Ι.Μ. ΑΙΤΩΛΙΑΣ: Το χωριό Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας επισκέφθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, όπου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού.
Κατά το κήρυγμά του ανέλυσε στους πιστούς, πώς συνδέεται το μαρτύριο των τεσσάρων γυναικών Μαρτύρων, της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης με το μυστήριο του Τιμίου Σταυρού.
Ο Απόστολος Παύλος αναφέρει, ότι ο Τίμιος Σταυρός για τους πιστούς είναι σοφία Θεού και δύναμις τόνισε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε λέγοντας, ότι από αυτή τη σοφία του Σταυρού αποκαλύπτονται τρία άλλα μυστήρια, το μυστήριο της αγάπης, το μυστήριο της πίστεως και το μυστήριο της ελπίδος.
Πάνω στο Σταυρό συναντώνται δύο θελήματα, το θέλημά του ανθρώπου και το θέλημα του Θεού. Το μυστήριο της σταυρικής αγάπης σημαίνει να υποχωρεί το δικό μου θέλημα και να προβάλλει το θέλημα του Θεού ή το θέλημα του άλλου ανθρώπου. Αυτή είναι η πραγματική αγάπη. Αυτό όμως προϋποθέτει πόνο και είναι μαρτύριο, γιατί σε αυτή τη περίπτωση συγκρούεται μέσα μας ο εγωισμός, η φιλαυτία, η αλαζονεία και η υπερηφάνεια.
Το δεύτερο μυστήριο που αποκαλύπτει η σοφία του Σταυρού είναι η πίστη. Πιστεύω αυθεντικά σημαίνει, ότι αυτό που η λογική μου λέει πως είναι αδύνατο να συμβεί, ο Θεός μπορεί να το πραγματοποιήσει. Ό,τι είναι αδύνατο για τον άνθρωπο είναι δυνατό για το Θεό. Όταν αντικρίζω τον Ιησού Χριστό πάνω στο Σταυρό, η λογική μου λέει ότι είναι ένας ανήμπορος, μελλοθάνατος και ηττημένος.
Η πίστη, όμως, λέει στην καρδιά μου, ότι Αυτός που πάσχει είναι ο Θεάνθρωπος Ιησούς, ο οποίος εκουσίως πάσχει, ώστε με τη σταυρική του θυσία να προέλθει η Ανάσταση και από το δικό του θάνατο να προέλθει η νίκη επί του θανάτου και να λυτρωθεί το ανθρώπινο γένος από τα δεσμά της αμαρτίας.
Μέσα από το μυστήριο του Σταυρού εμφανίζεται η ελπίδα και η προσδοκία της σωτηρίας, γιατί στην ορθόδοξη θεολογία δεν υπάρχει μόνο ο Σταυρός, αλλά πάντοτε τον Σταυρό διαδέχεται η Ανάσταση. Κάθε φορά που βιώνουμε το μυστήριο της σταυρικής θυσίας του Χριστού έχουμε την ελπίδα, ότι η σωτηρία υπάρχει. Θεμελιώθηκε πάνω στον Γολγοθά και ολοκληρώθηκε στο κενό μνημείο της Αναστάσεως.
Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Όλα αυτά, εκτός της Εκκλησίας ακούγονται παράδοξα, γιατί ο άνθρωπος προσπαθεί να αποβάλει από τη ζωή του την έννοια του σταυρού. Δεν επιθυμεί τίποτα που θα τον ταλαιπωρήσει και θα τον φέρει αντιμέτωπο με τις δυνάμεις και τα όριά του.
Όμως, εμείς, σήμερα που γιορτάζουμε τη μνήμη της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μυστήριο τουΣταυρού δεν είναι ούτε μωρία, ούτε σκάνδαλο, αλλά είναι σοφία του Θεού και δύναμις.
Και αυτή η σοφία του Σταυρού εμφανίζεται μέσα από το μυστήριο της αγάπης, που σημαίνει την υποχώρηση του θελήματός μας, μέσα από το μυστήριο της πίστεως, που σημαίνει όχι την αποδοχή μιας απλής διδασκαλίας, αλλά την δυνατή πίστη που μπορεί να βλέπει το αδύνατο να γίνεται πραγματοποιήσιμο απότον ίδιο το Θεό και, τέλος, σημαίνει την ελπίδα της σωτηρίας, που ξεκινάει από τον Σταυρό και καταλήγει στο κενό μνημείο της Αναστάσεως».
Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας των Αγίων στους δρόμους του χωριού, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου, των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και των κατοίκων του χωριού.