Μητροπολίτης Βεροίας: Το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων επισκέφθηκε την Εκκλησία της Βουλγαρίας στη Σόφια, προσκεκκλημένος του Μητροπολίτου Ρούσε κ. Ναούμ…
προκειμένου να παραστεί και να ομιλήσει στην παρουσίαση του βιβλίου «Σύγχρονες οσιακές μορφές» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και μεταφράστηκε στη βουλγαρική γλώσσα με τον τίτλο «Σύγχρονοι γέροντες της Ορθοδοξίας». Η βουλγαρική έκδοση έγινε από την Ιερά Μητρόπολη Ρούσε και το Ίδρυμα «Ντβέρι» με την υποστήριξη της Ιεράς Μονής Αγίου Δημητρίου Μπασαρμπόφσκι.
Το μεσημέρι ο Μητροπολίτης, τον οποίο συνόδευαν ο Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας π. Πανατελεήμων Παπαεμμανουήλ και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου Μοναχός Γεράσιμος Μπεκές, έγινε δεκτός από τον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεόφυτο και τα μέλη της Ιεραρχίας στην αίθουσα συνεδριάσεων αυτής. Μετά τις σχετικές προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις ο Μητροπολίτης προσέφερε στον Πατριάρχη τον χρυσό Σταυρό των Παυλείων και σε όλους τους Αρχιερείς πρόσφατες εκδόσεις βιβλίων του.
Στην παρουσίαση του βιβλίου, που έγινε το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μητροπόλεως Σόφιας, παρέστησαν οι Μητροπολίτες Μεγάλου Τυρνάβου κ. Γρηγόριος, Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος, Βάρνας και Μεγάλης Πρεσλάβας κ. Ιωάννης, Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ, Βράτσης κ. Γρηγόριος και Βιδινίου κ. Δανιήλ, καθώς και ο Επίσκοπος Μπελογκράντσικ κ. Πολύκαρπος.
Στην εισαγωγική ομιλία του ο Μητροπολίτης Ρούσε κ. Ναούμ παρουσίασε τον Μητροπολίτη Βεροίας, ενώ αναφέρθηκε και στα «Παύλεια» της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, που διοργανώνονται κάθε χρόνο κατά τον μήνα Ιούνιο.
Μεταξύ άλλων τόνισε: «Οι συνεργάτες του λένε ότι είναι άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων. Ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται πολύ για την πνευματική συνέχεια: Νιώθει κάθε πράξη του στην μητροπολιτική επαρχία του ως «παιδί» του και προσπαθεί να τη διαφυλάξει και να την αναπτύξει. Από όλα τα «παιδιά» του δύο είναι τα αγαπημένα του: τα λεγόμενα «Παύλεια», που φέτος συμπληρώνονται είκοσι οκτώ χρόνια από τη γέννησή τους και η αποκατάσταση του παλιού μητροπολιτικού ιερού Ναού Αγ. Αποστόλων Παύλου και Πέτρου στη Βέροια.
Οι διηγήσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο των «Παυλείων» σε ειδικές εσπερίδες αφιερωμένες στους γέροντες από το 2004 έως το 2016 και προσφέρει στους αναγνώστες παραδείγματα ευσέβειας και αγιότητας. Η Ιερά Μητρόπολη Ρούσε είχε την τιμή να εκδώσει αυτό το βιβλίο στα βουλγαρικά το 2021, ώστε οι Χριστιανοί που αναζητούν την ευσέβεια στη Βουλγαρία να εμπλακούν στη ζωή και τα έργα των ασκητών του Αγίου Όρους. Επιπλέον, επειδή ακριβώς είναι σύγχρονοί μας, μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση, υποστήριξη και παρηγοριά για όλους όσους αγωνίζονται να ζήσουν την εν Χριστώ ζωή.
Η μεταφράστρια Ζλατίνα Καραβάλτσεβα επέστησε την προσοχή στις ιδιαίτερες ιστορίες από τους βίους των: Αγίου Παΐσίου του Αγιορείτη, Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ (Ζαχάρωφ), Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη, Οσίου Εφραίμ Κατουνακιώτη, Οσίου Φιλοθέου Ζερβάκου, Οσίου Ιακώβου του Τσαλίκη, Οσίου Αμφιλόχιου Μακρή, Οσίου Ιωσήφ Ησυχαστή, μοναχού Γερασίμου Μικραγιαννανίτη, γέροντος Φιλάρετου Κωνσταμονήτη και γέροντος Γαβριήλ Διονυσιάτη.
Ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων μίλησε για την προσωπική του εμπειρία με κάποιους γέροντες, ίσως όχι τους πιο γνωστούς για τους οποίους έχουν γραφτεί πολλά. Επτά από αυτούς έχουν ήδη αγιοκαταταχθεί. Ο ίδιος, πάντως, εστίασε στον γέροντά του Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη και τον γέροντα Φιλάρετο Κωνσταμονίτη, που είναι λιγότερο γνωστοί. Μίλησε για τη νεανική του δίψα για τα θαύματα που αναζητούσε στην επίσκεψή του στο Άγιο Όρος και για το διακριτικό μάθημα του χαρισματικού γέροντα Γεράσιμου, που του αποκάλυψε την ομορφιά της αυθεντικής μοναστικής ζωής.
Πριν τελειώσει την ομιλία του ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε θερμά τους συντελεστές της έκδοσης στην βουλγαρική γλώσσα για την επιμελημένη εργασία τους, καθώς και ιδιαιτέρως τον Μητροπολίτη Ρούσε κ. Ναούμ, που εμπνεύστηκε και υλοποίησε την έκδοση.
Την απευθείας μετάφραση της ομιλίας του Μητροπολίτη ανέλαβε ο Καθηγητής Θεολογίας κ. Ιβάν Δημητρόφ, ο οποίος πολλές φορές κατά το παρελθόν έλαβε μέρος σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια των Παυλείων στη Βέροια.
Η όλη εκδήλωση ήταν άρτια οργανωμένη και μέσα στη σχετικά σύντομη διάρκειά της δόθηκε η δυνατότητα σε όσους την παρακολούθησαν να εμβαθύνουν στο περιεχόμενο του βιβλίου που παρουσιάστηκε, ενώ είχαν την δυνατότητα να συνομιλήσουν και κατ’ ιδίαν με τους συντελεστές της έκδοσης μετά το πέρας της εκδήλωσης.