Ανήμερα της Εθνικής μας Επετείου την 25η Μαρτίου η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία έγινε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εσταυρωμένου Χώρας Κυθήρων προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων & Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ.
Η παρέλαση των μαθητών, καθώς και όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στην Πλατεία της Χώρας ματαιώθηκαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών κυρίως στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του νησιού .
Ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, αμέσως μετά την επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Εσταυρωμένου και είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«194 χρόνια συμπληρώθηκαν από εκείνες τις μέρες του Μάρτη του 1821, όταν άρχισαν να εκπληρώνονται οι πόθοι του Γένους για λευτεριά και ανεξαρτησία, πόθοι που άρχισαν να καλλιεργούνται από την επαύριον κιόλας της πτώσης της Βασιλεύουσας το 1453. Πόθοι, ιδανικά και αξίες που ουδέποτε πέρασαν στη λήθη, αλλά παρέμειναν ζωντανά μέσα στη συλλογική συνείδηση του υπόδουλου Γένους.
Γιορτάζουμε σήμερα τη διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας και αναμφισβήτητα καλούμαστε να διδαχθούμε μέσα από τα μηνύματα της ημέρας αυτής…
… Τα μηνύματα της σημερινής επετείου είναι λοιπόν πολλά και διαχρονικά. Τα έχουμε ακούσει πολλές φορές και τα θεωρούμε κάπως τετριμμένα ως έννοιες. Ίσως γιατί ο κίνδυνος να μετατραπεί η σημερινή Επέτειος σε μία απλή εθιμική διαδικασία είναι υπαρκτός. Κάτι τέτοιο όμως πρέπει όλοι μας να αποτρέψουμε.
Το 1821 όμως δεν είναι μία απλή επέτειος, δεν είναι μία ακόμα αργία, δεν είναι ακόμα μία ευκαιρία για να μην πάμε στο σχολείο ή τις δουλειές μας. Αν δεν κατανοήσουμε τα βαθύτερα νοήματα της Επετείου αυτής, τότε δεν θα είμαστε άξιοι της ελευθερίας που μας χάρισαν με τη ζωή τους οι χιλιάδες αγωνιστές και ήρωες του 1821, προβεβλημένοι και αφανείς. Οι αγωνιστές εκείνοι που με ακλόνητη πίστη στο Θεό και την Υπέρμαχο Στρατηγό έκαναν πράξη ο,τι στα μάτια των Ευρωπαίων φάνταζε άπιαστο.
Το 1821 είναι πάντα επίκαιρο, γιατί μας διδάσκει ότι «η μεγαλωσύνη στα Έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα, αλλά με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».
Είναι επίκαιρο γιατί καταδεικνύει την αξία της πίστης σε μία ιδέα,ακόμα και αν η πραγματοποίησή της είναι δύσκολη και γεννά κινδύνους, όπως η ιδέα της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας μετά από 400 χρόνια σκότους και σκλαβιάς. Είναι άπειρα τα περιστατικά από την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης που μπορούν να μας παραδειγματίσουν για το σήμερα. Είναι πολλά τα διασωθέντα κείμενα και απομνημονεύματα των πρωταγωνιστών του 1821 που μας γεμίζουν με τιμή και δόξα.
Όταν κάποτε ρωτήθηκε ο Κολοκοτρώνης αν είναι αγγλόφιλος, γαλλόφιλος ή ρωσόφιλος, απάντησε με τη γνωστή σοφία του: «Εγώ ήμουν και θα είμαι πάντοτε Θεόφιλος, γιατί σαν τον Θεό κανείς δεν αγαπά την Ελλάδα!». Αυτήν την βαθειά πίστη που είχε ο Γέρος του Μωριά χρειαζόμαστε και σήμερα. Πίστη ότι η Χώρα μας μπορεί να υπερβεί τα προβλήματα και τους σκοπέλους, πίστη ότι ο τόπος μας μπορεί να ζήσει καλλίτερες μέρες, πίστη ότι ο δημόσιος βίος που τόσο πολύ μας έχει πληγώσει μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες, πίστη ότι ως Λαός είμαστε έτοιμοι να απομονώσουμε κάθε κηλίδα αναχρονισμού και δουλείας, αφού ξέρουμε τόσο καλά να κάνουμε αγώνες κατά της δουλοπρέπειας και της υποταγής απ΄ όπου και αν προέρχεται.
Μαζί με την πίστη, όμως, ας διδαχθούμε και την περηφάνια, αυτή την περηφάνια που έβαλε στα χείλη του Κολοκοτρώνη τα ιστορικά αυτά λόγια : «Είσαι Έλληνας; Τι προσκυνάς; Σηκώσου απάνω. Εμείς και στο Θεό ορθοί μιλούμε!»
Παρέστησαν στη Θεία Λειτουργία και Δοξολογία οι Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών, καθώς και αντιπροσωπεία μόνο μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Χώρας – Καρβουνάδων με τη σημαία του, οι Διευθυντές των Σχολείων, Δάσκαλοι και γονείς.