Μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και εν όψει της αποδόσεώς της στις 23 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε προεορτίως την πανηγυρίζουσα τότε ενορία Σπηλαίου, του τέως Δήμου Τριγώνου, και είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους κατοίκους του χωριού και τους μετανάστες που αυτές τις μέρες επισκέπτονται την γενέτειρά τους.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης, σχολιάζοντας ο Σεβασμιώτατος το κλίμα των ημερών μεταξύ άλλων είπε: «Το τελευταίο επ᾽ Αυτήν, δηλ. την Παναγία, μυστήριο, αναφέρουν οι άγιοι Πατέρες, είναι η ένδοξος Κοίμηση και η εις ουρανούς μετάστασή Της, η οποία νίκησε της φύσεως τους όρους, όταν άφησε στα χέρια του Υιού Της τη μακαρία ψυχή Της. «Τους δοξάσαντάς με αντιδοξάσω» ὑποσχέθηκε ὁ Κύριος. Και είδαμε ότι ο Θεός επαλήθευσε επακριβώς όλες τις επαγγελίες Του και φανέρωσε ανάμεσα στους ανθρώπους, όχι μόνο το δικό Του θεϊκό πρόσωπο, αλλά και το εξαγνισμένο και θεοδόξαστο πρόσωπο της Παναγίας μας. Αυτή εγγυάται και μεσιτεύει για τη σωτηρία μας, γιατί «πολλά γαρ ισχύει δέησις Μητρός προς ευμένειαν Δεσπότου».
Σ᾽ Αυτήν ἀναφέρονται τῶν Προφητών οἱ ρήσεις και τα αινίγματα, σ᾽ Αυτήν οι προτυπώσεις και τα χαράγματα της καινής εν Χριστώ ζωής. Ας ευχηθούμε, λοιπόν, Αυτή και σήμερα στα δύσκολα χρόνια πού διανύομε να ακούσει τις δεήσεις και τις παρακλήσεις όλων των αδελφών μας, των ποικιλοτρόπως δοκιμαζόμενων από την αδικία, τη φτώχεια, τη πτωχεία, την κατάρρευση των αξιών και των ιδεολογιών, μα προπάντων από την απογοήτευση και την απελπισία, που δυστυχώς, πολλές φορές οδηγεί στην αὐτοκτονία. Ας μείνει σταθερή και αταλάντευτη η πίστη μας σ᾽ Αυτήν, που είναι ο Τόμος ο καινός του Προφήτου Ησαΐου, πάνω στον οποίο γράφτηκε ο λόγος του Θεού, η Πύλη του Ιεζεκιήλ, η πύλη της σωτηρίας όλων μας, η Μητέρα της όντως ζωής.
Το αλατόμητον Όρος και αμετάθετον του Δανιήλ, η Άμπελος η αληθινή του Ωσηέ, το Τείχος το αδαμάντινο του Αμώς, αλλά και η αρραγής προστασία για όλους μας. Η Κιβωτός του αγιάσματος του Δαυίδ, η Λαβίδα με τον άνθρακα Χριστό του Ησαΐα, ο Θρόνος ο βασιλικός και αγγελικός του Κυρίου Σαββαώθ, η ολόφωτη Νεφέλη, η ἀνθηφόρος Ράβδος και η χρυσή επτάφωτη Λυχνία του Ζαχαρίου με τα χαρίσματα του αγίου Πνεύματος».