Του Χρυσοβαλάντη Παππά
Με την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου συνεχίστηκαν τα εόρτια του του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Οδού Αχαρνών. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους Ιερομαρτυρες της Εκκλησίας μας ξεκινώντας από την επεξήγηση του υπουργηματος της Ιεροσύνης και τη σημασία της διακονίας του κλήρου.
«Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν καί ἀράτω τόν σταυρόν αὐτοῦ καί ἀκολουθήτω μοι» (Μάρκ. η΄ 34).
Συνόψισε την ιερατική θυσία στην απάρνηση του εαυτού του ιερέως.
Τα ράσα είναι μαύρα γιατί ο Ιερέας δε ζει για τον εαυτό του. Πρέπει να ζει το μαρτύριο. Να σηκώνει τον Σταυρό του και να γίνεται διάφανος τόσο, ώστε ο λαός να βλέπει τον Χριστό μέσα από αυτόν.
Να βιώσει το μαρτύριο της ταπείνωσης όπως τη βίωσε Ο Κύριος λίγο πριν το Πάθος Του. Όπως Εκείνος έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, έτσι και οι ιερείς θα πλένουν τις ψυχές των Χριστιανών. Να βιώσει την αγάπη στο απόλυτο μέγεθος.
Τέλος προέτρεψε το λαό να αγαπά τους ιερείς και να προσεύχονται να ανταποκρίνονται στην ιεροσύνη τους!
Στη συνέχεια ακολούθησε Ενοριακό Αρχονταρίκι και ο Σεβασμιώτατος απάντησε σε πνευματικές απορίες των πιστών.