Το απόγευμα της Τετάρτης 24ης Μαίου, τελέσθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη κ. Παύλο, τα Εγκαίνια του Κειμηλιαρχείου της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, με την παρουσία του μεγάλου Ευεργέτου της Μητροπόλεώς μας κ. Αθανασίου Μαρτίνου, του Κλήρου, των τοπικών Αρχών και πλήθους χριστιανών.
Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Μητροπόλεως: «Μετά την Ακολουθία του Αγιασμού, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ιστορικό ιδρύσεως του Κειμηλιαρχείου, τονίζοντας ότι η δημιουργία του, εκπλήρωσε στόχο που έθεσε από την αρχή της Ποιμαντικής ευθύνης του, για συγκέντρωση, διασφάλιση και προβολή του πολιτιστικού και πολιτισμικού πλούτου, τον οποίο η πρόνοια του Θεού του εμπιστεύθηκε.
Εξέφρασε επίσης τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Τοπικής Εκκλησίας προς το ζεύγος των κ. Αθανασίου και κ. Μαρίνας Μαρτίνου, χάρη στη γενναιόδωρη χρηματοδότηση των οποίων, ανεγέρθηκαν και διαμορφώθηκαν δύο όροφοι αποκλειστικά και μόνο για την συγκεκριμένη χρήση, όπου οι επί μέρους συλλογές βρήκαν την κατάλληλη στέγη, φροντίστηκαν και τακτοποιήθηκαν.
Η μεγαλύτερη συλλογή του Κειμηλειαρχείου περιλαμβάνει Εικόνες, λειτουργικά Σκεύη και αντικείμενα Λατρείας, προερχόμενα από την Μικρά Ασία και τον Πόντο, τα οποία συγκεντρώθηκαν με νόμιμες διαδικασίες από τους Ιερούς Ναούς της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας. Οικογενειακά κειμήλια του Σεβασμιωτάτου από τη γενέτειρά του Σύρο, εμπλουτισμένα από δωρεές Μικρασιατών συγγενών του, φίλων, πνευματικών του τέκνων και ευσεβών ενοριτών, συγκροτούν μια λαογραφική ενότητα.
Εργόχειρα κρατουμένων, από την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες, που προμηθεύτηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας με δικές του δαπάνες, κατά το διάστημα των τριάντα ετών εθελοντικής προσφοράς του στο χώρο των Σωφρονιστικών Καταστημάτων, όπως και αντικείμενα τέχνης από τις 48 ιεραποστολικές περιοδείες του στην Αφρική, συμπληρώνουν τα εκθέματα των συλλογών.
Μετά την κοπή της ταινίας των Εγκαινίων, ο Σεβασμιώτατος ξενάγησε τον κ. Μαρτίνο και τους επισήμους στους χώρους του Κειμηλιαρχείου, ενώ ακολούθησε μια πρώτη γνωριμία των λοιπών επισκεπτών με τη νέα στέγη Πολιτισμού που εγκαινιάσθηκε στα νότια προάστια. Άπαντες παρέλαβαν το σχετικό ενημερωτικό τρίπτυχο.
Το Κειμηλιαρχείο στεγάζεται σε κτίριο εντός της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος-Αγίου Νεκταρίου Τερψιθέας Γλυφάδας. Επισκέψιμο για το κοινό θα είναι –Θεού θέλοντος- από τον προσεχή Σεπτέμβριο, οπότε θα υποδέχεται και τους μαθητές με ειδικά εκπαιδευτικά Προγράμματα.
Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου:
Αγαπητοί μου αδελφοί εν Κυρίω και πνευματικά μου τέκνα,
Χαίρετε εν Χριστώ Ιησού.
Δοξολογία αναπέμπω στον Τριαδικό Θεό, και ξεχωριστή συγκίνηση αισθάνομαι αυτήν την ώρα, επειδή η Πρόνοια του Θεούμέ αξιώνει, ως Ποιμενάρχη της Τοπικής μας Εκκλησίας, να εγκαινιάζω ένα έργο, το οποίο οραματίστηκα από τις πρώτες ημέρες της χειροτονίας μου εις Διάκονον, το έτος 1966.
Το Κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, αποτελεί για την ελαχιστότητά μου, ένα σημαντικό επίτευγμα, μέσα από το οποίο, αποδίδεται τιμή προς όλους εκείνους τους αφανείς συνιδρυτές του. Όλους εκείνους τους προπάτορές μας, που διωγμένοι έπειτα από την Μικρασιατική Καταστροφή, ξεριζώθηκαν από τις πατρικές εστίες τους, και μεταφυτεύθηκαν εδώ στην Αττική γη.
Πρόσφυγες από τον Πόντο, την Καππαδοκία, τη Σμύρνη, έφεραν μαζί τους στην Ελλάδα, τα Ιερά και τα Όσιά τους, δηλαδή, Ιερά Λείψανα, Εικόνες, Ευαγγέλια και τόσα άλλα αντικείμενα λατρείας, μεταλαμπαδεύοντας στη νέα τους πατρίδα, την αγάπη τους στα Πατροπαράδοτα έθιμα των μακρινών, αλλά αλησμόνητων πατρίδων τους, όπως και την ακλόνητη πίστη τους, στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ο πόθος και η επιθυμία μου, για την δημιουργία αυτού του Κειμηλιαρχείου, ήταν ιδιαίτερος, αφού όπως ίσως γνωρίζετε, έλκω την καταγωγή μου από τον πέραν του Αιγαίου Πελάγους Ελληνισμόν, από τα αιματοβαμμένα χώματα της Αγιοτόκου Καππαδοκίας, της πατρίδας των μεγάλων Θεολόγων της Εκκλησίας μας.
Ο παππούς μου, Ευστράτιος Τσαούσογλου, είχε γεννηθεί στην Καισάρεια, και από την ίδια περιοχή καταγόταν και η γιαγιά μου Μαργαρίτα. Ο πατέρας μου, Σπυρίδων, γεννήθηκε το 1900 στη Σμύρνη. Σε ηλικία 22 ετών κατατρεγμένος από τη συμφορά της Σμύρνης, ήλθε μαζί με δύο αδέρφια του στη Σύρο, παίρνοντας μαζί του πέντε εικόνες, τυλιγμένες σε μία κουβέρτα.
[irp posts=”351175″ name=”Εγκαίνια νέου παιδικού σταθμού από τον Γλυφάδας Παύλο (ΦΩΤΟ)”]
Αλλά καθώς επιβιβάζονταν στο πλοίο, οι Σύμμαχοι – «φίλοι μας», του τράβηξαν τις δύο εικόνες και τις πέταξαν στη θάλασσα. Απ΄ αυτές που διέσωσε, αυτήν του Αρχαγγέλλου Μιχαήλ, την κράτησε ο ίδιος ο πατέρας μου, και αργότερα μου την κληροδότησε, ενώ τις άλλες δύο, τις έδωσε στα δύο αδέλφια του.
Η μητέρα μου Μαρία Γρυμάνη, γεννήθηκε το 1907 στη Σύρο και ήταν συμμαθήτρια, με τον αείμνηστο Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη, στο Γυμνάσιο και στο Σχολαρχείο στην Ερμούπολη.
Από τους αείμνηστους γονείς μου, έμαθα από μικρό παιδί, να αγαπώ και να διαφυλάσσω ο,τιδήποτε έχει σχέση με την Ιστορία και την Παράδοση του τόπου μας, και του τόπου των προγόνων μου. Έτσι, έπειτα από την εις Επίσκοπον χειροτονία μου, όταν πληροφορήθηκα, πως στους Ναούς μας υπήρχαν πολλά Κειμήλια από τις μακρινές πατρίδες της Μικρασίας και του Πόντου, ξεκίνησα, με νόμιμες διαδικασίες, την περισυλλογή τους.
Είναι αλήθεια ότι τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των Ενοριών μας, με προθυμία κατέγραψαν και παρέδωσαν, όποιο υλικό είχαν, προκειμένου αυτό το υλικό, να συντηρηθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος των επερχόμενων γενεών. Και τότε άρχισε ο προβληματισμός, της εξεύρεσης χώρου για την ασφαλή μεταφορά και διαφύλαξή τους.
Η Μητρόπολή μας, αν και ευρίσκεται σε μια πλούσια, όπως θεωρείται από πολλούς, περιοχή των Νοτίων Προαστίων της Αττικής, δεν διαθέτει την παραμικρή ακίνητη περιουσία. Ακόμη και σήμερα, δεκαπέντε χρόνια έπειτα από την Ίδρυση της Μητροπόλεως, η ελαχιστότητά μου φιλοξενείται σε ένα μικρό κελί, εδώ στο χώρο της Μονής, κάτω από το Κειμηλιαρχείο, τον οποίο μου παραχώρησε η Ιερά Μονή, μέσα στην Μάνδρα της οποίας, αυτήν την ώρα ευρισκόμεθα.
Δίχως λοιπόν κατάλληλο χώρο για στέγαση, το εγχείρημα της συγκεντρώσεως των κειμηλίων, βρισκόταν μετέωρο. Σε συνεννόηση με την Ιερά Μονή, δρομολογήθηκε η υπερκατασκευή δύο ορόφων, πάνω από ένα υπάρχον ισόγειο κτίσμα, και εκπονήθηκαν τα σχέδια.
Η μητέρα μου, σε ένα συρτάρι κομού, είχε αφήσει μαζί με τα νεκρικά της, ένα μικρό πουγκί με χρήματα, για το οποίο μου είχε πεί: «Όταν πεθάνω, παιδί μου, κάνε τα χρήματα ο,τι θέλεις». Αυτά τα χρήματα αποτέλεσαν τον πυρήνα, για την έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης του κτιρίου, το οποίο θα στέγαζε τα πολύτιμα κειμήλια των Μικρασιατών και Ποντίων προγόνων μας, ως και τις δωρεές ορισμένων πιστών της Τοπικής μας Εκκλησίας και πνευματικών μου τέκνων και φίλων. Αλλά ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου, φάνηκε εξ αρχής δυσβάστακτος για τα οικονομικά μεγέθη των Ενοριών μας.
Τότε ήταν, το 2007, που ο μεγάλος Ευεργέτης της Μητροπόλεώς μας, κύριος Αθανάσιος Μαρτίνος με την καλή του σύζυγο κυρία Μαρίνα, διαπιστώνοντας την αδυναμία συνεχίσεως των εργασιών, ανέλαβαν με προθυμία την αποπεράτωσή του. Και όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανοικοδόμησης το 2009, οι ίδιοι δωρητές ανέλαβαν την συντήρηση και πολλών Εκκλησιαστικών κειμηλίων.
Πως λοιπόν, να μην εκφράσουμε, για άλλη μία φορά, μέσα από τα τρίσβαθα της καρδιάς μας, και με στεντόρια την φωνή μας, τις πιο θερμές ευχαριστίες, και την άπειρη ευγνωμοσύνη της Τοπικής μας Εκκλησίας, προς τα πρόσωπα των Μεγάλων Ευεργετών των Ιερών Ναών μας, της Ιεράς Μονής μας, και του Κειμηλιαρχείου μας ;
Αγαπητέ μας κύριε Αθανάσιε Μαρτίνε, η εγνωσμένη αγάπη Σας προς την Αγία μας Εκκλησία, αλλά και προς την δική μου ελαχιστότητα, είναι ανεκτίμητη. Εμείς, μόνο Αντίδωρο πνευματικό, μπορούμε να Σας προσφέρουμε. Προσευχόμεθα διαρκώς, ο Πανάγαθος Θεός, να Σας ευλογεί, να σας χαρίζει υγεία, και να κατευθύνει τα βήματα της ζωής σας, σε κάθε έργο αγαθό, προς το συμφέρον του λαού του Θεού και της Ελληνικής κοινωνίας. Πάλιν και πολλάκις, Σας ευχαριστούμε.
Χάρη λοιπόν, Αδελφοί μου, στην γενναία αυτή οικονομική συμβολή, τελούμε σήμερα, 24 Μαΐου, τα Εγκαίνια του Κειμηλιαρχείου μας. Φαίνεται πως, ο Μάιος, είναι ο μήνας κατά τον οποίο εγκαινιάζουμε, τα μεγάλα δωρήματα της Οικογενείας Μαρτίνου, προς τη Μητρόπολή μας.
Εντελώς ενδεικτικά αναφέρουμε πως, 21η Μαΐου 2010, τελέσαμε τα Θυρανοίξια του ανακαινισμένου εκ βάθρων Ιερού Καθεδρικού Ναού των Αγίων Κωνσταν-τίνου και Ελένης στη Γλυφάδα, στις 15 Μαΐου 2011, τελέσαμε τα Εγκαίνια του επιβλητικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη, και ακριβώς δύο χρόνια πριν, στις 24 Μαΐου 2015, τελέσαμε τα αποκαλυπτήρια του μαρμάρινου Ανδριάντα του Αγίου ΝέοΕθνοΙεροΜεγαλοΜάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης, στο Ναό της Αγίας Τριάδος στο Πυρνάρι της Γλυφάδας.
Στο σημείο αυτό επισημαίνω στην αγαπη Σας, πως, στο Κειμηλιαρχείο μας, κατέχουμε ως Ιερά θησαυρίσματα, τρία πολύτιμα Κειμήλια του Αγίου της Μικρασιατικής Καταστροφής : Ένα πολύ μικρό Ευαγγέλιο του έτους 1871, το οποίο ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος κράταγε στον Εσπερινό της Αγάπης, έναν ασημένιο Σταυρό Αγιασμού, καθώς και έναν Αρχιερατικό Σάκκο, που ενδυόταν στις Θείες Λειτουργίες. Ο πατέρας μου, μου είχε πεί, πως είχε πάρει το κόκκινο Πασχαλινό αυγό από το χέρι του Αγίου Σμύρνης, και επίσης, πως τον Αύγουστο του 1922, είχε δεί από μια χαραμάδα, τα φρικτά βασανιστήρια και το μαρτύριο του Αγίου.
Αδελφοί μου,
Στους χώρους του Κειμηλιαρχείου μας, εκτός από την Εκκλησιαστική ενότητα με εικόνες και αντικείμενα λατρείας, στεγάζονται τρεις ακόμη συλλογές: Μία λαογραφική, όπου τον κορμό της, συγκροτούν τα κειμήλια της Οικογενείας μου, εμπλουτισμένα από δωρεές Μικρασιατών συγγενών μου, φίλων, πνευματικών μου τέκνων και ευσεβών ενοριτών.
Μία δεύτερη ενότητα, με έργα κρατουμένων, τα οποία αγόρασα από την Ελλάδα και άλλες χώρες όπου ευρισκόμουν ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε διεθνή συνέδρια για φυλακές και φυλακισμένους, προέρχονται από την εθελοντική διακονία μου, για τριάντα σ΄ αυτές τις δοκιμαζόμενες εικόνες του Θεού.
Και μία τρίτη ενότητα, που περιλαμβάνει εκθέματα από την Αφρική, τα οποία και αυτά αγόρασα από τους ιθαγενείς για να τους ενισχύσω, στις 48 Ιεραποστολικές εξορμήσεις μου, στη Μαύρη Ήπειρο.
Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν.
Τούτη την ώρα, καταθέτω και πάλι, προς τον φιλεύσπλαγχνο Χριστό και Σωτήρα μας, την άπειρη ευγνωμοσύνη μου, για τα όσα, με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου, του Αγίου Νεκταρίου και πάντων των Αγίων Του, μου έχει μέχρι σήμερα επιφυλάξει.
Κλείνοντας αυτά τα λίγα λόγια γνωριμίας με το Κειμηλιαρχείο μας, πρέπει να αναφέρω, πως αν και σήμερα τελούμε τα Εγκαίνια, οι χώροι του, θα είναι επισκέψιμοι για το κοινό, και κυρίως για τους μαθητές των Σχολείων -με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα-, Θεού θέλοντος, από τον Σεπτέμβριο, αφού σε λίγες ημέρες αυτά κλείνουν. Έως τότε, θα συνεχισθούν οι επιστημονικές εργασίες, και η συντήρηση των κειμηλίων, που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, και όσων εκθεμάτων, τυχόν, θα δωρηθούν στο μέλλον.
Ωστόσο, απόψε, η περιήγηση σας στους χώρους του Κειμηλιαρχείου, θα γίνει με συντομία, ώστε να λάβετε μία πρώτη γεύση των πνευματικών θησαυρών, που διαφυλάσσονται στους δύο ορόφους του.
Πριν κόψουμε την καθιερωμένη κορδέλα, στην είσοδο του κτιρίου, παρακαλώ τον κύριο Μαρτίνο, να παραλάβει ένα συμβολικό αναμνηστικό δώρο, και τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεώς μας, να αναγνώσει την σχετική συνοδευτική περγαμηνή.
Σας ευχαριστούμε πολύ, που τιμήσατε με την παρουσία Σας, τα σημερινά Εγκαίνια”.