Εγκαινιάστηκε το υπνωτήριο της Θεσσαλονίκης
Το Υπνωτήριο Αστέγων αποτελεί δομή που λειτουργεί με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Θεσσαλονίκης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και υλοποιείται με συμπράττοντες φορείς την ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS.
Η δημιουργία του κατέστη δυνατή με την πολύτιμη συνδρομή της «Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης» η οποία παραχώρησε για μία δεκαετία στο Δήμο Θεσσαλονίκης μέρος του πρώτου ορόφου κτιρίου ιδιοκτησίας της στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13, ενώ όλες οι δαπάνες διαμόρφωσης και εξοπλισμού εξασφαλίστηκαν με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης για την πρόσκληση που του απηύθυνε να παραβρεθεί στα εγκαίνια του Υπνωτηρίου Αστέγων, σημειώνοντας ότι «αυτή η πρωτοβουλία στην αχαρτογράφητη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης υπενθυμίζει ότι ο παράδεισος είναι ένα ομαδικό άθλημα. Με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο άλλαξε όψη και έγινε ευλογημένο».
Στην ανιδιοτελή προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και στην σημαντική υποστήριξη της ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Γιάννης Μπουτάρης, διαβεβαιώνοντας ότι η συγκεκριμένη κοινωνική δομή στην 2η Δημοτική Κοινότητα αποτελεί ένα ακόμη βήμα της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης και ότι έπονται νέες πρωτοβουλίες και δράσεις. Επίσης ευχαρίστησε τον Παν. Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. κ. Άνθιμο για το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης οι άστεγοι της πόλης βρήκαν καταφύγιο στο Φιλοξενείο του Παπάφειου Ιδρύματος.
Αναφερόμενος στην προτροπή του Μητροπολίτη κ. κ. Βαρνάβα για την αναβάθμιση της περιοχής υπενθύμισε τις προσπάθειες του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αξιοποίηση των λαχανόκηπων και το επικαιροποιημένο μνημόνιο του ΥΠΕΚΑ για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από το Δέλτα του Αξιού μέχρι το μικρό έμβολο: «Ελπίζουμε να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συμμαχίες με την κοινωνία και όπου μπορούμε να αντιμετωπίσουμε διαδημοτικά και με συνεργασίες τα μεγάλα ζητήματα της πόλης. Είναι αλήθεια ότι τα έργα θέλουν χρήματα. Σήμερα δεν είναι εύκολο να βρεθούν οικονομικοί πόροι. Όμως πιστεύουμε ότι με ενότητα, σχέδιο και προγραμματισμό θα καταφέρουμε να κάνουμε την Θεσσαλονίκη υποδειγματικό δήμο, πόλη-παράδειγμα για την Ελλάδα και τη βαλκανική γειτονιά μας».
Στο ιστορικό της δημιουργίας της κοινωνικής δομής του Υπνωτηρίου Αστέγων αναφέρθηκε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα σημειώνοντας ότι παλαιότερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αστέγων μίσθωνε δωμάτια σε ξενοδοχεία της πόλης και επισήμανε ότι στόχος της Διοίκησης ήταν και είναι η εξεύρεση μόνιμης λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τόνισε ότι πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια αυτή στάθηκε αφενός η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών που αγόρασε χώρο στο κτίριο της οδού Ανδρέου Γεωργίου 13, που παραχώρησε στο Δήμο Θεσσαλονίκης μέρος του οποίου είναι το Υπνωτήριο Αστέγων και αφετέρου το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ανέλαβε τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό του.
Επίσης πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο δεν είναι να κατασκευάσουμε απλά ένα χώρο για να κοιμηθούν οι άστεγοι. Σημαντικός συνεργάτης σε αυτή την προσπάθεια είναι ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Η φιλοσοφία μας ήταν και αυτό πράξαμε να δημιουργήσουμε ένα καταφύγιο με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό όπου θα παρέχεται και ψυχοκοινωνική στήριξη, με χώρους υγιεινής που να καλύπτουν βασικές ανθρώπινες ανάγκες ώστε να μπορούν οι άστεγοι συμπολίτες μας να αποκαταστήσουν την εικόνα τους και να επιζήσουν με αξιοπρεπείς συνθήκες». Επιπλέον ανέφερε ότι η συγκεκριμένη κοινωνική δομή λειτουργεί σε χώρο 750 τ.μ., είναι δυναμικότητας 74 κλινών και μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε άστεγες και άστεγους. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται λουτρά, στεγνοκαθαριστήριο και αίθουσες συνεδρίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης.
Στις προσπάθειες για τη δημιουργία ανάλογης κοινωνικής δομής που χρονολογούνται από το 1996 αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων Νίκος Γαβαλάς, σημειώνοντας: «Για τη δημιουργία αυτού του χώρου πέντε διαφορετικοί φορείς βρίσκουμε τον κοινό γνώμονα και πραγματοποιούμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Η ΑΡΣΙΣ και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ύστερα από δημιουργική και αποτελεσματική διαβούλευση και συνεργασία, δημιουργούν σήμερα ένα πρότυπο υπνωτήριο για αστέγους στη Θεσσαλονίκη και ένα παράδειγμα καλής πρακτικής, όπου διαφορετικοί φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος νέος χώρος με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και τον αναγκαίο εξοπλισμό, ο οποίος θα λειτουργήσει ως υπνωτήριο για αστέγους άντρες και γυναίκες».
Στην ανάγκη της κινητοποίησης φορέων και τοπικών κοινωνιών για την έμπρακτη αρωγή και την ψυχολογική υποστήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων και των ανθρώπων που έχουν ανάγκη την ώρα που η οικονομική κρίση βρίσκεται στο απόγειο της, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεόδωρος Δαρδαβέσης.
Από τη μεριά της η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Έλλη Ανδριοπούλου ανέφερε ότι το Ίδρυμα διαθέτει για κοινωνικούς σκοπούς 100 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 77 εκατομμύρια -συμπεριλαμβανομένων των πόρων για το Υπνωτήριο αστέγων- έχουν ήδη διατεθεί προκειμένου να στηρίξουν ευαίσθητες και αδύναμες κοινωνικές ομάδες.