Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο δήμο της Αττικής, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα η καταπληκτική, θεολογική ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου με θέμα: “Το μυστήριο της Θεοεγκαταλείψεως”, την οποία παρακολούθησε πλήθος πιστών.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση εκ του Ιερού Ναού: “Στην αρχή ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις φράσεις, ότι πολλοί λένε ότι ο Θεός με εγκατέλειψε, δεν με αγαπά ο Θεός, είμαι μόνος. Με αφορμή αυτά τα λόγια ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το θέμα του σε πέντε επίπεδα.
1. Ο Θεός δεν εγκαταλείπει ποτέ τον άνθρωπο που τον δημιούργησε και τον αγαπά, αυτό το γράφει ο Μέγας Βασίλειος στην αναφορά στη Θεία Λειτουργία του.
2. Πώς ερμηνεύετε αυτό που είπε ο Χριστός στο Σταυρό «Θεέ μου Θεέ μου ίνα τι με εγκατέλειπες». Ποτέ δεν εγκαταλείπει ο πατήρ τον υιό του, ούτε η θεία φύση την ανθρώπινη φύση στο Χριστό. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος λέγει ότι ο Χριστός τυπώνει το δικό μας λόγο, ότι εμείς εγκαταλείψαμε τον Θεό.
3. Οι πατέρες κάνουν λόγο για τις «σωτηριώδεις εγκατάλειψεις του Θεού». Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής κάνει λόγο για τέσσερις περιπτώσεις ήτοι η οικονομική, ότι έγινε η λεγόμενη εγκατάλειψη του Χριστού για να δοθούν οι εγκαταλελειμμένοι, η προς δοκιμήν, όπως έγινε στον Ιώβ και στον Ιωσήφ για να φανούν οι ωφέλειές της, η προς παίδευσιν πατρική, όπως έγινε στον Απόστολο Παύλο για να φυλάξει τη χάρη με την ταπεινοφροσύνη, η κατά Θεόν αποστροφή όπως στους Ιουδαίους για να επιστρέψουν στην μετάνοια. Όλες αυτές οι εγκαταλείψεις είναι σωτήριες.
4. Το μυστήριο της παιδείας του Θεού κατά τη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων από όπου φαίνεται ως εγκατάλειψη του Θεού, είναι η μείωση της Χάριτος ή η υποστολή της στο δεύτερο βαθμό της πνευματικής ζωής.
Το πρώτο στάδιο είναι η έλευση της θείας Χάριτος, το δεύτερο στάδιο είναι η υποστολή της θείας Χάριτος, για να δοκιμαστεί ο άνθρωπος και το τρίτον είναι η εκ νέου έλευση της θείας Χάριτος. Έτσι το δεύτερο στάδιο είναι πολύ δημιουργικό, γιατί δοκιμάζεται ο άνθρωπος για να φανεί κατά πόσον είναι έτοιμος να δεχτεί περισσότερο τη χάρη. Ο πρώτος βαθμός είναι δώρο και ευλογία του Θεού, ο δεύτερος βαθμός είναι η οικειοποίηση της χάριτος από τον άνθρωπο.
[irp posts=”524136″ name=”Ι.Μ. Ναυπάκτου: Ε’ Θεολογικό Συνέδριο”]
5. Η περίπτωση του Αγίου Σιλουανού, ανέλυσε τον λόγο του Θεού στον Άγιο Σιλουανό «κρατά το νου σου στον Άδη και μη απελπίζου», αυτό έχει πολλά επίπεδα ερμηνείας. Το ένα επίπεδο την αυτομεμψία, ότι πρέπει να μη φοβόμαστε τον εαυτό μας. Το δεύτερο επίπεδο ότι, όταν έχουμε πειρασμούς να σκεφτόμαστε ότι αν πεθάνουμε στην κατάσταση αυτή, τότε θα πάμε στον Άδη, οπότε φυγαδεύεται ο πειρασμός. Και το τρίτο επίπεδο είναι η χαρισματική κατάσταση όταν η προχωρημένοι ασκητές έχουν τη δυνατότητα της χάριτος να βλέπουν τα βάσανα των κολασμένων στον Άδη και να προσεύχονται για αυτούς. Το σημαντικό πάντως είναι να μην απελπιζόμαστε, να μετανοούμε με ελπίδα στο Θεό.
Ο Σεβασμιώτατος ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε: “O Θεός είναι πατέρας μας και η Εκκλησία είναι μητέρα μας. Η απελπισία είναι η μεγαλύτερη αμαρτία όπως λένε και οι κανονικές διατάξεις «ουκ έστιν αμαρτία νικώσα τη φιλανθρωπία του Θεού», δηλαδή δεν υπάρχει καμία αμαρτία που να νικά τη φιλανθρωπία του Θεού”.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” στον ισόγειο χώρο του Ιερού Ναού, όπου οι ακροατές είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ποικίλα ερωτήματα στον Σεβασμιώτατο και αντιστοίχως να τους δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις.
Η 4η ημέρα “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019”, ολοκληρώθηκε με την Κατανυκτική Αγρυπνία, στην οποία λειτουργός και ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Κρεσφόντης Πουλόπουλος, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Υπαπαντής του Κυρίου Καλαμάτας.
Έψαλε βυζαντινός χορός, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Άγγελου Σιώτου”.