Ι.Μ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ – Στη περιώνυμη κωμόπολη της Μέσης Κέρκυρας Αγίου Ματθαίου ( Άη Μαθιά ) λειτούργησε και ομίλησε στο πανηγυρίζοντα ιερό ναό Αγίου Ματθαίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος.
Να αναφερθεί ότι ο ιστορικός ναός ήτο κατάμεστος από τους πιστούς ακόμη και στον αύλειο χώρο. Ιδιαίτερα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι συμμετείχε και το δημοτικό σχολείο της ενορίας.
Στη θεία λειτουργία έψαλλε η τοπική χορωδία, ως και εις τον όρθρο, ο πατήρ Νεκτάριος Μπόκος, καθηγητής της σχολής εκκλησιαστικής μουσικής της μητροπόλεως με μαθητές του. Στο κήρυγμα της θείας λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθη στο πρόσωπο του Ευαγγελιστού Ματθαίου τον οποίο ο Κύριος τον κάλεσε να τον αποστείλει στο κήρυγμα από τη θέση του τελώνου.
Οι τελώνες, οι οποίοι ήτο και αυτοί Εβραίοι ως και οι Φαρισαίοι, που ήταν η άρχουσα τάξη κατέκριναν τους τελώνες, ως αμαρτωλούς διότι το επάγγελμα των τελωνών, ήτο επάγγελμα αδικίας και κερδοσκοπίας εις βάρος του λαού. Οι Φαρισαίοι, οι οποίοι κατέκριναν τους Τελώνες δεν έβλεπαν τη δική τους πνευματική κατάσταση για τους οποίους ο Κύριος μίλησε με σκληρά λόγια για τον φαρισαϊσμό που είναι μια ασθένεια διαχρονική και φανερώνεται και στις μέρες μας.
Το προσωπείο και η υποκρισία των Φαρισαίων, είναι ασθένεια κάθε εποχής. Όμως ο Κύριος μας, κάλεσε τους αμαρτωλούς στη μετάνοια και από τη μετάνοια στη διακονία Του, που έγιναν όργανα σωτηρίας των ανθρώπων.
Έλαβε αφορμή ο Μητροπολίτης από το αποστολικό ανάγνωσμα που απευθύνει ο απόστολος Παύλος στους Ρωμαίους, οι οποίοι ήταν ειδωλολάτρες, εθνικοί- έλληνες και τους είπε ότι ο Ιησούς Χριστός δεν κάλεσε μόνο τους ιουδαίους στη σωτηρία αλλά κάλεσε και τους εθνικούς – έλληνες. Ο ίδιος ο απόστολος Παύλος ων Ιουδαίος, εδίωξε τον Χριστό και ο ίδιος ο Χριστός τον επιλέγει, δια της αποκαλύψεως του στον Παύλο, να κηρύξει τον Χριστό.
Γι αυτό ο απόστολος Παύλος, απευθυνόμενος στους Ρωμαίους του λέγει, ότι και εγώ ενώ ήμουν Ιουδαίος και διώκτης, ο Ιησούς με χρησιμοποίησε ως κήρυκα και απόστολο του ευαγγελίου εις πάντα τα έθνη, χωρίς διάκριση φυλής και έθνους. Η δε πίστις έρχεται δια της ακοής. Εάν κάποιος δεν ακούσει για τον Ιησού Χριστό πως θα πιστέψει; Και αυτή τη ρήση την επαναλαμβάνει από τον προφήτη Ησαΐα « Αρα η πίστις είναι εξ ακοής , η δε ακοή δια του λόγου του Θεού»
Σήμερα λοιπόν ενώ καυχώμεθα ότι είμαστε οπαδοί του Χριστού, στην ουσία δεν γνωρίζουμε την πίστη μας, διότι ούτε μελετούμε το ευαγγέλιο του Ευαγγελιστού Ματθαίου και γενικότερα την Αγία Γραφή, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει στην αληθινή πίστη του Χριστού και να μας βγάλει από προκαταλήψεις και πλάνες, με τις οποίες καυχώμεθα για την πίστη μας, αλλά δεν κατέχουμε την αλήθεια της πίστεως.
Ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους πιστούς, να αναλογιστούμε τον κατήφορο στον οποίο δυστυχώς η πατρίδα μας, μέσα από την παγκόσμια διακυβέρνηση, περιφρονεί το ήθος και τις αξίες στη ζωή της. Καυχωμεθα για τα ήθη και έθιμα μας τα οποία είναι κενά ήθους, διότι ήθος ποιεί μόνο η πίστις εις τον Χριστό. Σήμερα προβάλλεται το ανήθικο ως ηθικό, το ψεύδος ως αλήθεια, η κατάλυση του θεσμού της οικογένειας και της παιδείας μας και άλλον ιερό θεσμό, που οδηγεί τη πατρίδα μας, ατυχώς προς μία απαξίωση και εν τέλει στη διάλυση.
Τα σύγχρονα φαινόμενα μπροστά στα οποία στεκόμεθα ενναιοί, είναι εκείνα τα οποία έχουν φέρει όλους μας στην απόγνωση και σκεφτόμεθα, που θα είναι το τέλος αυτού του κατήφορου στον οποίο μας έχουν οδηγήσει.
Τελειώνοντας ο Μητροπολίτης κάλεσε το εκκλησίασμα στην αναθεώρηση όλων αυτών των φαινομένων και την επιστροφή μας στις ρίζες της ηθικής παράδοσης και της πίστεως, διότι μόνο η πίστις η οποία κηρύχτηκε ως βίωμα των αποστόλων και εν προκειμένου του Ευαγγελιστού Ματθαίου, είναι η μόνη δύναμης η οποία μπορεί αυτό τον λαό μας, να τον επαναφέρει από το πνευματικό ολίσθημα και την πνευματική κατάπτωση στην οποία βρίσκεται ατυχώς όλη η πατρίδα μας.
Στο τέλος ευχήθηκε σε όλους τους εορτάζοντες τα χρόνια πολλά και μίλησε με επαινετικά λόγια για τους καλούς εκπαιδευτικούς οι οποίοι επιμένουν στην ορθή διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας.