Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ: Το Σάββατο 5 Μαρτίου το πρωί στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Ναούσης τελέσθηκε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της μακαριστής Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής, Γερόντισσας Μεθοδίας Βεντούρη.
Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο που προηγήθηκε προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο και κήρυξε και τον θείο λόγο, ενώ έλαβαν μέρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.
Να σημειωθεί ότι ο μεν Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος συνεδέετο προσωπικώς με τη μακαριστή Γερόντισσα και την οικογένεια της, καθώς προήρχετο από τη νήσο Κίμωλο και ο δε Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος συνδεόταν με τη μακαριστή Γερόντισσα από την εποχή που υπηρετούσε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέθηκε σε προσκύνηση τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου της Οσίας Μεθοδίας της εν Κιμώλω, το οποίο φυλάσσεται στο Επισκοπικό Παρεκκλήσιο του Οσίου Φιλαρέτου Σύρου και διεκόμισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων καλωσόρισε με εγκάρδιους λόγους αδελφικής αγάπης και ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς που είχαν την ευγενή καλοσύνη να συμμετάσχουν στο τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της μακαριστής Γερόντισσας Μεθοδίας, Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής, η οποία επαναλειτούργησε μετά από πέντε δεκαετίες με την έλευση της μακαριστἠς Γερόντισσας και της συνοδείας της πριν από 27 χρόνια.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στις τρεις αποταγές των Μοναχών, την αποταγή του κόσμου, του ιδίου θελήματος και της κενοδοξίας, στους τρεις σταυρούς που καλείται να σηκώσει κάθε μοναχός, τις έξωθεν θλίψεις και συμφορές, την έσωθεν πάλη με τα πάθη και τις επιθυμίες και την ολοκληρωτική παράδοση στο θέλημα του Θεού, που συνδέονται με τις τρεις αναγεννήσεις, οι οποίες επιτυγχάνονται με την κάθαρση της καρδιάς, το φωτισμό του νου και τη θέωση.
«Αυτά τα χαρακτηριστικά του Μοναχού», προσέθεσε, βίωσε σε όλη τους την πληρότητα η μακαριστή Ηγουμένη Μεθοδία, η οποία γεννήθηκε στην αγιοτόκο Κίμωλο το 1953, και παρ’ όλες τις άριστες σχολικές επιδόσεις της, που προοιώνιζαν ένα λαμπρό, κατά κόσμον, μέλλον, προτίμησε να ακολουθήσει το δρόμο της ολοκληρωτικής αφιέρωσης στο Θεό, μιμούμενη κατά πάντα τη συντοπίτισσά της Οσία Μεθοδία, με την οποία τώρα συναυλίζεται στον παράδεισο και, έχουσα προσωπική εμπειρία της ασθενείας, προσεύχεται εντονώτερα υπέρ υγείας και αναρρώσεως των νοσούντων».
Το Ιερό Αναλόγιο διηκόνησαν αδελφές από την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών, ενώ συμμετείχαν αντιπροσωπείες Μοναζουσών από διάφορες Ιερές Μονές, κατά σάρκα συγγενείς της μακαριστής Γερόντισσας και ευλαβείς προσκυνητές της Ιεράς Μονής.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Τρισάγιο στον τάφο της μακαριστής Γερόντισσας και ακολούθησε μοναστηριακή τράπεζα.