Ευρισκόμενοι στην καρδιά της άνοιξης, μαζί με την «εορτή των εορτών και την πανήγυρη των πανηγύρεων», την λαμπροφόρο Ανάσταση του Χριστού, που είναι η πνευματική άνοιξη, «το έαρ της Χάριτος», εορτάστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια, ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη, όπως άλλωστε κάθε χρόνο η Ιερή και σεβάσμια μνήμη ενός εκ των πλέον λαοφιλών και μεγάλων Μαρτύρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, του Αγίου Γεωργίου, στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό αυτού στο (Β΄ Κοιμητήριο) Πύργου.
Οι εορτές των αγίων μας, αποτελούν ευκαιρίες για εντρύφηση στη θαυμαστή και αγιασμένη ζωή τους και αφορμές αποφάσεων στην καθημερινή μας ζωή. Ο άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος, προτίμησε το μαρτυρικό θάνατο έναντι της πρόσκαιρης ζωής, διότι προγευόταν την χαρά της Αναστάσεως. Υπέμεινε καρτερικά τα μαρτύρια του τροχού, του λογχισμού, των θανάσιμων φαρμάκων, του ασβέστη, του ξυλοδαρμού, της φυλακής αλλά και κάθε άλλη στέρηση και κακουχία αντί των τιμών και της εγκόσμιας δόξας, διότι η καρδιά του, καταυγάζοταν μόνον από το Ανέσπερο Φως της Λαμπρής. Αν και είχε κάθε περιθώριο να διακριθεί επαγγελματικά και κοινωνικά στην εποχή του, προτίμησε το μαρτύριο από το να επιλέξει να ζήσει ως ειδωλολάτρης. Προτίμησε την πραγματική ελευθερία από τη δουλεία…
Ανώτερος αξιωματικός του Ρωμαϊκού Στρατού με το βαθμό του Χιλιάρχου, διακρίθηκε και τιμήθηκε για την ανδρεία και την παλικαριά του. Πάνω από όλα όμως υπήρξε «Γενναίος Στρατιώτης του Ιησού Χριστού, ο οποίος καταντρόπιασε τους τυράννους, έγινε μιμητής του πάθους Του, αλλά και πολύαθλος Μάρτυρας της Ανάστασης».
Με την Χάρη του Θεού που “ενοικούσε” στην αγιασμένη του ύπαρξη έκανε, αλλά και εξακολουθεί να κάνει πολλά θαύματα, ακόμη και σήμερα σ’ όσους προσφεύγουν με πίστη στις πρεσβείες του. Δείγμα τιμής από μέρους μας προς τον Άγιο, είναι βέβαια και ο εορτασμός της μνήμης του και τα πανηγύρια, αλλά το πιο μεγάλο δείγμα τιμής, πρέπει να είναι η μίμηση της αγίας ζωής του, διότι «Τιμή μάρτυρος» είναι η «Μίμηση μάρτυρος».
Την παραμονή της εορτής Κυριακή 22 Απριλίου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, προεξάρχοντος του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Αλεξίου Αναγνωστοπούλου, Ιερατικού Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αθανασίου Αμαλιάδος, ο οποίος και ορθοτόμησε τον Θείον Λόγον, προς το παριστάμενο πολυπληθές εκκλησίασμα, εποικοδομητικά και επίκαιρα ενώ συμμετείχαν οι Αιδεσιμ. π. Γρηγόριος Πάπαρης, π. Αυγερινός Τσουκαλάς, π. Άγγελος Ζέζας, καθώς επίσης και ο οικείος Εφημέριος π. Νικόλαος Κατσηδήμας.
Μετά το πέρας του Εσπερινού έγινε η καθιερωμένη λιτάνευση των Ιερών Εικόνων του Αγίου Γεωργίου και της Αναστάσεως του Κυρίου, στους δρόμους της Ενορίας κάτω υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ», η οποία έδωσε ιδιαίτερο χρώμα και παλμό στην λαμπρή αυτή πανήγυρη.
[irp posts=”416787″ name=”Ηλεία: Ο Πύργος εόρτασε με λαμπρότητα, την «Ζωοδόχο Πηγή»”]
Την Ιερή Εικόνα του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου έφεραν εις τους ώμους τους, (ντυμένοι με την παραδοσιακή στολή του Τσολιά), μέλη του Λαογραφικού-Χορευτικού Ομίλου Πύργου «ΗΛΕΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ», ενώ συμμετείχε και η Σχολή Γυμναστικής και Χορού Πύργου «ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ», με παραδοσιακές επίσης στολές μεταφέροντας την Εικόνα της Αναστάσεως.
Ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, στου οποίου την δικαιοδοσία ανήκει ο πανηγυρίζων αυτός Κοιμητηριακός Ιερός Ναός π. Νικόλαος Κατσηδήμας, κατακλείνοντας την εσπερινή αυτή μεγαλοπρεπή θρησκευτική σύναξη, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους προσήλθαν με Ιεροπρέπεια, Εκκλησιαστική ευταξία και ευλάβεια, για να προσκυνήσουν και να τιμήσουν τον τιμώμενο Άγιο Γεώργιο επιζητώντας την ισχυρή προστασία Του. Ευχαρίστησε δε ωσαύτως εγκάρδια και όσους ενεργά συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία και αυτή η Θρησκευτική εκδήλωση.
Την Δευτέρα 23 Απριλίου, κυρία ημέρα της εορτής τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος Ιερουργούντος του Αιδεσιμοτάτου π. Βασιλείου Λαγκαδινού, Ιερατικού Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Πύργου, ο οποίος κήρυξε και τον Θείον Λόγον, αναφερόμενος εκτός από τον εορταζόμενο Ήρωα της πίστεώς μας, εκτενώς στο γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού, καθώς επίσης και στην εορτή της Σύναξης των Μυροφόρων Γυναικών του Κυρίου, οι οποίες ήσαν οι πρώτες που αξιώθηκαν να λάβουν από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ το μήνυμα της Ανάστασης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι Ορθόδοξες Χριστιανές Γυναίκες θα πρέπει να εορτάζουν την ημέρα της Γυναίκας κάθε χρόνο την Κυριακή των Μυροφόρων και όχι στις 8 Μαρτίου όπως δυστυχώς ξενόφερτα και εσφαλμένα επικρατεί μέχρι σήμερα, διότι η Κυριακή των Μυροφόρων είναι αφιερωμένη από την Αγία Εκκλησία μας, σε κάθε Ορθόδοξη Γυναίκα.
Οι Θρησκευτικές αυτές λαμπρές εκδηλώσεις, κορυφώθηκαν το βράδυ της εορτής, με την τέλεση του Παρακλητικού Κανόνα του εορταζομένου Αγίου Γεωργίου, υπέρ υγείας και Θείας βοηθείας του σύμπαντος κόσμου.