ΗΛΕΙΑ-Μέσα στην ατμόσφαιρα της Αναστάσιμης χαράς και ευδαιμονίας, καθώς επίσης με τον προσήκοντα σεβασμό και την δέουσα μεγαλοπρέπεια, οι ευλαβείς και φιλέορτοι κάτοικοι της Ενορίας Αγίου Αθανασίου Μυρτιάς Ηλείας και το δραστήριο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, με επικεφαλής με τον κατά πάντα άξιο Ιερέα τους, Αιδεσιμολογιώτατο π. Παντελεήμων Παπαηλιού, τίμησαν το διήμερο 12 και 13 Απριλίου ε.έ. την Υπεραγία Θεοτόκο την επονομαζομένη Ζωοδόχου Πηγή! Η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας, Της απέδωσε αυτή την ονομασία, γιατί η Παναγία μας, είναι εκείνη από την οποία προήλθε η ζωή, ο νικητής του θανάτου, δια της Αναστάσεως, ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός!!
H εορτή αυτή ανήκει στις λεγόμενες κινητές εορτές του Εκκλησιαστικού έτους. Kινητές λέγονται οι εορτές του Tριωδίου και του Πεντηκοσταρίου, που έχουν ως κέντρο την ημέρα του Πάσχα! Tο Tριώδιο (10 εβδομάδες, δηλαδή 70 ημέρες) προηγείται της Kυριακής του Πάσχα, το δε Πεντηκοστάριο (7 εβδομάδες, δηλαδή 50 ημέρες) ακολουθεί.
Oι εορτές αυτές ονομάζονται κινητές, γιατί δεν έχουν σταθερά ημερομηνία, εν αντιθέσει με τις άλλες εορτές του Εκκλησιαστικού έτους, που έχουν σταθερά ημερομηνία και λέγονται ακίνητες. Tων κινητών εορτών η ημερομηνία κάθε χρόνο αλλάζει.
H εορτή της Zωοδόχου Πηγής, εορτάζεται ως γνωστόν την Παρασκευή της Διακαινησίμου, δηλαδή την εβδομάδα που ακολουθεί αμέσως μετά το Πάσχα. Mετά την Aνάσταση του Χριστού, είναι η πρώτη και μοναδική Θεομητορική εορτή του Πεντηκοσταρίου. Eορτάζεται δε την ωραία εποχή της Ανοίξεως, μέσα στο κλίμα της Πασχαλινής χαράς και αγαλλιάσεως. Η εικόνα της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής παρουσιάζει την Παναγία μέσα σε ένα συντριβάνι από το οποίο χύνεται άφθονο νερό, να βαστάζει στην αγκαλιά της, τον Ιησού Χριστό που ευλογεί. Δύο άγγελοι την στεφανώνουν κρατώντας ειλητάριο που γράφει: «Χαίρε ότι υπάρχεις βασιλέως καθέδρα, χαίρε ότι βαστάζεις τον Βαστάζοντα πάντα». Γύρω από το συντριβάνι εικονίζονται ο Αυτοκράτορας και πολλοί ασθενείς με ποικίλες ασθένειες. Δέχονται το αγίασμα με το οποίο τους ραντίζουν οι υγιείς. Στην άκρη ζωγραφίζεται μια δεξαμενή με ψάρια…
Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Αναστάσιμος Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασιών, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ.κ. Κωνσταντίου, ο οποίος και ορθοτόμησε τον Θείον Λόγον, αναλύοντας με την γλαφυρότητα, την απλότητα που τον διακρίνει καθώς επίσης και με την Θεολογική του κατάρτιση την σημασία της εορτής, καλώντας παράλληλα τους φιλακόλουθους Χριστιανούς της δραστήριας αυτής Ενορίας, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό, να τιμούν πανευλαβώς, την Υπεραγία Θεοτόκο, στεκόμενοι πάντα με ευγνωμοσύνη ενώπιόν Της, αναλογιζόμενοι την ευεργεσία που η Παναγία προσέφερε στον κόσμο, αναλαμβάνοντας την μοναδική, για τα ανθρώπινα δεδομένα, αποστολή, να συμβάλει στην ενανθρώπηση του Θεού και στην υλοποίηση του Σχεδίου της Θείας Οικονομίας για την σωτηρία του κόσμου, κορυφαίος σταθμός του οποίου είναι η εκ νεκρών Ανάσταση του Κυρίου!
Την κυρία ημέρα της εορτής, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου μετά αρτοκλασιών και εν συνεχεία η Πανηγυρική Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος, υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Φιλαρέτου Σπανοπούλου, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπολεώς μας, καθώς επίσης και του οικείου Εφημερίου, ενώ ακολούθησε και η Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας, στους δρόμους του Δημοτικού Διαμερίσματος.
Αξίζει δε τέλος να σημειωθεί ότι στις διήμερες αυτές λατρευτικές εκδηλώσεις, παρέστη χορεία Πρεσβυτέρων και καλλικέλαδων Ιεροψαλτών, οι οποίοι απέδωσαν με την άρτια Βυζαντινή Μουσική τους κατάρτιση, θαυμάσια τις Ιερές υμνωδίες και τα ψαλσίματα προς την Υπεραγία Θεοτόκο την Ζωοδόχο Πηγή!
ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ