ΝΑΥΠΛΙΟ: Πανηγυρικά και με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Ιερομάρτυρα Επισκόπου Σεβάστειας Βλασίου του θαυματουργού στο ομώνυμο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Βλάσιο Πολιούχου της Τοπικής Κοινότητας Άριας στο Ναύπλιο.
Την παραμονή της εορτής Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025 ,τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος από τον γενικό αρχιερατικό επίτροπο της Μητροπόλεως Αργολίδας ,πρωτοπρεσβύτερο Πέτρο Αθανασόπουλο.
Στο τέλος του εσπερινού ο εφημέριος του Ναού Αιδεσιμολογιώτατος π. Θεόδωρος Στεργίου ευχαρίστησε της τοπικές αρχές ,τους πολιτικούς ,τους Ιεροψάλτες και όλους τους πολίτες που παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την Ιερή πανήγυρη του Αγίου Βλασίου
Κατά τον εσπερινό έψαλλε ο Ιεροψάλτης Ιερού Ναού Παναγίας Άριας Παναγιώτης Ζαφείρης .
Να σημειωθεί πως το πανέμορφο αυτό εκκλησάκι βρίσκεται πάνω σε ένα λοφίσκο με θέα ολόκληρη την πόλη του Ναυπλίου. Η λειτουργική ζωή του ναού μετρά πάνω από 150 χρόνια λειτουργίας χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία καθώς και ο κτήτορας του.
Ο ναός έχει ανακαινιστεί πρόσφατα με την μέριμνα του εκκλησιαστικού συμβουλίου.
Η Άρεια ή Άρια, το κοντινότερο χωριό του Ναυπλίου, βρίσκεται στα ανατολικά του σε απόσταση τριών χιλιομέτρων. Είναι το πρώτο χωριό που συναντάμε πάνω στο δρόμο Ναυπλίου – Επιδαύρου και είναι χτισμένη στους πρόποδες ενός λόφου που αποτελεί συνέχεια του λόφου του Παλαμηδιού. Την παλαιότερη ιστορική αναφορά για την ύπαρξη της Άρειας τη συναντάμε το έτος 1149 στο υπόμνημα του Λέοντος, Επισκόπου Αργους και Ναυπλίου, που αναφέρει ότι έχτισε την Αγία Μονή «κατά την τοποθεσια της Αρείας». Φαίνεται ότι στο λόφο αυτό, πάνω από την Άρεια, καταλήγουν υπόγεια νερά καθώς παλαιότερα υπήρχαν 4 τουλάχιστον μεγάλες πηγές νερού σε διάφορα σημεία του, με σημαντικότερες την ομώνυμη πηγή της Άρειας και την πηγή του μοναστηριού της Αγίας Μονής Αρείας που είναι αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή.
Ο επισκέπτης της Άρειας έχει μια μοναδική θέα του μισού σχεδόν Αργολικού κάμπου. Εκτός από το Παλαμήδι και την πόλη του Ναυπλίου που βρίσκεται απλωμένη μπροστά του, είναι ορατό και το Μπούρτζι που προστάτευε το λιμάνι του Ναυπλίου Ακόμα από την Άρεια είναι ορατό το Άργος με την αρχαία ακρόπολη του (Λάρισα), η Τίρυνθα με τα Κυκλώπεια τείχη της, το βόρειο άκρο του αργολικού κόλπου με την αρχαία Λέρνη και το γειτονικό Κιβέρι, όπου βρίσκονταν οι θερινές κατοικίεςτων Φράγκων Ντε-Λα-Ρός, αρχόντων της Αθήνας και του Ναυπλίου.
Στο κέντρο του παλαιότερου τμήματος του χωριού βρίσκεται η εντυπωσιακά μεγάλη πλατεία η οποία μέχρι το 1992 αποτελείτο από πέντε μεγάλα, κυκλικά, ανισόπεδα, λιθόστρωτα αλώνια. Εδώ γινόταν το αλώνισμα και το λίχνισμα των καρπών και γιορτάζονταν τα πανηγύρια και οι μεγάλες γιορτές.
Δυστυχώς, σήμερα οι λιθόστρωτες επιφάνειες των αλωνιών έχουν καλυφθεί και έχει αλλάξει ο παραδοσιακός χαρακτήραςτου χώρου. Πάνω στην πλατεία βρίσκονταιη εκκλησία και το κτίριο του πνευματικούκέντρου και το Ηρώο των πεσόντων.
Οι εκκλησίες και τα εκκλησάκια
Η κεντρική εκκλησία της Άρειας, αφιερωμένηστην «Κοίμηση της Θεοτόκου» είναι κτισμένη το 1866 επάνω σε άλλο προϋπάρχοντα παλαιοχριστιανικό Βυζαντινό ναό και έχει ένα θαυμάσιο μαρμάρινο τέμπλο που φτιάχτηκε το 1893.
Στην βόρεια πλευρά του χωριού, στη κορυφή του λόφου Μαγούλα, υπάρχει η εκκλησία του πολιούχου της Άρειας Αγίου Βλασίου, μια μικρή βασιλική με επίπεδη στέγη. Παρ’όλο που ο Άγιος Βλάσης χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, είναι βέβαιο ότι εκεί προϋπήρχε χριστιανικός ναός, αφού στη κορυφή του λόφου σημειώνεται η ύπαρξη εκκλησίας σε Ενετικό τοπογραφικό του 1714
Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες μικρότερες εκκλησίες και ξωκλήσια με παλιές αγιογραφίες όπως της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Ελευθερίου, της Αγίας Παρασκευή, του Μάη Θανάση, του Αγίου Θεοδοσίου και άλλα.
Κείμενο-φωτογραφίες: Ευάγγελος Μπουγιώτης