Την 30η Ιουνίου 2019 εορτή της Συνάξεως των Αγίων Αποστόλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος ετέλεσε την Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίου Μάρκου Βροντάδου, στην οποία συμμετείχε και ο καθηγητής Γλωσσολογίας, πρ. Πρύτανις του ΕΚΠΑ κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Χίου: “Ο Σεβασμιώτατος κατά το κήρυγμα του αναφέρθηκε στο Ι. Ευαγγέλιο της εορτής «δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε» (Ματθ. ι΄,8).
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ένδακρυς, συγκινημένος και έχοντας τοποθετήσει στο προσκυνητάρι του Ι. Ναού τα βιβλία του Καθηγητή του κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη, τα οποία υπήρξαν πολύτιμα βοηθήματα στην επιστημονική του κατάρτηση, και ιερά κατά τον λόγον της Παλαιάς Διαθήκης «Θεός έδωκεν ανθρώποις επιστήμην ενδοξάζεσθαι εν τοις θαυμασίοις Αυτού» (Σοφ. Σειράχ, λη΄, 6), τόνισε την σπουδαία και σπάνια ποιότητα και αξία του αγαπημένου του Καθηγητή ως ανθρώπου με αξίες και ήθος, εύστοχου και μεταδοτικού Εκπαιδευτικού, με βαθιές γνώσεις και ένθερμη διάθεση προσφοράς στην Εκπαίδευση για την πνευματική καλλιέργεια των νέων. Πρόσθεσε δε ότι εντρυφώντας στην Ιστορία και τη Γλώσσα (μέσα από τις πλατιές και πλούσιες εισηγήσεις του κ. Γ. Μπαμπινιώτη και των άλλων Καθηγητών στις Διδακτικές ώρες της Φιλοσοφικής Αθηνών) ”εκείνον τον καιρό συνειδητοποίησα ότι θέλω να αφιερωθώ στο Χριστό”.
Προσφέροντάς του την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών τον Σταυρό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ισιδώρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης απευθυνόμενος στον Πανεπιστημιακό Καθηγητή Γλωσσολόγο, Γεώργιο Δ. Μπαμπινιώτη, συμπλήρωσε ”Σας αναγνωρίζω και σας τιμώ σαν μαθητής το Δάσκαλο, όπως ο Πλάτωνας το Σωκράτη, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος τον Αριστοτέλη, όπως ο Παύλος τον Γαμαλιήλ, όπως οι Απόστολοι τον Χριστό”.
Στη συνέχεια, ο τιμώμενος Καθηγητής τόνισε, ότι αισθάνεται υπερήφανος κάθε φορά που νοιώθει ότι βοήθησε στην πνευματική κατάρτιση ανθρώπων όπως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, που πάντα ανεβάζει και εμπνέει, με το κύρος, τη συγκρότηση και τα μηνύματά του, το πλήρωμα της Εκκλησίας, και πρόσθεσε ότι θα ήταν ευχής έργο για την Ελλαδική Εκκλησία να έχει κι άλλους πολλούς, σαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Μάρκο, Επισκόπους και Μητροπολίτες.
Με βαθιά συγκίνηση, φόρεσε και παρέλαβε τον Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου και δήλωσε ότι τα λόγια του Σεβασμιωτάτου Χίου, (και η απονομή του Σταυρού) είναι υψίστη τιμή για ‘κείνον και την εκλαμβάνει ως εξίσου σημαντική και βαρύνουσα, όπως και τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου που του έχει απονεμηθεί από την Ιερά Σύνοδο. Πρόσθεσε δε ότι αντιλαμβάνεται ότι αυτό που άγγιξε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου ως Φοιτητή είναι ότι ο Καθηγητής του ομολογούσε την Πίστη του στο Χριστό μέσα στις Διδακτικές Αίθουσες του Πανεπιστημίου.
Ο τιμώμενος Καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης ανέγνωσε το Σύμβολο της Πίστεως ”Πιστεύω…” και την Κυριακή Προσευχή ”Πάτερ ημών…” στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάρκου Βροντάδου, όπου του επιδόθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, ο Σταυρός του Αγίου Ισιδώρου. Τον Καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη στην τιμητική του αυτή διάκριση και σ’ όλες τις εκδηλώσεις κατά την επίσκεψή του στη Χίο, τον συνόδευσε η σύζυγός του φανερά συγκινημένη.
Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, ο Καθηγητής ξεναγήθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη στην Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως “Ο ΑΓΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ”, και εξεφρασε τον ενθουσιασμο και τον θαυμασμο του για την πλούσια συλλογη τοσων επιστημονικων συγγραματων και για το υψηλο επιστημονικο επιπεδο των βιβλιων και ομίλησε σε μεγάλο ακροατήριο Ιερέων του νησιού μας, του Ιερέως των Ψαρών, ως και του νεοεκλεγέντος Δημάρχου Οινουσσών κ. Γεωργίου Δανιήλ, για τον πλούτο και το μεγαλείο της Ελληνικής Γλώσσας επισημαίνοντας ότι ”η επανάληψη είναι μήτηρ της μαθήσεως” ακόμα και για τους φτασμένους και εξέχοντες Καθηγητές, και τόνισε ότι όλοι οι άνθρωποι που συχνά μιλούν Δημοσίως (Ιερείς, Δάσκαλοι, Δημοσιογράφοι, Δήμαρχοι αλλά και όλοι στην καθημερινή μας ζωή) είναι ωραίο, πρέπον και απαραίτητο να μιλάμε σωστά και χωρίς ”μαργαριτάρια” γιατί η γλώσσα είναι η κινητήριος δύναμη που τροφοδοτεί και αναβαθμίζει τη σκέψη”.