Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, χθες Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, ημέρα μνήμης του Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Θεολόγου.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του χρησιμοποίησε έναν λόγο του Αγίου Γρηγορίου περί φιλοπτωχίας, με τίτλο «κτησώμεθα εαυτών τας ψυχάς εν ελεημοσύναις», ο οποίος λέγει τα εξής :
“Ας κερδίσουμε τις ψυχές μας με τις ελεημοσύνες, ας δώσουμε από τα υπάρχοντά μας στους φτωχούς για να γίνουμε πλούσιοι σε ουράνια αγαθά. Δώσε μερίδιο και στην ψυχή, όχι μόνο στη σάρκα. Δώσε μερίδιο και στον Θεό και όχι μόνο στον κόσμο. Αφαίρεσε κάτι από την κοιλιά και παραχώρησέ το στο πνεύμα. Άρπαξε κάτι από τη φωτιά και απομάκρυνέ το από την φλόγα που κατακαίει τα γήινα. Άρπαξε από τον τύραννο και εμπιστέψου το στον Δεσπότη. «Δώσε ένα μερίδιο σε επτά», στην ζωή αυτή βέβαια, «ή ακόμη και σε οκτώ», στην άλλη ζωή που θα μας δεχθή μετά από αυτήν εδώ. Δώσε λίγο σε εκείνον από τον οποίο έχεις το πολύ. Δώσε και τα πάντα σε εκείνον που σου έχει χαρίσει τα πάντα. Ποτέ δεν θα ξεπεράσης την γενναιοδωρία του Θεού, και αν ακόμη χαρίσης όλα σου τα υπάρχοντα, και αν προσθέσης και τον ίδιο σου τον εαυτό σε αυτά. Διότι και τον εαυτό σου ακόμη να δώσης στον Θεό, ισοδυναμεί με το να παίρνης. Όσα και αν προσφέρης, εκείνα που υπολείπονται είναι πολύ περισσότερα. Και δεν θα δώσης τίποτε το δικό σου, διότι όλα τα έχεις λάβει από τον Θεό. Και όπως δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε την σκιά μας όσο προχωρούμε, επειδή και αυτή προχωρεί μαζί μας και μένει πάντοτε στην ίδια απόστασι, ούτε να βρεθούμε πάνω από το κεφάλι μας, επειδή αυτό πάντοτε είναι στην κορυφή του σώματος, έτσι και με όσα δίνουμε δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τον Θεό.
[irp posts=”396706″ name=”Νέα ηχηρή παρέμβαση του Μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ για το Μακεδονικό”]
Κατάλαβε από πού έχεις την ύπαρξι, την αναπνοή, την φρόνησι, το να σκέπτεσαι αυτό το πολύ σπουδαίο πράγμα, να γνωρίζης δηλαδή τον Θεό, την ελπίδα της βασιλείας των ουρανών, την ισοτιμία με τους αγγέλους, την θεωρία της δόξς του Θεού… το να γίνης υιός του Θεού, συγκληρονόμος του Χριστού, θα τολμήσω να πω, να γίνης και συ θεός; … Δεν ντρεπόμαστε λοιπόν, ενώ έχουμε λάβει ή ελπίζουμε να πάρουμε τόσα πολλά από αυτόν, να μη προσφέρουμε ούτε αυτό το ένα στον Θεό, δηλαδή την φιλανθρωπία;… Και αυτός βέβαια δεν ντρέπεται να ονομάζεται πατέρας μας, μολονότι είναι Θεός και Κύριός μας, ενώ εμείς θα αρνηθούμε εκείνους που ανήκουν στο ίδιο γένος με εμάς;” (Λόγος ΙΔ’, Περί φιλοπτωχίας. ΕΠΕ 5,282-286. ΒΕΠΕΣ 59, 73-74. PG 35, 885B – 888C).
Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το Μνημόσυνο των τριών Προκατόχων του Γρηγορίου του Α’, του Β’ και του Γ’, ενώ μετέβη και στους τάφους στον προαύλειο χώρο του Επισκοπείου, όπου τέλεσε Ιερό Τρισάγιο.