Επιμέλεια: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: “Εμένα δεν ήρθε να με δει, ούτε να πάρει τυπικά την ευλογία και την άδειά μου. Δεν ήθελε καμία ανάμιξη της τοπικής εκκλησίας σε αυτό που κάνει και του εξήγησα ότι αυτή δεν είναι συμπεριφορά κληρικού. Δεν μπορείς να βρίσκεσαι στην πόλη δύο εβδομάδες και να μην έχεις έρθει να δεις τον Επίσκοπο”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ για την «Κιβωτό του Κόσμου».
Ο κ. Χρυσόστομος μίλησε για τη δομή της Καλαμάτας και αναφέρθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον π. Αντώνιο και την πρεσβυτέρα του.
Ο Μητροπολίτης επισήμανε ότι αν αληθεύουν και επιβεβαιωθούν από το ανακριτικό έργο όσα καταγγέλλονται θα βρεθούμε μπροστά σε μια απάνθρωπη συμπεριφορά, με εκμετάλλευση πονεμένων και αθώων παιδιών.
Συνάμα, τόνισε ότι ο π. Αντώνιος, υπό την επίφαση του ράσου, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη θέση του προς ίδιον όφελος, αν τελικώς αποδειχθεί, ενώ ανέφερε ότι έχει μια εξατομικευμένη αντίληψη ποιμαντικής, φιλανθρωπίας και κοινωνικής προσφοράς, η οποία κινείται έξω από τα πλαίσια της εκκλησιαστικής διακονίας.
«Όταν ήρθε εδώ στην Καλαμάτα για να στήσει αυτή τη δομή, περίπου δύο εβδομάδες πηγαινοερχόταν στην πόλη, επισκέφθηκε διάφορους παράγοντες. Εμένα δεν ήρθε να με δει, ούτε να πάρει τυπικά την ευλογία και την άδειά μου. Δεν ήθελε καμία ανάμιξη της τοπικής εκκλησίας σε αυτό που κάνει. Εάν είχε ενταχθεί η δομή, από τότε που τον κάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος στα πλαίσια της Εκκλησίας και της εκκλησιαστικής διακονίας, θα είχαμε προλάβει πολλά πράγματα. Τον κάλεσα και ήρθε στο γραφείο μου, μαζί με την πρεσβυτέρα, δύο στελέχη του τοπικού Δ.Σ. και του εξήγησα ότι αυτή δεν είναι συμπεριφορά κληρικού. Δεν μπορείς να βρίσκεσαι στην πόλη δύο εβδομάδες και να μην έχεις έρθει να δεις τον Επίσκοπο».
Ο π. Αντώνιος ενημέρωσε τον Μητροπολίτη ότι είναι απλά ο πνευματικός καθοδηγητής αυτής της προσπάθειας, ότι διοικητικά δεν έχει καμία ανάμιξη και πως η πρεσβυτέρα του είχε την ευθύνη της τοπικής δομής. Επίσης τον προσκάλεσε να την επισκεφθεί αλλά ο Μητροπολίτης το απέκλεισε απόλυτα.
Επιπροσθέτως αναρωτήθηκε για τον τρόπο διακίνησης και διαχείρισης των χρημάτων μέσω προσωπικών λογαριασμών, οι οποίοι δεν είχαν κανέναν έλεγχο και έθεσε το θέμα ελλείψεως ενός πλαισίου ελέγχου.
Τέλος ανέφερε ότι : «Οι δομές αυτές είχαν έναν συγκεκριμένο σκοπό. Να απαλύνουν τον πόνο, κυρίως τον ψυχολογικό, των παιδιών αυτών, που προέρχονται από οικογένειες που είχαν προβλήματα. Όταν ένα παιδί πονεμένο πηγαίνει σε αυτή τη δομή και ξαφνικά αντιμετωπίζει μια κατάσταση βίας, εκβιασμών και δεν ξέρω τι άλλο, είναι διπλό το χτύπημα. Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε αυτό που ορίζουν οι κανόνες και η εκκλησιαστική δικαιοσύνη, από τη στιγμή που βγήκε αυτό το σκάνδαλο για το πρόσωπο του κληρικού. Αν ο π. Αντώνιος αποδειχθεί ότι είναι ακόμα και ο ηθικός αυτουργός, θα καθαιρεθεί. Οι κανόνες είναι ξεκάθαροι για το ζήτημα. Νομίζω ότι η καλύτερη ασφαλιστική δικλίδα είναι να υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ της τοπικής Εκκλησίας και όλων αυτών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν. Δεν πρέπει εξαιτίας αυτής της παραβατικής συμπεριφοράς να αμαυρωθεί το έργο που κάνει η Εκκλησία τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και γενικότερα μέσα από τις δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών».
Κιβωτός του Κόσμου:Ερευνες για τα εκατομμύρια ευρώ
Στο μικροσκόπιο των αρμοδίων Αρχών έχουν μπει τα περιουσιακά στοιχεία της Κιβωτού του Κόσμου όπως και συναλλαγές αλλά και οι δωρεές και χορηγίες που λάμβανε η οργάνωση.
Ποσά τεράστια από χορηγίες και δωρεές όλα αυτά τα χρόνια που αντιστοιχούν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που με τη σειρά τους δημιουργούσαν ασύλληπτο πλεόνασμα.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ΑΝΤ1 οι χορηγίες για το διάστημα 2007-2022 έφτασαν τα 90 εκατ. ευρώ, με τα ποσά να είναι ιδιαίτερα υψηλά την τελευταία πενταετία καθώς από το 2017 μέχρι και σήμερα στην Κιβωτό δόθηκαν ως δωρεά συνολικά 33 εκατ. ευρώ. Αυτά τα ποσά δημιούργησαν ένα ετήσιο πλεόνασμα της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, ενώ η Κιβωτός φέρεται να έχει -σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία- αποθεματικό τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η τεράστια κινητή και ακίνητη «περιουσία» της οργάνωσης. Υπολογίζεται πως τα ακίνητα που έχει στην κατοχή της ανά την Ελλάδα ξεπερνούν τα 78 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχει ένας στόλο πανάκριβων οχημάτων, στην πλειοψηφία τους δωρεά. Κι όλα αυτά ενώ έλαβε κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα ενώ μέσω site της ζητούσε συνεχώς δωρεές και μάλιστα εμφάνιζε ελλείψεις στην κάλυψη αναγκών όπως η στέγαση, η θέρμανση και άλλες ανάγκες των δομών που ζητούσε από τους δωρητές να τις καλύψουν. Παράλληλα υπάρχουν μαρτυρίες από άτομα που υποστηρίζουν πως είχαν δει τον πατέρα Αντώνιο να οδηγεί κατά διαστήματα μια Porsche Cayenne, αλλά και την πρεσβυτέρα να κυκλοφορεί με ένα εξίσου πολυτελές τζιπ με φιμέ τζάμια, που κοστίζει πάνω από 100.000 ευρώ.
Βάσει των πληροφοριών φαίνεται πως η Οικονομική Αστυνομία έχει φτάσει σε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Κιβωτός πρόκειται για Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), στην οποία η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, κατέχει το 50%, και το υπόλοιπο ποσοστό (50%) είναι στο όνομα της 86χρονης μητέρας του πατέρα Αντώνιου, η οποία μένει μόνιμα στη Χίο (κάτι που σημαίνει ότι η πρεσβυτέρα και η μητέρα του π. Αντώνιου ήταν οι μόνες που μπορούσαν να σηκώσουν χρήματα από τους λογαριασμούς).
Έξαλλοι οι ομογενείς
Εξάλλου σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, συγκλονισμένοι δηλώνουν οι εκατοντάδες ομογενείς που στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια την οργάνωση και τώρα ζητούν τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Απ’ την άλλη άκρη του Ατλαντικού και την μακρινή Αυστραλία έως την εγγύτερη γεωγραφικά Ευρώπη, δεν είναι λίγοι οι φιλάνθρωποι ομογενείς, που κατά μόνας ή υπό την ομπρέλα ελληνικών συλλογικοτήτων, εθνικοτοπικών φορέων και οργανώσεων, υπήρξαν παραδοσιακά στυλοβάτες της «Κιβωτού» στις δεκαετίες της λειτουργίας της.