Ι.Μ. ΒΕΛΓΙΟΥ: Επιμνημόσυνη δέηση για την μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων τελέστηκε την Κυριακή του Τυφλού και ημέρα μνήμης των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, 21 Μαΐου 2023, την πρώτη Κυριακή μετά την 19η Μαΐου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών.
Εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρου προεξήρχε της Θείας Λειτουργία και του Μνημοσύνου ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Φιλάδελφος Καφαλής, ενώ το παρόν έδωσαν ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος, εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών και λοιπών Ελληνικών συλλόγων, προσκεκλημένοι του προεδρείου και των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Βρυξελλών “Καμίαν κ εν αργώς”.
Με το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης ο Πρωτοσύγκελλος μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτου για την συνέχεια της μνήμης των θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού, αναφέρθηκε στην τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που κουβαλούν οι όπου γης απόγονοι των Ρωμιών μαρτύρων του Πόντου, η οποία στηρίζονταν στην ευσέβεια και την βαθεία πίστη στον Θεό. “Η ιστορία γράφτηκε και δεν παραγράφετε, είτε την αναγνωρίζουμε, είτε δεν την αναγνωρίζουμε. Ο Πόντος μας έδωσε στίφη μαρτύρων ανάλογα με τις χιλιάδες των μαρτύρων των πρώτων αιώνων. Ευθύνη των όσων συνέβησαν έχουν αυτοί που έγραψαν την μαύρη αυτή σελίδα για την παγκόσμια ιστορία. Ευθύνη, όμως, για την διατήρηση της μνήμης, της ευσέβειας και του μεγαλείου του ποντιακού ελληνισμού έχετε εσείς, οι νέοι πόντιοι, απόγονοι γενναίων νεομαρτύρων. Να είστε υπερήφανοι για την καταγωγή σας, να φυλάξετε την πίστη των παππούδων σας, την ευσέβεια και την αγάπη σον Χριστόν και σην Παναΐαν! Να φυλάξετε σαν κόρη οφθαλμού την γλώσσα και τον μεγάλο πολιτισμό της Ρωμιοσύνης του Πόντου, να επισκέφτεστε κι εσείς τις αλησμόνητες πατρίδες σας, όπως ο πρώτος του Γένους, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, που διατρέχει την ευλογημένη γη του Πόντου, τελεί την Θεία Λειτουργία και μνημονεύει όλους όσοι τελείωσαν την ζωή τους εκεί…” ανέφερε μεταξύ των άλλων.
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβαν ο κύριος Πρέσβυς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Βρυξελλών, οι οποίοι έκαναν μνεία στα ιστορικά γεγονότα των κακουχιών και του διωγμού των Ελλήνων του Πόντου στις αρχές του 20ου αιώνα, και την ευθύνη της διατήρησης της μνήμης.
Ακολούθησε δεξίωση στο ενοριακό κέντρο του Ναού, υπό τον ήχο ποντιακής λύρας.