Αγιά: Τη συμβουλή του Αγίου Πορφυρίου ακολουθεί η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Αγιάς και καλλιεργεί παραδοσιακούς φυσικούς σπόρους, τους οποίους διαθέτει σε όποιον ενδιαφέρεται.
Από τον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΣΠΥΡΟΥ*
Μάλιστα προσφέρονται εντελώς δωρεάν, αφού οι σπόροι είναι η ζωή και η ζωή δεν πουλιέται. Στην προσπάθεια, λοιπόν, να διατηρηθούν φυσικοί σπόροι, χωρίς υβριδική ή γενετική τροποποίηση, παράγονται και φυλάσσονται παραδοσιακοί σπόροι από τις καλλιέργειες της Ιεράς Μονής κάθε χρόνο, τόσο για «ιδίαν χρήσιν» όσο για ενδιαφερόμενους υποψηφίους καλλιεργητές από όλο τον κόσμο.
«Η πρωτοβουλία αυτή άρχισε πριν από περίπου 35 χρόνια. Είχαμε επισκεφθεί τον Άγιο Πορφύριο και του είχαμε θέσει τον προβληματισμό μας για το τι θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε και πώς. Ο Άγιος, που του άρεσε πολύ η ασχολία με τη φύση, μας συμβούλευσε να καλλιεργήσουμε λαχανικά, από τα οποία θα κρατάμε σπόρια και θα τα δίνουμε σε ενδιαφερόμενους, γιατί, όπως μας είπε, με αυτόν τον τρόπο έχει μέλλον ο άνθρωπος. Ετσι, λοιπόν, αρχίσαμε να καλλιεργούμε βιολογικά και μέχρι σήμερα το 70% της καλλιέργειάς μας είναι από φυσικούς σπόρους» αναφέρει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» η Ηγουμένη της Μονής, Γερόντισσα Θεοδέκτη.
Σε όλη αυτήν την πορεία η αδελφότητα της Μονής έχει ερευνήσει και μελετήσει τρόπους παραγωγής και διατήρησης των παραδοσιακών σπόρων, ενώ έχει ασχοληθεί και με την σχετική νομοθεσία. Παράλληλα, έχει συνδεθεί με αντίστοιχες κινήσεις σε όλη την χώρα και είναι από τους πρώτους που συμμετείχαν στο Δίκτυο Διατήρησης Παραδοσιακών Σπόρων Σιτώ. «Θέλαμε να μάθουμε τα πάντα για τους σπόρους, διότι ο σπόρος είναι ζωή, είναι ένα όπλο κατά ή υπέρ της ανθρωπότητας» υπογραμμίζει η Καθηγουμένη.
ΣΠΑΝΙΑ ΕΙΔΗ
Αναφορικά με τα είδη των σπόρων που διατηρούν στη Μονή και την σπανιότητά τους η Γερόντισσα Θεοδέκτη τονίζει ότι «το σημαντικό δεν είναι αν κάποιοι από τους σπόρους που διαθέτουμε είναι σπάνιοι, αλλά το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται και κάνουν το ίδιο. Ορισμένα είδη πλέον χάνονται. Για παράδειγμα, κάποτε είχαμε εβδομήντα είδη ντομάτας -ίσως και περισσότερα- και σήμερα δεν είναι πάνω από σαράντα».
Αξιο λόγου είναι, βέβαια, ότι η Ιερά Μονή αυτήν την προσπάθεια την μοιράστηκε και προσπαθεί καθημερινά να την διαδίδει όλο και περισσότερο. «Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που αναζητούν και επιδιώκουν στους μικρούς τους κήπους να φυτέψουν παραδοσιακούς σπόρους. Εχουν καταλάβει ότι οι παραδοσιακοί σπόροι είναι πιο κοντά στον Θεό, πιο κοντά στον σεβασμό προς την δημιουργία αντίθετα με εκείνους που έχουν μεταλλαχθεί ή έχουμε επέμβει γονιδιακά» σημειώνει η Γερόντισσα και συμπληρώνει ότι η αδελφότητα μπορεί να προσφέρει συμβουλές και γνώσεις σε όποιον ενδιαφέρεται να μάθει τον τρόπο καλλιέργειας και παραγωγής. «Δεν είναι δύσκολο, αλλά πρέπει κάποιος να εργαστεί πάνω σε αυτό» επισημαίνει και κάνει γνωστό ένα πολύ ευχάριστο γεονός, ότι όλο και πιο συχνά ομάδες ανθρώπων, σχολεία, ακόμη και νηπιαγωγεία, συνταξιούχοι που επιστρέφουν στα χωριά τους και επιθυμούν να νιώσουν πάλι τις μυρωδιές που είχαν τα λαχανικά όταν ήταν παιδιά, άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη απευθύνονται στη Μονή και ζητούν φακελάκια με σπόρους, καθώς και τις πολύτιμες συμβουλές τους. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν στο διαδίκτυο και στην ιστοσελίδα του Σιτώ (www.sito.gr) να βρουν οπτικοακουστικό υλικό για τον τρόπο καλλιέργειας και συλλογής σπόρων.
«Προσφέρουμε εκατομμύρια σπόρους σε όλο τον κόσμο» τονίζει η Γερόντισσα και προσθέτει: «Προσπαθούμε να συμβουλέψουμε κάποιους ανθρώπους πώς να ξεκινήσουν. Μιλάμε μαζί τους. Διατηρούμε αν θέλουν μια επικοινωνία». Στην ερώτηση αν οι σπόροι πωλούνται η Γερόντισσα ήταν κατηγορηματική: «Οι σπόροι αυτοί διατίθενται εντελώς δωρεάν, διότι η ζωή δεν πουλιέται, η ζωή χαρίζεται και οι σπόροι είναι δώρο του Θεού. Όπως ο Θεός μας χάρισε τους σπόρους απλόχερα έτσι και εμείς δίνουμε αξία στο δημιούργημά του. Το χαρίζουμε, όμως, με σύνεση. Περιμένουμε, δηλαδή, κάποιον να το ζητήσει».
*Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”