Ναύπακτος: Το ιερό Λείψανο προσεκόμισε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αμελακιωτίσσης, Αρχιμ. Πολύκαρπος Παστρωμάς και το παρέλαβε ο Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος.
Μπροστά στο δημαρχείο έγινε δέηση και κατόπιν σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή προς τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, με προπορευομένους τους Ιερείς, τα μέλη της Σχολής Βαφειάδη με παραδοσιακές στολές και υπό τον ήχο κωδωνοκρουσιών.
Με κατάνυξη και ιδιαίτερη λαμπρότητα υποδέχθηκε η Ναύπακτος, μετά από ένδεκα χρόνια, απότμημα του ιερού Λειψάνου του αγίου Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης, στην ορεινή Ναυπακτία.
Πριν από ένδεκα χρόνια, όπως είναι γνωστό, εκλάπη το Λείψανο της δεξιάς χειρός του αγίου Πολυκάρπου, όμως πριν από δύο χρόνια επέστρεψε στην Ιερά Μονή ένα απότμημα του Ιερού Λειψάνου του αγίου Πολυκάρπου, που ήταν στην κατοχή μακαριστού πρώην ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης. Με αυτό το ιερό Λειψανο επισκέφθηκε αυτές τις μέρες την Ναύπακτο ο άγιος Πολύκαρπος, ο Προστάτης της Ναυπακτίας.
Η υποδοχή του ιερού Λειψάνου έγινε στις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου, 10 Ιουνίου 2023, μπροστά στο Δημαρχείο της Ναυπάκτου, με προεξάρχοντες της υποδοχής τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, τους Μητροπολίτες Άρτης κ. Καλλίνικο και Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο, τους Κληρικούς των Ενοριών της περιοχής της Ναυπάκτου, τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Βασίλειο Γκίζα, τον Αντιδήμαρχο κ. Θωμά Κοτρωνιά, τους Διοικητές του Αστυνομικού Τμήματος, της Τροχαίας, του Λιμενικού Σταθμού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου και μέλη της Σχολής Παραδοσιακών Χορών Βαφειάδη. Παρόντες στην υποδοχή ήταν και πολλοί πιστοί που ευλαβούνται τον άγιο Πολύκαρπο.
Το ιερό Λείψανο προσεκόμισε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αμελακιωτίσσης, Αρχιμ. Πολύκαρπος Παστρωμάς και το παρέλαβε ο Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος. Μπροστά στο δημαρχείο έγινε δέηση και κατόπιν σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή προς τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, με προπορευομένους τους Ιερείς, τα μέλη της Σχολής Βαφειάδη με παραδοσιακές στολές και υπό τον ήχο κωδωνοκρουσιών.
Η είσοδος του ιερού Λειψάνου στον Ιερό Ναό έγινε με την ψαλμωδία του απολυτικίου του Αγίου και αφού αποτέθηκε στον μέσον του Ιερού Ναού προς προσκύνηση, άρχισε ο πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο προεξήρχε ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, με συγχοροστασία των Μητροπολιτών Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου και Άρτης κ. Καλλινίκου. Στον Εσπερινό συμμετείχαν πολλοί Κληρικοί από την Ναύπακτο και την περιοχή της, παρέστησαν δε όλες οι αρχές του τόπου που ήσαν στην υποδοχή του Ιερού Λειψάνου.
Ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, ως χοροστατών κήρυξε τον θείο λόγο, αφού προηγουμένως ο Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος ευχαρίστησε τους Μητροπολίτες Νικοπόλεως και Άρτης για την αποδοχή της προσκλήσεώς του, λέγοντας ότι είναι αγαπητοί σε αυτόν και γνωστοί από πολλά χρόνια και ότι διαθέτουν και παιδεία (είναι και οι δύο εκτός από Θεολόγοι και Νομικοί) και εμπειρία στην εκκλησιαστική διοίκηση.
Ο Σεβασμιώτατος Νικοπόλεως στην αρχή της ομιλίας του ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο για την πρόσκλησή του. Στην συνέχεια ανέφερε ότι η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Θείας Οικονομίας, γιατί έκτοτε η ανθρωπότητα ζη κάτω από το Φως του Παρακλήτου. Το Πνεύμα του Θεού μίλησε πρώτα στην Παλαιά Διαθήκη, όπου περιγράφεται ως δύναμη και ενέργεια του Θεού. Στην Καινή Διαθήκη δίδονται σαφείς μαρτυρίες για τον προσωπικό χαρακτήρα του Αγίου Πνεύματος, στις οποίες στηρίχθηκε και θεολόγησε η Β΄ Οικουμενική Σύνοδος. Τόνισε ότι το Άγιον Πνεύμα είναι η ζωντανή παρουσία του Θεού στην ιστορία, είναι αυτό που ενέπνευσε τους Αποστόλους και οδήγησε τους Πατέρες και Διδασκάλους να ερμηνεύσουν αλάνθαστα την πίστη στον Χριστό.
Καρπός του Αγίου Πνεύματος είναι οι άγιοι Πάντες, που τιμά και εορτάζει η Εκκλησία μας. Οι άγιοι, όμοιοι με μας, αντιμετώπισαν δυσκολίες και προβλήματα, αλλά με την Χάρη του Θεού τα υπερέβησαν και έγιναν μιμητές του Χριστού. Χαρακτηριστικό της ζωής τους ήταν η αγάπη στον Θεό και τον άνθρωπο και ο διαρκής αγώνας για την απόκτηση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος. Υπογράμμισε ότι σκοπός της εν Χριστώ ζωής δεν είναι η μονομερής ηθική άσκηση των αρετών, αλλά η απόκτηση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος. Τα δώρα του Αγίου Πνεύματος προσφέρονται στην Εκκλησία διά των Μυστηρίων της και πραγματώνονται με την σύμπραξη της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος.
Αναφέρθηκε στον άγιο Διάδοχο Φωτικής και στους λόγους του ότι, «όταν ο άνθρωπος στραφή ολόψυχα στον Κύριο, τότε η Χάρη με ανέκφραστη αίσθηση αποκαλύπτει την παρουσία της στην καρδιά».
Τέλος, συνέδεσε την σημερινή εορτή με την προσωπικότητα και την δράση του αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης, στο πρόσωπο του οποίου συναντούμε την ολοκληρωμένη αγάπη, τον πλήρη και ακέραιο άνθρωπο.