παρότρυνση δε του Ποιμενάρχου μας οι συνοδοί του πατέρες αντιδώρησαν στην εόρτιο ομήγυρη την Ωδή του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, το γνωστό πλέον ποίημα, το οποίο συνέγραψε ο μακαριστός π. Δαμασκηνός Ζαχαράκης, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος και μελοποιήθηκε από το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.
Προ της αναχωρήσεως εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ανήλθε προσκυνηματικώς στην Εγκλείστρα του Οσίου Νεοφύτου και στη συνέχεια επισκέφθηκε μετά της συνοδείας του το Μουσείο της Μονής.
Την μεσημβρίαν της ιδίας ημέρας κατά την επιστροφή προς Ταμασό, διερχόμενος την Λεμεσό, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος και η συνοδεία του, συνοδευόμενοι από τον άγιο Ταμασού, επισκέφθηκαν στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο, με τον οποίο είχαν εγκάρδια επικοινωνία ομού μετά του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου και της μοναστικής συνοδείας του Πανιερωτάτου Λεμεσού.
Το εσπέρας της Πέμπτης 28ης Σεπτεμβρίου ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης κ. Συμεών επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Ηρακλειδίου, όπου και έτυχε θερμής υποδοχής από την Καθηγουμένη Γερόντισσα Προδρόμη και την πολυπληθή αδελφότητα. Τελεσθείσης της κεκανονισμένης Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών απευθύνθηκε με λόγους πνευματικούς περί της μοναχικής και ησυχαστικής πολιτείας προς την Αδελφότητα της Μονής.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών ξεναγήθηκε από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού κ. Ησαΐα στους χώρους του σύγχρονου και μοναδικού στην Κύπρο Πλανηταρίου, το οποίο είναι απότοκο της εμπνευσμένης ποιμαντικής ευαισθησίας του Αγίου Ταμασού. Μετά την περιήγηση στο Πλανητάριο Κύπρου ο Ποιμενάρχης μας συνεχάρη τον οικείο Επίσκοπο τόσο για την έμπνευση και δημιουργία αυτού του σύγχρονου Πλανηταρίου όσο και για την ποιμαντική του ανησυχία γύρω από τα θέματα της διαπαιδαγώγησης των νέων και την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων εντός του χώρου της Εκκλησίας, η οποία πρωτοπορεί στην παιδεία και στον πολιτισμό.
Κατόπιν, οι άγιοι Αρχιερείς μετά των συνοδειών τους μετέβησαν στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, όπου παρετέθη προς τιμήν του κ. Συμεών λιτό δείπνο γνωριμίας μετά μελών τόσο του Κυπριακού Κοινοβουλίου όσο και της τοπικής Δημοτικής Αρχής, αλλά και λοιπών κυβερνητικών αξιωματούχων.
Την τελευταία ημέρα της επισκέψεώς του στην Κύπρο, Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών επισκέφθηκε νωρίς το πρωί την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Ο Σεβασμιώτατος έγινε δεκτός από την Α.Μ., τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεώργιο με τον οποίο είχαν μια ουσιαστική επικοινωνία σε θέματα που αφορούν στον Ελληνισμό, τόσο στη Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, αλλά και στην Εκκλησία εν γένει.
Επίσης, ο κ. Συμεών είχε την χαρά της συναντήσεως και με την διεύθυνση και καθηγητές της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου.
Συγκινητικές ήταν οι μετέπειτα στιγμές όταν οι δύο Αρχιερείς Φθιώτιδος κ. Συμεών και Ταμασού κ. Ησαΐας επισκέφθηκαν τα Φυλακισμένα Μνήματα. Εκεί στον τόπο φυλακίσεως, βασανισμού, θανατώσεως δι’ απαγχονισμού και ενταφιασμού των αγωνιστών της ΕΟΚΑ και μαρτύρων του Γένους, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των απαγχονισθέντων Κυπρίων Εθνομαρτύρων μετά το πέρας του οποίου εψάλη υπό όλων των παρισταμένων ο Εθνικός μας Ύμνος.
Στη συνέχεια ακολούθησε η συγκλονιστική ξενάγηση στους χώρους των φυλακών και του χώρου απαγχονισμού από τον Ελλογιμώτατο κ. Στυλιανό Παπαστυλιανού, όπου οι νεαροί Έλληνες της Κύπρου και μέλη της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) με διακηρυγμένο σκοπό την αυτοδιάθεση της Κύπρου, την απαλλαγή από τη βρετανική αποικιοκρατία και την Ένωση της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα βασανίστηκαν και απαγχονίσθηκαν από την ηγεσία της Αγγλοκρατίας.
Επόμενη στάση ήταν η ιστορική και εμβληματική πρεσβευτική κατοικία του Έλληνος Πρέσβυ στη Κυπριακή Δημοκρατία. Εκεί ο Εξοχώτατος κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, παλαιός γνώριμος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών, υποδέχθηκε του Αγίους Αρχιερείς και τις συνοδείες τους και διεξήχθη σε θερμό κλίμα μια ουσιαστική συζήτηση για θέματα της τρεχούσης επικαιρότητος για την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ορθοδοξία.
Μετά το πέρας της συναντήσεως ο Άγιος Ταμασού ξενάγησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, το στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλαδιτών και Κυπρίων πεσόντων της Κύπρου στους αγώνες κατά των Τούρκων του 1964 και 1974. Στον χώρο αυτό στις 22 Ιουλίου 1974 καταρρίφθηκε από φίλια πυρά το αεροπλάνο τύπου «Noratlas» που μετέφερε την 1η Μοίρα Καταδρομών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα Χανιά της Κρήτης, που έρχονταν στη Κύπρο για την υπεράσπιση της νήσου, μάλιστα όλοι οι επιβαίνοντας, πλην ενός, έχασαν την ζωή τους δίχως ποτέ να αναγνωριστούν όλοι.
Οι δύο Αρχιερείς κατέθεσαν τον οφειλόμενο σεβασμό και την τιμή σε αυτήν την ζωντανή μαρτυρία της θυσίας αίματος των τέκνων της Μητρός Πατρίδος Ελλάδος για την εθνική και εδαφική ανεξαρτησία της Κύπρου.
Την μεσημβρία της Παρασκευής 29ης Σεπτεμβρίου 2023 στο Ιερό Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής παρετέθη υπό του Πανιερωτάτου κ. Ησαία λιτόν άριστον προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και της συνοδείας του πασρουσία των επιτελικών κληρικών και λαϊκών στελεχών της τοπικής εν Ταμασώ Εκκλησίας, των μελών της Θρονικής Επιτροπής, του Ανωτάτου Διοικητή της στρατιωτικής Ελληνικής Δύναμης Κύπρου και λοιπών ευπολήπτων μελών και αρωγών της εκείσε Ιεράς Μητροπόλεως.
Το εσπέρας της Παρασκευής 29ης Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών υποδέχθηκε μαζί με τον οικείο Ποιμενάρχη, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, την ιερά λειψανοθήκη, με τεμάχια της αφθάρτου καρδίας, του Ιερού Λειψάνου και τεμάχιον των Ιερών Αμφίων του εν Αγίοις Πατρός ημών Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του Ιατρού από την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος.
Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε εν μέσω πληθούσης εκκλησίας στην είσοδο της κοινότητας Αγίας Βαρβάρας και στη συνέχεια κλήρος και λαός προπορευομένων Ελληνικών Σημαιών μετέβησαν εν λιτανευτική πομπή στον κεντρικό Ιερό Ναό της Κοινότητος, όπου τελέσθηκε Δοξολογική Δέηση επί τη υποδοχή των Ιερών Σεβασμάτων. Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών απευθυνόμενος στο πρόσωπο του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα τον ευχαρίστησε για όσα η αγάπη του παρείχε στον ίδιο και την συνοδεία του καθ’ όλη την διάρκεια της ιεραποδημίας του στην Μαρτυρική και Αγιοτόκο μεγαλόνησο Κύπρο.
Εν συνεχεία ο Άγιος Ταμασού κ. Ησαΐας προέπεμψε τον Άγιο Φθιώτιδος και την συνοδεία του εις τον Διεθνή Αερολιμένα της Λευκωσίας ανταλλάσσοντας τον αδελφικό ασπασμό και ανανεώνοντας την προσδοκία της επόμενης εν Θεώ συντυχίας εις τα αγιασμένα χώματα της μαρτυρικής και λεβεντογέννας Ρούμελης.
Το μεσονύχτιον της 29ης προς 30ην Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών και τα μέλη της συνοδείας του αφίχθησαν στον διεθνή αερολιμένα των Αθηνών κομίζοντας στην μητέρα πατρίδα Ελλάδα το υψηλό εθνικό, πατριωτικό και ορθόδοξο φρόνημα από το νοτιανατολικότερο προπύργιο και φυλάκιο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, το ρηγμένο στη θάλασσα χρυσοπράσινο φύλλο του πολιτισμού, την ματωμένη και λαβωμένη μα ουδέποτε ηττημένη Ελληνική Κύπρο.
Σε όλες τις ομιλίες, προσλαλιές και αντιφωνήσεις του στην Κύπρο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόσωπο του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, στα σεβάσματα και προσκυνήματα της Ιεράς μας Μητροπόλεως, στις ομορφιές της Φθιώτιδος και άνοιξε δρόμους προσκυνηματικής και πνευματικής επικοινωνίας μεταξύ της πρωτεύουσας της Στερεάς Ελλάδος, περιφερειακής ενότητος Φθιώτιδος και της Μεγαλονήσου Κύπρου.
Ιδιαιτέρως σημαντική στην επιτυχία της ιεράς αυτής αποδημίας ήταν η συμβολή των εκ των στενών συνεργατών του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασού και Προέδρου Ορεινής κ. Ησαΐα, ήτοι του Αγίου Πρωτοσυγκέλλου αυτού, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμαδρίτου κ. Διονυσίου Κοπτίδη και του Αγίου Αρχιδιακόνου αυτού, Ιερολογιωτάτου κ. Ραφαήλ Μισιαούλη.
Υπό του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Δημητρίου Καρτέρη, Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Γραφείου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών