Ι.Μ. ΧΑΛΚΙΔΟΣ – Κατά το διήμερο 22 και 23 Μαρτίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος παρέστη, κατόπιν προσκλήσεως, σε σχολικές εκδηλώσεις ή πολιτιστικές διοργανώσεις τιμής και μνήμης της Εθνικής μας παλιγγενεσίας, δηλαδή της Επαναστάσεως του 1821.
Αναλυτικά την Παρασκευή 22 Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην σχολική γιορτή του Λυκείου Κανήθου Χαλκίδος, όπου τον καλωσόρισε η υπεύθυνη της γιορτής κ. Αμαλία Κωτσαλά-Φιλόλογος, η οποία έκανε και σύντομη ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της Επαναστάσεως και της συνδέσεώς της με την Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Έπειτα προσκάλεσε τον Σεβασμιώτατο να απευθύνει χαιρετισμό.
Ο Σεβασμιώτατος στον χαιρετισμό του προς την σχολική κοινότητα επεσήμανε ότι, μαζί με την απόδοση φόρου τιμής στους ήρωες προγόνους μας, κάθε επέτειος, όπως αυτή της Επαναστάσεως, πρέπει να μας προκαλεί και προβληματισμό, ώστε να αναζητούμε εάν μοιραζόμαστε το ίδιο ήθος με εκείνους που σήμερα τιμούμε.
Ύστερα, οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσίασαν, μέσα από ερμηνείες εκκλησιαστικών ύμνων και τραγουδιών, απαγγελίες ποιημάτων, δραματοποιημένες ιστορίες και αφηγήσεις, το πλούσιο και ιδιαίτερα ποιοτικό πρόγραμμα της γιορτής.
Το Σάββατο 23 Μαρτίου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος συμμετείχε στην εκδήλωση του παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου στη Χαλκίδα. Τους παρισταμένους καλωσόρισε ο διευθυντής του παραρτήματος Ταγματάρχης κ. Χαράλαμπος Λέων και χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υποστράτηγος Χρήστος Λαζαρίδης-διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και ο χοροδιδάσκαλος και εμπνευστής της εκδήλωσης κ. Δημήτριος Ελευθερίου.
Στην συνέχεια η ποιήτρια και λογοτέχνις κ. Άννα Μπιθικώτση απήγγειλε επίκαιρα ποιήματα, ενώ ο πρωτοψάλτης κ. Σωτήριος Δογάνης ερμήνευσε εκκλησιαστικούς ύμνους και επετειακά τραγούδια.
Έπειτα, στον προαύλιο χώρο ακολούθησε παρουσίαση χορευτικού προγράμματος παραδοσιακών χορών από μέλη συλλόγων στους οποίους διδάσκει ο κ. Δ. Ελευθερίου.
Στον Σεβασμιώτατο και στους υπολοίπους συντελεστές της εκδήλωσης, ο Υποστράτηγος Χ. Λαζαρίδης προσέφερε την αναμνηστική έκδοση γραμματοσήμων του Πολεμικού Μουσείου και των παραρτημάτων του.
Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην αίθουσα «Αριστοτέλης» του Δημαρχείου Χαλκίδος, όπου τέλεσε τον Αγιασμό της έκθεσης «‘Σ σον χρόνον απάν’» (εις τον χρόνο επάνω= όλα όσα γίνονται μέσα στο χρόνο), με χειροποίητες μινιατούρες παραδοσιακών ενδυμασιών της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας του 15χρονου κ. Νέστορα Βαρυτιμίδη και κατόπιν ξεναγήθηκε από τον ίδιο στα εκθέματα.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος εξήρε —μαζί με τη Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα— το έργο του νεαρού Νέστορα και τον χαρακτήρισε: «Άξιο πολλής υποστηρίξεως και μεγάλης προβολής στη Χαλκίδα», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Νέστορας έχει ωριμότητα πνεύματος, θερμότητα, ζήλο και καρδιακή αγάπη για την παράδοση και την ιστορία. «Τον καμαρώνω και προσεύχομαι να τον φωτίζει ο Θεός και να τον οδηγεί σε πορεία ανοδική», είπε μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζοντάς τον, επίσης, ως παράδειγμα προς μίμηση, συγχαίροντας και τους γονείς του. Ο Σεβασμιώτατος, επίσης, πρότεινε η έκθεση να γίνει και στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Ν. Προκοπίου Ευβοίας, στα πλαίσια των 100 ετών που συμπληρώνονται φέτος από την έλευση των προσφύγων Καππαδοκών, οι οποίοι έφεραν και το τίμιο σκήνωμα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου.
Το βράδυ της 23ης Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο δημοτικό θέατρο Παπαδημητρίου, όπου τα Μουσικά Σύνολα-Φιλαρμονική του Δήμου Χαλκιδέων, με τη συμμετοχή της χορωδίας και του ομίλου μουσικής του 5ου προτύπου Γυμνασίου Χαλκίδας και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης «Τ’ Αλωνάκι» παρουσίασαν τη συναυλία «Η Συμφωνία της Λευτεριάς – Ελληνική Σουίτα», ενόψει της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, μία μουσική περιγραφή, ντυμένη με στίχους των μεγάλων Ελλήνων ποιητών, Δ. Σολωμού, Γ. Ρίτσου, Ο. Ελύτη, Ν. Γκάτσου, Μ. Ελευθερίου και σε συνθέσεις των Ν. Μάντζαρου, Μ. Θεοδωράκη, Σ. Ξαρχάκου, Χ. Λεοντή κ.α..
Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ο Σεβασμιώτατος κλήθηκε να κλείσει αυτή την εκδήλωση και αφού χαρακτήρισε το αποτέλεσμα καταπληκτικό, εκφράζοντας και τη γνώμη όλων των παρευρεθέντων, τόνισε ότι όπως η λέξη συμφωνία είναι η κατάλληλη για να εκφράσει την επιτυχία της συναυλίας, αλλά είναι και η λέξη κλειδί και το συστατικό που οδήγησε το γένος μας σε δόξες και το κατέστησαν φίλο του Θεού. Είναι όμως και το ζητούμενο της εποχής μας, αν επιθυμούμε να είμαστε συνεχιστές και κληρονόμοι εκείνων των αγίων και ηρώων προπατόρων μας.