Πλήθη Πατρινών κατέκλυσαν χθες το απόγευμα το μεγάλο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, για να τιμήσουν τους Ήρωες και Μάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής, και να ξεφυλλίσουν την γραμμένη με αίμα ιστορία, την οποία δυστυχώς κατά τους τελευταίους χρόνους, βέβηλα χέρια και χείλη θέλησαν να παραχαράξουν, χωρίς συστολή και δέος.
Η Ιερά Μητρόπολις Πατρών ενέταξε την Εκδήλωση αυτή στα «Πρωτοκλήτεια 2012», με την ευκαιρία της συμπληρώσεως ενενήντα χρόνων από την Γενοκτονία του μαρτυρικού Ελληνισμού της Ελληνικής Ανατολής.
Ομιλητής ήτο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μέσα από ιστορικές αδιάψευστες πηγές, παρουσίασε το δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, το μαρτύριο του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης και των άλλων Αρχιερέων και λοιπών Κληρικών, ως και τις φρικτές σφαγές, τις ατιμώσεις, τους διωγμούς και εξευτελισμούς των Ελλήνων της Ιωνικής γης, αλλά και τα βάσανα και το δράμα της προσφυγιάς στην μητέρα Πατρίδα.
Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η εκδήλωση αυτή της Μητροπόλεως αφιερώνεται σε όλους εκείνους που φρικτά εσφαγιάσθησαν και μαρτυρικά ετελειώθησαν, στην φοβερή της Σμύρνης και όλης της Μικρασίας Καταστροφή.
Αφιερώνεται στους απογόνους των πολύπαθων προσφύγων, των αδελφών μας, για τους οποίους ισχύει το του ποιητού: “του πόνου το ψωμί όποιος δεν έφαγε, μόνο εκείνος δεν σας γνώρισε, ω ουρανοί”.
…Αγαπητοί μου, ο Ελληνισμός δεν θα επιβιώση αν μείνη χωρίς οράματα, χωρίς ελπίδα, χωρίς τις μνήμες που τον διατηρούν σε πνευματική εγρήγορση. Μόνο αν μείνη όρθιο και άπαρτο το φεγγοβόλο κάστρο της μνήμης, που το ύψωσαν και το συντήρησαν με το αίμα τους τα εκούσια σφάγια υπέρ πίστεως και πατρίδος, μόνο τότε η Ελλάδα θα μεγαλουργήση.
Είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν είχαμε δεχθή μοιρολατρικά τα γεγονότα, αλλά και ποτέ η ιστορία της φυλής μας, του γένους μας, της πατρίδος μας, δεν είχε διαστρεβλωθή και παραχαραχθή τόσο, όσο στους καιρούς μας. Όμως ας μάθουν όσοι επιβουλεύονται την ιστορική μας αλήθεια, την ιδιοπροσωπία μας και την Ελληνορθόδοξη ταυτότητά μας, ότι δεν εξαντλήθηκαν τα οράματά μας και δεν έχει αποπροσανατολισθή —παρά τις εργώδεις και λυσσαλέες προσπάθειές τους— ο πνευματικός μας Ελληνικός και Ορθόδοξος προσανατολισμός, ούτε έχει αλλάξει το πνευματικό D.N.A. των παιδιών μας, ούτε άλλο αίμα ρέει στις φλέβες τους.
Λίγο χρειάζεται, πολύ λίγο, για να ξεχειλίση το ποτήρι, και τότε όλοι θα διαπιστώσουν τον δυναμισμό της φυλής μας. Έρχεται η ώρα —έτσι γίνεται πάντα κατά την κυκλική πορεία και ερμηνεία της Ιστορίας— έρχεται η ώρα, που θα ξυπνήσουν οι πιεσμένοι εθνικοί παλμοί στις καρδιές όλων μας, και κυρίως στις καρδιές των παιδιών μας. Οι παλμοί αυτοί θα πυροδοτήσουν τις ανυπολόγιστες για τους μισέλληνες, ημετέρους και ξένους, εσώτατες δυνάμεις, προκειμένου να παρασύρουν και να αφανίσουν τα δεινά και δύστυχα ανθρωπάρια, που ποτέ δεν ηθέλησαν μια Ελλάδα δυνατή και ανεξάρτητη. Γιατί πάντοτε είναι, οι δυστυχείς αυτοί τύποι, εγκλωβισμένοι στα απαίσια και φρικτά ιδεολογικά τους τείχη και υπαρξιακά τους κενά. Δεν τους επιτρέπει ο συρρικνωμένος και συνωστισμένος στο στενό κρανίο τους εγκέφαλός τους να σκεφθούν διαφορετικά.
Η νεολαία της Πάτρας, τα νειάτα της Εκκλησίας μας, τους δίδουν εδώ, απόψε, ένα δυνατό μήνυμα, ένα ηχηρό πνευματικό ράπισμα, και ένα πολύ διδακτικό μάθημα».
Συγκινητικές στιγμές έζησε το πλήθος των Πατρινών παρακολουθώντας το Θεατρικό, που παρουσιάστηκε από τις νεανικές ομάδες της Αναπλαστικής Σχολής Πατρών, στο οποίο ξαναζωντάνεψαν την πραγματική και συγκλονιστική δραματική ιστορία της οικογένειας του πρόσφυγα από το Αϊδίνι της Μικράς Ασίας Δημητρίου Παπασταύρου. Δάκρυσαν ακόμη και τα άψυχα αντικείμενα του χώρου, όπως ειπωθηκε από πολλούς στο τέλος της παραστάσεως.
Η παράσταση ήτο διασκευή από το βιβλίο της κας Βασιλικής Ράλλη «Στη λαίλαπα της Μικρασιατικής Καταστροφής».
Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε στο πολυπληθές κοινό την συγγραφέα του βιβλίου, η οποία ευρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία και είναι Μικρασιατικής καταγωγής, και η οποία με διαύγεια πνεύματος μίλησε για λίγο, δημιουργώντας πρωτόγνωρα συναισθήματα στο ακροατήριο, που την συνώδευσε στο δάκρυ, αλλά και την ελπίδα για τις αλησμόνητες πατρίδες.
Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Βυζαντινός Χορός της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών, ο οποίος υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών και Διευθυντού του Εκκλησιαστικού Λυκείου κ. Ιωάννη Κόττορου, έψαλε ύμνους από την ασματική ακολουθία του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ μαρτυρησάντων κατά την Μικρασιατική Καταστροφή.
Επίσης, θαυμάσια τραγούδια για την Σμύρνη και την Μικρασία, και τον πόνο της προσφυγιάς, απέδωσε η Χορωδία Θηλέων της Χριστιανικής Εστίας Πατρών, υπό την διεύθυνση της κας Ρεγγίνας Αραβαντινού.
Την Εκδήλωση παρουσίασε ο Διάκονος Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλός, ενώ εργάστηκαν για την όλη επιτυχία της και οι κληρικοί Αρχιμ. Ειρηναίος Σωτηρόπουλος και Αρχιμ. Γερβάσιος Παρακεντές. Την άρτια οργάνωση από τεχνικής πλευράς ανέλαβε ομάδα νέων από την ενορία της Αγίας Είρήνης Ριγανοκάμπου, που συνέβαλαν στο να στεφθή με απόλυτη επιτυχία η Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως.
Όλους στο τέλος της ευχαρίστησε ο Σεβασμιώτατος, καθώς και τα Μ.Μ.Ε. (Τηλεοπτικό Σταθμό «ΛΥΧΝΟ», και Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μ. Πατρών), αλλά και το πλήθος των Πατρέων Κληρικών και Λαΐκών, που έδωσαν με την παρουσία τους μαρτυρία υπέρ της αληθινής και με αίμα γραμμένης ιστορίας μας.
Ιδιαιτέρως ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών για την αρίστη συνεργασία του Ανωτάτου αυτού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος με την τοπική Εκκλησία, και για την παραχώρηση του Συνεδριακού Κέντρου προκειμένου να πραγματοποιηθή η Εκδήλωση.