Μνημόσυνο του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, ετελέσθη την Κυριακή του Ασώτου, 16.2.2020, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών με την συμπλήρωση 177 ετών από την προς Κύριον εκδημία, του Θρυλικού πολεμάρχου, του γιγαντόψυχου και ελληνόψυχου Θεοδώρου του Κολοκοτρώνη, ο οποίος γεννήθηκε για να αγωνισθή υπέρ Πίστεως και Πατρίδος και να ελευθερώση την Ελλάδα από την τυραννία των βαρβάρων Τούρκων κατακτητών.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Πατρών, την Θεία Λειτουργία και το ιερό Μνημόσυνο ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος με λόγια συγκλονιστικά και συγκινητικά αναφέρθηκε στην λαμπρή προσωπικότητα του Γέρου του Μοριά, ο οποίος έφιππος χωρεί (προχωρεί) ανά τους αιώνας δεικνύοντας στους Λαούς πως οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι. (Επίγραμμα στον Ανδριάντα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στην Αθήνα).
Ιδιαιτέρως εσημείωσε ο Σεβασμιώτατος την πίστη στο Θεό η οποία ήτο η κινητήρια δύναμη στην ψυχή του Κολοκοτρώνη για τον μεγάλο αγώνα για την ελευθερία της Πατρίδος, την οποία τόσο αγάπησε και για την οποία σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε.
Μίλησε ο Ποιμενάρχης της Πάτρας για την ευλάβεια του Κολοτρώνη η οποία εκδηλώθηκε σε πολλές περιπτώσεις, όπως μπροστά στην εικόνα της Παναγίας στο Χρυσοβίτσι, στην μάχη του Βαλτετσίου, στην Μονή Επάνω Χρέπας, στην απελευθέρωση της Τριπολιτσάς, στις πολλές στιγμές προσευχής και νηστείας του ιδίου και των συμπολεμιστών του, στην ανεξικακία του και στην συγχώρεση των φονιάδων του αδελφού του και του γυιού του.
[irp posts=”548688″ name=”Μνήμη Αγίου Χαραλάμπους στο Κομμένο Άρτης”]
Ακόμη ανεφέρθη στο πικρό ποτήρι της αχαριστίας που ήπιε ο Κολοκοτρώνης στην δίκη και καταδίκη του. Μίλησε επίσης για την φυλάκιση και τα βάσανά του στην φυλακή στο Παλαμίδι του Αναπλιού.
Χρησιμοποίησε ο Σεβασμιώτατος αποσπάσματα από την ομιλία του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα και από τον επικήδειο λόγο τον οποίο εξεφώνησε κατά την κηδεία του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης της οδού Αιόλου Αθηνών, ο Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων και ετόνισε μεταξύ των άλλων: « Η ζωή, οι αγώνες και το τέλος του αοιδίμου πολεμάρχου Θεοδώρου του Κολοκοτρώνη μας διδάσκουν και μας βεβαιώνουν ότι η Ελλάδα χωρίς την πίστη στο Θεό, ούτε ελευθερώνεται, από κάθε μορφή δουλείας, ούτε προχωράει στο μέλλον.
Κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου τιμητικά παρίσταντο νέοι και νέες, ενδεδυμένοι με τις εθνικές ενδυμασίες, τους οποίους επήνεσε και ευχαρίστησε ο Σεβασμιώτατος.
Τέλος μαθητής του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών απήγγειλε ποίημα για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, το οποίο επεξεργάστηκαν οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών με την βοήθεια των Καθηγητών τους”.