Αρχιερατικό συλλείτουργό τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 26 Ιανουαρίου 2020 στο Ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρας, στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ενώ συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος και οι ο οικείος Ποιμενάρχης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Κερκύρας, στο τέλος του συλλείτουργου έγινε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αοιδίμου πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Μεταλληνού, ομοτίμου καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κερκυραίου στην καταγωγή, ο οποίος ετάφη στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας στην Κέρκυρα.
Στην προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος τόνισε ότι ο π. Γεώργιος Μεταλληνός υπήρξε προσωπικότητα ανάλογης εμβέλειας με τους περίφημους λόγιους του Γένους Ευγένιο Βούλγαρη και Νικηφόρο Θεοτόκη, επίσης Κερκυραίους στην καταγωγή. Διακρίθηκε για την πίστη, την αγάπη στα γράμματα και τον πατριωτισμό του. Η Εκκλησία δέεται για την ανάσταση όλων των ανθρώπων και γι’ αυτό και η κοίμηση του π. Γεωργίου είναι αφορμή προσευχής και μνήμης αγάπης. Έτσι το συλλείτουργο, επεσήμανε ο κ. Νεκτάριος, δείχνει την ενότητα και την αγάπη στην Εκκλησία, αλλά και την βεβαιότητα ότι ο εκδημήσας ζει την προσδοκία της ανάστασης και μαζί του όλοι μας.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στο αποστολικό ανάγνωσμα από την Β’ προς Τιμόθεον επιστολή του αποστόλου Παύλου και στην προτροπή του αποστόλου ο επίσκοπος και ο πρεσβύτερος να είναι τύπος των πιστών, διδάσκαλος, ερμηνευτής της Γραφής, «άλας της γης», έχει κοινωνία με τον Χριστό. Έτσι γίνεται πρότυπο και για τον λαό. Ο μιμητής του Χριστού άνθρωπος είναι αυτός που κάθε λόγος του είναι λόγος Χριστού, που οικοδομεί τις ψυχές των ανθρώπων. Είναι τύπος στην συναναστροφή, τόσο στον ναό όσο και στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Είναι τύπος των πιστών εν αγάπη. Ο Χριστός μάς έδειξε την αγάπη κατεβαίνοντας μέχρι τον Άδη. Έτσι και ο ποιμένας θυσιάζεται για το ποίμνιό του. Ο ποιμένας είναι πνευματικός άνθρωπος, ζει τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος. Είναι τύπος πίστης, όχι μόνο στα δόγματα, αλλά και ως προς την φανέρωση του Χριστού στους ανθρώπους. Τύπος αγνείας, αγωνιστής να δουλώσει την σάρκα στο πνεύμα. Τέτοιοι τύποι υπήρξαν οι απόστολοι, οι άγιοι, οι ιεράρχες, όπως ο άγιος Σπυρίδων, και πιστοποιούν ότι η βασιλεία των ουρανών εντός ημών εστί, ότι θα φανερωθούμε κι εμείς εν δόξη μαζί με τον Χριστό.
[irp posts=”545855″ name=”Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο Άγιο Όρος (ΦΩΤΟ)”]
Τύπος των πιστών υπήρξε και ο μακαριστός π. Γεώργιος Μεταλληνός. Δεν ήταν τύπος των πιστών μόνο μέσα στον ναό ή στην θεολογική σχολή. Φανέρωσε την εμπειρία του Θεού, όπως την έζησε ο ίδιος, από νέος ακόμη κοντά στον άγιο Σπυρίδωνα, αλλά και στην συνέχεια της ζωής. Για τον μακαριστό η θεολογία ήταν μέθεξη Θεού και όχι απλώς γνώσεις. Η Εκκλησία είναι θεραπευτήριο ίασης από το κακό και αναγέννηση του ανθρώπου. Η Εκκλησία τού οφείλει το απολογητικό, το ομολογιακό, το αυθεντικά ορθόδοξο φρόνημά του.
Ο κ. Σεραφείμ ανέφερε ένα περιστατικό που ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ του ζήτησε δύο μέρες πριν την εκδημία του συγγνώμη για ένα περιστατικό που είχε λυπήσει τον π. Γεώργιο και οι ίδιοι αλληλοασπάστηκαν, δείχνοντας την αγάπη και την ταπεινότητα.
Ο π. Γεώργιος ήταν φωνή παρρησίας, αγάπης για την πίστη, για την θεολογία, για την παράδοση, την Ρωμηοσύνη και τώρα δέεται για όλους μας στο ουράνιο θυσιαστήριο!
Προσφώνηση έκανε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος. Ο κ. Τιμόθεος τόνισε ότι ο π. Γεώργιος Μεταλληνός ήταν το λιοντάρι της Ορθοδοξίας. Το όνομά του ζει εις γενεάς, την σοφία του διηγούνται οι λαοί και τον έπαινό του εξαγγέλλει η Εκκλησία. Το ομολογιακό του φρόνημα, η ανάδειξη του έργου των Πατέρων της Εκκλησίας, το οποίο ο μακαριστός κατέγραψε σε 600 μελέτες. Ιδιαίτερη σημασία όμως είχε και η λειτουργική του διακονία. Από τον ναό της Οδοντιατρικής Σχολής, τον Άγιο Αντύπα, έδωσε στους πιστούς που συρρέαν τους στοχασμούς της Ελληνοορθοδοξίας, την πίστη ως εμπειρία, τον λόγο που μαρτυρούσε την αλήθεια. Το παράδειγμά του, επεσήμανε ο κ. Τιμόθεος, είναι πολύτιμο για όλους μας. Χρειάζεται να τον μιμηθούμε. Η Εκκλησία εξαγγέλλει τον έπαινο και διδασκόμαστε από τη σοφία του και την κατά κόσμον και κατά Θεόν.
Προσφώνηση έκανε και εκ μέρους του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, των ιερέων, όλων των Κεφαλλήνων ο π. Χαράλαμπος Μαρκέτος, πνευματικό τέκνο του μακαριστού παπα-Γιώργη. Ο μακαριστός μετά την Κέρκυρα αγάπησε την Κεφαλλονιά και αφοσιώθηκε στο νησί, δημοσίευσε την διδακτορική του διατριβή πάνω στα αρχεία των αδελφών Ιακωβάτων και αναδίφησε την ιστορία της νεώτερης Ελλάδος και του πολιτισμού και των Ιονίων Νήσων.
Μετά την θεία λειτουργία και το μνημόσυνο οι αρχιερείς επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Πλατυτέρας όπου τέλεσαν τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού π. Γεωργίου Μεταλληνού.