Ι.Μ. ΑΙΤΩΛΙΑΣ – Τα Εγκαίνια της Μουσειακής Έκθεσης της Βυρωνικής Εταιρείας και του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου: «Η ζωή και το έργο του Λόρδου Βύρωνα – Η Σχέση του με την Ελλάδα και το Φιλελληνικό Κίνημα» πραγματοποιήθηκαν στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, από την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Σπύρου Διαμαντόπουλου και εκπροσώπων των τοπικών Αρχών.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και τα Εγκαίνια άλλων δύο εκθέσεων: της Φωτογραφικής Έκθεσης «… κοίταξε γύρω σου και διάλεξε τον τόπο σου…», της φωτογράφου κ. Μαρίας Στέφωση και της Ζωγραφικής Έκθεσης «Ατενίζοντας την μορφή του Λόρδου Βύρωνα», με έργα καλλιτεχνών των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδας, Σκωτίας και Κοπεγχάγης.
Οι Εκθέσεις στεγάζονται στο κτίριο της Βυρωνικής Εταιρείας (Βυρώνειο) στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου και διοργανώνονται με αφορμή τα 200 χρόνια από το θάνατο του επιφανέστερου Φιλέλληνα.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατά τον χαιρετισμό του, ανέφερε τα εξής:
«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα προσωπικά να παρίσταμαι στα εγκαίνια των προγραμματισμένων εκθέσεων, σήμερα, την 19η Απριλίου, Ημέρα που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται ο Φιλελληνισμός και η Διεθνής Αλληλεγγύη.
Σας ευχαριστώ για την ευγενή και τιμητική πρόσκληση για να παραστώ στην εκδήλωση της Βυρωνικής Εταιρείας και να απευθύνω χαιρετισμό.
Επιτρέψτε μου, ιδιαιτέρως να εκφράσω τις ευχαριστίες της τοπικής μας Εκκλησίας προς την Υπουργό Πολιτισμού, ερίτιμη κα Λίνα Μενδώνη, η οποία εμπράκτως στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια αποκαταστάσεως του ιστορικού Επισκοπείου της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ώστε να διατηρηθεί στις επόμενες γενιές ως ένα δείγμα άρτιας αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνος, αλλά και της εκκλησιαστικής τέχνης.
Επίσης, πολλές ευχαριστίες εκφράζω προς την Πρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ερίτιμη κα Ροδάνθη Φλώρου, η οποία δαπανήθηκε τόσα έτη για να μην ξεχαστεί η μνήμη αυτού του σπάνιου Φιλέλληνα, ποιητού και υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Λόρδου Βύρωνος, που η ζωή του τόσο στενά συνδέθηκε με την πόλη των Ελευθέρων Πολιορκημένων.
Η καθιέρωση της 19ης Απριλίου, ως ημέρας θανάτου του Φιλέλληνα και υποστηρικτή της ελευθερίας και του ελληνικού πνεύματος Λόρδου Βύρωνος, ως ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, υπογραμμίζει την σημασία που αποδίδουμε ως Έλληνες στην συμβολή των Φιλελλήνων κατά την διάρκεια του Αγώνα και την αξία της διεθνούς αλληλεγγύης. Είναι όμως και ημέρα τιμής στους σύγχρονους φιλέλληνες, τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που έχουν αγάπη για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, τους ανθρώπους που προωθούν τις αξίες του Ελληνικού Πνεύματος. Ο Φιλελληνισμός έφθασε στο απόγειο της εκφράσεώς του με το μεγάλο ξεσηκωμό των Ελλήνων του 1821. Λειτούργησε ως καταλυτικός παράγοντας της δημιουργίας του Ελληνικού Κράτους, υποστηρίζοντας με καίριο τρόπο τους μαχόμενους Έλληνες και αναδεικνύοντας το δίκαιο αίτημα της ελευθερίας στην διεθνή σκηνή.
Ο Λόρδος Βύρωνας συγκαταλέγεται στους κορυφαίους υποστηρικτές του ελληνικού αγώνα για την ελευθερία. Υπήρξε ένθερμος υπερασπιστής της δημοκρατίας, προστάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και υπέρμαχος της εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδος. Με το πνεύμα του εξέφρασε τις ιδέες της ελευθερίας. Στην Ελλάδα επέλεξε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του, γοητευμένος από την ιστορία, τον πολιτισμό, τους πανανθρώπινους μύθους της.
Ο Λόρδος Βύρωνας υπήρξε για μας τους Έλληνες μία πραγματικά ηρωική μορφή. Ο πρόωρος θάνατός του, εδώ στο Μεσολόγγι, συγκίνησε βαθιά τον ελληνισμό. Τα κείμενά του δημιούργησαν ένα δυνατό ρεύμα ιδεών και αξιών που επέδρασε καταλυτικά στην πολιτική, ιδεολογική και λογοτεχνική σκέψη της εποχής του. Ο θάνατός του, στην ηλικία των 36 ετών, προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και συγκίνηση. Το πένθος για τον θάνατό του ήταν γενικό και ο Διονύσιος Σολωμός συνέθεσε ωδή στην μνήμη του με τίτλο: «Εις τον θάνατον του Λόρδου Μπάιρον».
Η διαχρονικότητα των μηνυμάτων του είναι αναμφισβήτητη. Η μνήμη του Λόρδου Βύρωνος οφείλει να παραμείνει ζωντανή, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον ενσαρκωτή των θεμελιωδών δημοκρατικών ιδεών και αξιών. Ως Έλληνες τιμούμε την μνήμη μιας μορφής, που έδωσε την ζωή του για την Ελλάδα.
Οι φιλέλληνες υπηρέτησαν με πάθος το ιδανικό τους στην απελευθερωτική προσπάθεια των υπόδουλων Ελλήνων. Η συνεισφορά τους στον αγώνα ήταν ουσιαστική.
Συνέβαλαν και με την πολιτική τους επιρροή και με τον ενθουσιασμό τους, ακόμη και με το αίμα τους, στην ανεξαρτησία της Ελλάδος.
Με τις εκθέσεις αυτές αποτίουμε φόρο τιμής στην μορφή του Μπάιρον, που έφερε μία διαφορετική πνοή και ανάσα στον αγώνα των Μεσολογγιτών, γι’ αυτό και οι πνεύμονές του, αναπαύονται στα θεμέλια του Ανδριάντα του στον Κήπο των Ηρώων, ως σύμβολο αιώνιας ελευθερίας και αυτοθυσίας, ως ένα ανεκτίμητο ιστορικό «μνημείο» της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, ως τόπος προσκυνηματικός για κάθε ελεύθερο και βαθιά αξιοπρεπή άνθρωπο.
Κατακλείοντας τον σύντομο χαιρετισμό μου, εύχομαι καλή επιτυχία στις εκθέσεις που εγκαινιάζονται σήμερα με την φροντίδα της Βυρωνικής Εταιρείας, σε αυτό τον μοναδικό χώρο, τον ταυτισμένο με την αγάπη των Μεσολογγιτών προς το πρόσωπο και την μνήμη του αξεπέραστου Φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνος, που εφέτος συμπληρώνονται διακόσια (200) χρόνια από τον θάνατό του, σας εύχομαι επίσης Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και να εορτάσουμε πανευφρόσυνα το Άγιο Πάσχα και την ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου μας».