ΤΡΙΚΑΛΑ-Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό της Ιεράς Μονής Γκούρας, διεξήχθησαν το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 το πρωί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, κεκλεισμένων των θυρών, οι εκλογές για την ανάδειξη ισόβιας Ηγουμένης.
Άπαντες οι εγγεγραμμένες αδελφές της Ιεράς Μονής προσήλθαν στην εκλογική διαδικασία και κατόπιν καταμετρήσεως των ψήφων από την αρμόδια εφορευτική επιτροπή εξελέγη παμψηφεί ισόβια Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γκούρας η Μοναχή Αγαθολόγη.
Μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας πραγματοποιήθηκε Ευχαριστήριος Δοξολογία, Χοροστατούντος του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ. Χρυσοστόμου, παρουσία του Ιερού κλήρου, της νεοεκλεγείσης Ηγουμένης, των αδελφών της Ιεράς Μονής, και πλήθους πιστών που ανέμεναν το αποτέλεσμα έξω από το Καθολικό της Μονής.
Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων Δουσικιώτης ως Μέλος της εφορευτικής επιτροπής ανέγνωσε το πρακτικό ψηφοφορίας και στη συνέχεια η νεοεκλεγείσα Ηγουμένη Αγαθολόγη απηύθυνε σύντομο ευχαριστήριο χαιρετισμό.
Ο Σεβασμιώτατος προσέφερε ως ευλογία στο τέλος της Ακολουθίας επιστήθιο Σταυρό στην νέα Ηγουμένη, ευχόμενος πάντα ΑΞΙΑ στα Ηγουμενικά της καθήκοντα.
Η σύναξη ολοκληρώθηκε με τη παράθεση μοναστηριακής τράπεζας όπως ορίζει το Μοναστηριακό τυπικό.
Η ενθρόνιση της νεοεκλεγείσης Ηγουμένης θα λάβει χώρα κατά την Ιερά Αγρυπνία την 19η Ιουνίου 2018.
Η γυναικεία Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Γκούρας είναι κτισμένη σε μια πλαγιά του Ιτάμου κοντά στην Πύλη, ΝΔ των Τρικάλων, και σε ύψος 640 μ.
Απέχει από τα Τρίκαλα 22 χλμ. και από την Πύλη 3 χλμ. Από το μοναστήρι μπορεί να δει κάνεις όλο τον κάμπο των Τρικάλων και τα απέναντι βουνά των Αντιχασίων.
Η μονή ιδρύθηκε το 1743 με δαπάνη του άρχοντα Δημάκη από το χωριό Χαλίκι του Ασπροποτάμου. Σχετική μαρμάρινη επιγραφή που βρίσκεται στο μοναστήρι επιβεβαίωνε τους ιδρυτές του μοναστηριού, τον ηγούμενο Κοσμά και τον κύριο Δημάκη, οπλαρχηγό των Αγράφων και της Στερεάς Ελλάδας.
Η ίδρυση της μονής της Γκούρας είναι απόδειξη του ρόλου που έπαιξε η εκκλησία και τα μοναστήρια στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Το 1870 η Μονή λεηλατήθηκε από τους Τούρκους, το 1823 κάηκε από τον Σούτζε Κόρτζα, ενώ το 1854 καταστράφηκε και πάλι. Το 1864 ανανεώθηκε για να πυρποληθεί και πάλι στις 11 Μαΐου του 1878 γιατί χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο των επαναστατών για. Την επίθεση τους εναντίον του Μουζακίου. Ξαναχτίστηκε το1893 από τον νέο ηγούμενο Μελέτιο Καρανίκα. Τέλος το 1943 βομβαρδίστηκε και κάηκε από τους Γερμανούς, ενώ το 1960 κατέρρευσε ο ετοιμόρροπος ναός.
Με εντολή του αείμνηστου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κυρού Διονυσίου το 1961 το μοναστήρι μετατράπηκε σε γυναικείο. Σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στο. ΦΕΚ, τεύχος Β’, αριθ. 37/19 Ιανουαρίου 1965.
Από το 1961 με την εγκατάσταση δύο γυναικών μοναχών άρχισε η ανακαίνιση του μοναστηρίου. Το 1972 ήρθαν άλλες δύο μοναχές από τη Μονή Σταγιάδων. Το 1979 μέχρι το 2000 υπό την επίβλεψη και την προσφορά της μακαριστής γερόντισσας Θεοδότης το μοναστήρι γνώρισε πλήρη άνθιση και ανοικοδομήθηκε.
Στις 26 Ιουνίου του 1986 θεμελιώθηκε από τον τότε Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιο, το νέο καθολικό της μονής, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Ο επισκέπτης φεύγει από εκεί με άριστες εντύπωσεις και σε αυτό συντελεί κατά πολύ η φιλόξενη διάθεση των μοναχών.