Ναύπακτος: Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εορτή πάντων των εν ασκήσει λαμψάντων Αγιορειτών Πατέρων, μοναχών, ιερομονάχων, Ηγουμένων, Πατριαρχών, Μαρτύρων και Ομολογητών που εορτάζουν σήμερα.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος την Β΄ Κυριακή του Ματθαίου, λειτούργησε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Ελαιοστασίου. Η Ενορία αυτή βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Ναυπάκτου στον δρόμο για το Θέρμο και δίπλα στον ήδη υπάρχοντα ιερό ναό ανεγείρεται νέος.
Επίσης τέλεσε και το Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της γνωστής Γερόντισσας Γαλακτίας από την Κρήτη για τα δύο χρόνια από την κοίμησή της.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εορτή πάντων των εν ασκήσει λαμψάντων Αγιορειτών Πατέρων, μοναχών, ιερομονάχων, Ηγουμένων, Πατριαρχών, Μαρτύρων και Ομολογητών που εορτάζουν σήμερα.
Είπε ότι το Άγιον Όρος είναι ευλογημένος τόπος, στον οποίον αγίασαν πολλοί. Ανέφερε τα τρία γνωρίσματα των Αγιορειτών αγίων.
Πρώτον, είναι η ορθόδοξη πίστη των Πατέρων των Οικουμενικών Συνόδων• δεύτερον, είναι ο ιερός ησυχασμός, που είναι η τήρηση των εντολών του Χριστού, που εκφράζεται στους «Μακαρισμούς» του Χριστού και στην προτροπή «Μετανοείτε, ήγγικε γαρ η Βασιλεία των ουρανών» και τρίτον, είναι η παγκόσμια αγάπη, η προσευχή για όλον τον κόσμο. Είπε ότι αυτό γνώρισε στο Άγιον Όρος από την δεκαετία του 1960 που το επισκεπτόταν και ότι διασώζεται όλη αυτή η ευαγγελική ζωή, χωρίς να υποτάσσεται σε κοινωνικά και πολιτικά συστήματα.
Στην συνέχεια είπε ότι το Άγιον Όρος είναι το «Περιβόλι της Παναγίας», αφού η ίδια η Υπεραγία Θεοτόκος είναι το πραγματικό Άγιον Όρος, όπως ψάλλουμε στο τροπάριο: «Χαίρε Άγιον Όρος και Θεοβάδιστον». Με την ευκαιρία αυτή αναφέρθηκε και στους Αγιορείτες κατά πνεύμα, που είναι όσοι ζούν πραγματικά στον χώρο της Εκκλησίας, όπως έλεγε ο Γέροντάς του, άγιος Καλλίνικος, Επίσκοπος Εδέσσης. Έκανε αναφορά στην Γαλακτία μοναχή, της οποίας είχαμε το ιερό μνημόσυνο, με πρωτοβουλία γυναικών που την αγαπούν.
Είπε ότι γνώρισε την Γερόντισσα Γαλακτία, είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της και θεολογική αλληλογραφία σε περίπου 40 σελίδες και διεπίστωσε ότι και αυτή διακρινόταν από τα τρία αυτά γνωρίσματα που ανέφερε προηγουμένως για τους Αγιορείτες Πατέρες. Στην απόλυση και μετά την τελετή του ιερού μνημοσύνου αναφέρθηκε ακόμη περισσότερο, για πρώτη ίσως φορά δημοσίως, για την αυτομεμψία, την ταπείνωση τα χαρίσματα της μακαριστής Γερόντισσας Γαλακτίας και κυρίως για την αγάπη της για όλον τον κόσμο και την προσευχή της για τους Πατριάρχες, τους Επισκόπους, τους Κληρικούς, τους ιεραποστόλους, τους αμαρτωλούς, για όσους έχουν ανάγκη. Κατέληξε ότι και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι του Θεού και δοξάζουμε τον Θεό γι’ αυτό.
Στο πνευματικό Κέντρο της Ενορίας κάτω από τον ανεγειρόμενο Ναό προσφέρθηκε σε όλους πρωινό και στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τον ανεγειρόμενο Ιερό Ναό, ενημερώθηκε για τις εργασίες και πρόκειται σύντομα να γίνουν τα θυρανοίξια προκειμένου να τελείται η θεία Λειτουργία.
Θείο Κήρυγμα
Απόλυσις
Φωτογραφίες