Ι.Μ.Φθιώτιδος: Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Προκατόχου του, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Ιερωνύμου του Α΄, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την κοίμησή του, τέλεσε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία.
Του Μάκη Αδαμόπουλου
Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Κατάγκας κ. Μελέτιος – από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας-, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος μίλησε για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο τονίζοντας πως «υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία, η οποία άφησε έντονα τα ίχνη της διαβάσεώς της, ασχέτως αν οι οργανωμένοι εργάτες της ανομίας, από τότε που ζούσε μέχρι σήμερα, προσπαθούν να αμαυρώσουν το έργο του και την προσωπικότητά του»
Επεσήμανε, μάλιστα, πως «στα εξ χρόνια της Αρχιεπισκοπείας του παρήγαγε έργο όσο δεν είχε παραχθεί από της ιδρύσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε κάποια από τα έργα του μακαριστού, όπως η ανασυγκρότηση των υπηρεσιών της Ι. Συνόδου ιδρύοντας τις Μόνιμες Συνοδικές Επιτροπές και μεταφέροντας αυτές από τα υπόγεια της Αρχιεπισκοπής της οδού Αγίας Φιλοθέης, στην Ιερά Μονή Πετράκη. Υπήγαγε, επίσης, την Εκκλησιαστική εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας στην Ιερά Σύνοδο, ιδρύοντας διεύθυνση Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και αναδιοργανώνοντας τις Εκκλησιαστικές Σχολές, ενώ ίδρυσε νοσοκομείο, το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης.
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, ανέφερε ακόμη, ότι ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος «συνεκρότησε μεγάλο επιτελείο ειδικών διά την καταγραφή της Εκκλησιαστικής περιουσίας και οργάνωσε την αξιοποίησή της. Η υλοποίηση του προγράμματος αυτού θα καθιστούσε αυτάρκη οικονομικά την Εκκλησία της Ελλάδος. Δυστυχώς μετά την παραίτησή του το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε», αλλά και «κατωχύρωσε νομοθετικά την μισθολογική εξέλιξη του Ιερού Κλήρου και εξέδωσε ειδικό Νόμο διά την χειροτονία ιερέων μειωμένων προσόντων για τις ενορίες των παραμεθορίων περιοχών».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος χαρακτήρισε την Αρχιεπισκοπική θητεία του μακαριστού περιπετειώδη και ταραχώδη και αναφέρθηκε στην παραίτηση και στην δικαίωσή του.
Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος για την πρόσκληση να παραβρεθεί στο μνημόσυνο για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Α’ τονίζοντας πως όσα παρουσίασε σήμερα αγγίζουν τις καρδιές πολλών ανθρώπων, όσων των γνώρισαν και διδάχθηκαν κοντά του, ενώ αναφέρθηκε στην δύναμη του μακαριστού να εμπνέει, να καθοδηγεί και να χαράζει γραμμές. «Πόσοι από μας αυτήν την εποχή -νέα παιδιά- μπορούσαμε να απολαμβάνουμε στις συναναστροφές τις ομιλίες του, αλλά και τις υποδείξεις του μπορούμε να πούμε και να καταθέσουμε ότι είχε δημιουργηθεί τότε μέσα στον χώρο τον εκκλησιαστικό, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν, ένα πνεύμα διαφορετικό, εκκλησιαστικό, από εκείνο το πνεύμα που επικρατούσε γενικότερα. Εμείς ως φοιτητές, και άλλοι πολλοί, όταν βλέπαμε πρόσωπα, τα οποία μας ενέπνεαν, να αφήνουν τα καλά για τα καλύτερα τα αγαθά για τα πλέον αγαθά προβληματιζόμαστε και παίρνουμε μηνύματα εσωτερικά και θα ήταν παράλειψη αν δεν ανέφερα ότι τότε ο νυν Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου ήταν ένας επιτυχημένος εκπαιδευτικός που όλοι τον καμαρώναμε και παίρναμε διδάγματα. Ένας από τους πολλούς που άφησε τα καλά και πήγε στα καλύτερα έγινε πνευματικός και σήμερα είναι ο πρεσβύτατος στην ιεραρχία και συνεχίζει να εργάζεται κάτω από το πνεύμα του μακαριστού Ιερωνύμου. Έτσι, λοιπόν, σήμερα ο Σεβασμιώτατος Φθιώτιδος μπόρεσε να μας θυμίσει, να μας φέρει σε αυτήν την εποχή, η οποία είχε και αυτή δυσκολίες όπως όλες οι εποχές, αλλά έδωσε μηνύματα για νέα πορεία στα εκκλησιαστικά πράγματα.
Φωτό Imfth & Δημήτριος Ανάγνου