Σήμερα Δευτέρα 5η Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής τού έργου «Ενεργειακή αναβάθμιση τής κεντρικής μονάδος τού Οίκου Ευγηρίας “Αγάπης Μέλαθρον ο Άγιος Χαράλαμπος”», το οποίο ολοκληρώθηκε χάρη στην ευγενική και σημαντικότατη δωρεά τού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Στη σημερινή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στον πρώτο όροφο του Οίκου Ευγηρίας, παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος κ. Ιωάννα Κιοσσέ, κ. Γεώργιος Μιχαλακόπουλος και κ. Παναγιώτης Κράνιας, οι δήμαρχοι Αιγιαλείας κ. Αθανάσιος Παναγόπουλος και Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς, καθώς και οι εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας «ΑΝΤΑΙΟΣ Τεχνικών Κατασκευών Α.Ε.», η οποία ανέλαβε την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Πετρόπουλος, συντονιστής τής δωρεάς τού έργου, ο οποίος χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «ξεχωριστή», διότι, όπως επισήμανε, ξεχωριστό είναι και το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης της Μονάδος Φροντίδας Ηλικιωμένων το οποίο ολοκληρώθηκε και παραδίδεται πλέον στην κοινωνία του Αιγίου.
«Τις κατά καιρούς αγωνιώδεις προσπάθειες και απέλπιδες κραυγές αγωνίας του Μητροπολίτου μας “Να μην κλείσουν τα Γηροκομεία μας!” τις άκουσαν πολλοί, λίγοι όμως τις ενστερνίστηκαν. Λίγοι αφουγκράστηκαν τον πόνο του και ακόμη λιγότεροι συμμετείχαν στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων ώστε τα Γηροκομεία, τόσο στο Αίγιο όσο και στα Καλάβρυτα, με τους 130 και πλέον τροφίμους, αυτοεξυπηρετούμενους και κατάκοιτους, και με τους 60 και πλέον εργαζομένους, να μην παύσουν να λειτουργούν.
Ένας εξ’ αυτών, ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Από την πρώτη κιόλας στιγμή τής συνάντησής του με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, κατανόησε την αδήριτη ανάγκη και ανταποκρίθηκε άμεσα, προβαίνοντας σε δύο δωρεές.
Με την πρώτη δωρεά, το 2013, διασφαλίστηκε σημαντικότατο μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων του Ιδρύματος “Άγιος Χαράλαμπος” και με τη δεύτερη και ίσως σημαντικότερη, το 2016, επιχειρήθηκε κάτι πρωτοποριακό και καινοτόμο. Έτσι, ο κ. Δρακόπουλος, οι συνεργάτες του και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έγιναν οι ΄΄συγκυρηναίοι΄΄ του Μητροπολίτη μας, σηκώνοντας για λίγο μαζί του τον… σταυρό της λειτουργίας αυτού του Ιδρύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο π. Βασίλειος.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας κ. Νικόλαος Φράγκος παρουσίασε τις εκτελεσθείσες εργασίες και τα ομολογουμένως άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματά τους, για τα οποία άπαντες εξέφρασαν τον θαυμασμό τους.
Από την πλευρά της, η project manager του έργου, κ. Αλκμήνη Μαραγγούλη – Χριστοπούλου αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που αναπτύχθηκε με την κατασκευάστρια εταιρεία, ευχόμενη «να υπάρ-ξουν στο μέλλον κι άλλα έργα με καινοτόμες ιδέες, δυναμικές πρωτοβουλίες και εκπληκτικές δράσεις».
Εκ μέρους τού διοικητικού συμβουλίου τής Μονάδος Φροντίδας Ηλικιωμένων μίλησε ο κ. Χρήστος Μπούνιας, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των μελών του προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, χαρακτηρίζοντας ως θεάρεστη τη συγκεκριμένη δωρεά που έγινε εν μέσω μίας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Στους σύντομους χαιρετισμούς τους οι δήμαρχοι Αιγιαλείας και Καλαβρύτων εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους για την υλοποίηση του έργου, μεταφέροντας παράλληλα τις ευχαριστίες τής τοπικής κοινω-νίας προς το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την τόσο σημαντική βοήθεια προς την ευπαθή ομάδα των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας.
Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος, ο οποίος αρχικά εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς το Δ.Σ. του Ιδρύματος και ιδιαιτέρως προς τον πρόεδρό του, κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, για τη δεύτερη κατά σειρά δωρεά προς τον Οίκο Ευγηρίας.
«Ας απευθύνουμε όλοι ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Θεό, διότι σε χαλεπούς καιρούς δεν μας εγκαταλείπει. Επίσης, ένα εξίσου μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε να απευθύνουμε και στον αείμνηστο Σταύρο Νιάρχο, που άφησε το βιος του προκειμένου να γίνονται αγαθοεργίες! Με το έργο αυτό πραγματώνεται η θεολογική θέση που θέλει την Εκκλησία μας να σέβεται και να φροντίζει τα δημιουργήματα του Θεού, τον άνθρωπο και τη φύση, προσφέροντας αφενός στον άνθρωπο πνεύμα αληθινής ζωής και προοπτική σωτηρίας και αφετέρου προστατεύοντας το περιβάλλον με τη μείωση της ενεργειακής σπατάλης», τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος, που αμέσως μετά συνεχάρη τους εκπροσώπους της εταιρείας «ΑΝΤΑΙΟΣ» κ. Νικόλαο Φράγκο, κ. Δημήτριο Σιαβελή και κ. Αννέτα Σιαβελή – Φράγκου για την άψογη εκτέλεση των εργασιών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν εντός τού προβλεπομένου χρονοδιαγράμματος και, κυρίως, χωρίς την παραμικρή παρενόχληση των τροφίμων.
«Όλο αυτό το διάστημα οι άνθρωποι της κατασκευάστριας εταιρείας εργάσθηκαν τέλεια και υποδειγματικά. Πάντοτε ήταν ήσυχη η καρδιά μου ότι κάνουν το καλύτερο που μπορούν. Δεν απέβλεψαν να λάβουν χρήματα, αλλά να κάνουν έργο. Και γι’ αυτό τούς ευγνωμονώ!», είπε χαρακτηριστικά ο σεπτός Ποιμενάρχης μας.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, απένειμε ει-δική τιμητική πλακέτα και ειδικό τιμητικό δίπλωμα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την τόσο σημαντική βοήθειά του προς τους απομάχους της ζωής και μάλιστα εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την πατρίδα μας.
Οι εκτελεσθείσες εργασίες
Υπενθυμίζεται πως οι εργασίες των συνεργείων τής αναδόχου εταιρείας (ανέλαβε το έργο κατόπιν σχετικού διαγωνισμού) ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2017 και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
Σκοπός τους ήταν η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό τής 7ης Νοεμβρίου 2014 αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση της κεντρικής μονάδος τού κτηρίου.
Το έργο περιελάμβανε μεταξύ άλ-λων τις εξής εργασίες: α) Τοποθέτηση σύγχρονων (ενεργειακών) κουφω-μάτων αλουμινίου, β) Τοποθέτηση νέου (υβριδικού) συστήματος θέρμανσης με ειδικού τύπου αντλίες θερμότητας που ήρθαν από το εξωτερι-κό, γ) Αλλαγή λαμπτήρων με νέους υψηλής απόδοσης και χαμηλής κα-τανάλωσης, δ) Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ε) Επιδιόρ-θωση παλαιών και τοποθέτηση νέων ηλιακών συλλεκτών για την παροχή ζεστού νερού χρήσης.
Μέσω των συγκεκριμένων εργασιών επιτεύχθηκαν η βελτιστοποίηση των προσφερομένων υπηρεσιών προς τους τροφίμους, η αναβάθμιση των δομών τού κτηρίου με καινοτόμες και πρωτοποριακές λύσεις, η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της μονάδας αλλά και του ποσοστού ρύπων διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει στην ατμόσφαιρα, η ελάττωση του λειτουργικού κόστους του Γηροκομείου, η διασφάλιση της στατικότητάς του και κατ’ επέκταση η επιμήκυνση του χρόνου ζωής του.