Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ: Το εσπέρας της Τετάρτης, 26ης Ιουλίου, στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά Βεροίας ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, ημέρα κατά την οποία εορτάζει τα ονομαστήρια του ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.
Πριν την έναρξη του Πανηγυρικού Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Οσίου Δαβίδ του εν Ευβοία, την οποία κόμισε ο σεβαστός Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γέροντας Γαβριήλ, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Αποστολική μας Μητρόπολη.
Στον Εσπερινό που ακολούθησε χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων και συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ενώ το Ιερό Αναλόγιο διακόνησαν οι Ιεροψάλτες κ. Θεμιστοκλής Στεργίου, κ. Θωμάς Μούτσιος, κ. Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, κ. Χαρίσης Τουλάτος και κ. Στυλιανός Νικολαίδης.
Στο τέλος ο Ποιμενάρχης μας τέλεσε την μοναχική κουρά (ρασοευχή) του δοκίμου κ. Αναστασίου Στάμου, μετονομάσας αυτόν εις Μοναχό Γεράσιμο, ενώ κηρύττοντας τον θείο λόγο και απευθυνόμενος προς τον νέο μοναχό ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αγώνα καλόν ηγωνίσω και δρόμον τετέλεκας του μαρτυρίου σου, Μάρτυς Παντελεήμον».
Τους λόγους του πρωτοκορυφαίου αποστόλου Παύλου και ιδρυτου της τοπικής μας Εκκλησίας δανείζεται ο ιερός υμνογράφος για να σκιαγραφήσει τη ζωή του εορταζομένου αγίου μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος. Λίγες οι λέξεις, κάθε μία όμως έχει βαρύνουσα σημασία.
Αγώνας η πρώτη λέξη, γιατί αγώνας είναι η ζωή του ανθρώπου και πολύ περισσότερο του πιστού. Όχι όμως οποιοσδήποτε αγώνας. Για τον χριστιανό ο αγώνας είναι αγώνας καλός, γιατί δεν είναι για πράγματα υλικά και πρόσκαιρα. Eίναι αγώνας για την αρετή, για την αγιότητα, για την αγάπη του Χριστού. Είναι αγώνας για να ξεπεράσει τον εαυτό του και τις αδυναμίες του και να ενωθεί με τον Χριστο.
Η δεύτερη λέξη είναι δρόμος, γιατί η ζωή μας είναι και δρόμος, όχι πλατύς και άνετος, αλλά στενος και τεθλιμμένος, καθώς «διά πολλών θλίψεων δεί υμάς εισελθείν εις την βασιλείαν των ουρανων». Είναι δρόμος, τον οποίο οφείλει ο χριστιανός να μην εγκαταλείψει, αλλά να ολοκληρώσει με τη χάρη και τη βοήθεια του Χριστού, ακόμη και αν χρειαστεί να φθάσει μέχρι και το μαρτύριο.
Μαρτύριο η τρίτη λέξη. Μαρτύριο καθημερινό για να ομολογεί ο πιστος τον Χριστό, με τον λόγο του, με τη στάση του, με τη ζωή του.
Μαρτύριο συνειδήσεως, γιατί ο αγώνας είναι διαρκής για να νικήσει τον παλαιό άνθρωπο και να μορφώσει στην ψυχή του τον Χριστο.
Μαρτύριο αίματος γι᾽ αυτούς που είχαν το προνόμιο να θυσιάσουν τη ζωή τους για την αγάπη του Χριστού, ο οποίος θυσιάσθηκε για τη σωτηρία μας.
Αγώνας, δρόμος, μαρτύριο, και στο τέλος υπάρχει ο στέφανος της δικαιοσύνης από τα χέρια του Θεού, αυτόν που κέρδισε ο εορταζόμενος άγιος μεγαλομάρτυς Παντελεήμων, που ενώ θα μπορούσε να έχει μία άνετη και πλούσια ζωή, να χαίρεται τη δόξα και τις απολαύσεις του κόσμου, να απολαμβάνει τις τιμές του αυτοκράτορα, προτίμησε να ακολουθήσει τον δρόμο της πίστεως στον Χριστό, που τον έφερνε αντίθετο προς τον αυτοκράτορα και τους νόμους του, που τον έκανε να αρνηθεί τον πλούτο του για να προσφέρει τις ιατρικές του υπηρεσίες αναργύρως στους ανθρώπους, να αγωνισθεί τον καλό αγώνα της εν Χριστώ ζωής και να φθάσει μέχρι το μαρτύριο της ζωής του, μιάς ζωής γεμάτης από αγάπη προς τον Χριστό, που συνεχίζει τώρα στον ουρανό αιώνια.
Αγώνας, δρόμος και μαρτύριο ήταν και η ζωή του νέου οσίου της Εκκλησίας μας, του οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου, του Μικραγιαννανίτου, του οποίου το όνομα έλαβες σήμερα για να σε συνοδεύει μαζί με τη χάρη του οσίου Πατρός στη μοναχικη σου ζωή.
Αγώνας διηνεκής ήταν η ζωή του στην έρημο του Αγίου Όρους, στη Μικρή Αγία Άννα, μέσα στη μόνωση, στους πειρασμούς, στην πάλη σώμα με σώμα με τον αρχέκακο διάβολο, μέσα στις στερήσεις κάθε ανθρωπίνης χαράς και παρηγορίας.
Δρόμος ανάντης προς την αγιότητα, τον οποίον ανέβαινε με οδηγό την ταπείνωση, την υπακοή, την προσευχή και την απόλυτη αφοσίωση στον Θεό.
Δρόμος μαρτυρικός, γιατί η ζωή του μοναχού είναι μαρτύριο, όχι αίματος αλλά συνειδήσεως, μαρτύριο πνευματικό, γιατί ο μοναχός με την αυταπάρνησή του, με την αφιέρωσή του στον Χριστό, με τον αγώνα του δίδει τη μαρτυρία του Ιησού Χριστού, δίδει τη μαρτυρία ότι η εν Χριστώ ζωή, ο πνευματικος αγώνας, η άσκηση, η ταπείνωση, η υπακοή δεν είναι έννοιες παρωχημένες και εξωπραγματικές, αλλά είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί ο μοναχός αλλά και ο κάθε πιστός να επιτύχει τον σκοπό της ζωής του, να γίνει μιμητής του Χριστού και να ζει αυτό που έλεγε ο απόστολος Παύλος «ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός».
Αυτό ζούσε και ο όσιος Γεράσιμος, ζούσε από αυτή τη γη και στον ουρανό. Γιατί ουρανός ήταν γι᾽ αυτόν όχι μόνο ο ναός της Καλύβης του, όπου αξιώθηκε να δεί τον Χριστό, «λαμποντα υπέρ χιλίους ηλίους», και να βλέπει την Παναγία και τους αγίους, αλλά και το ταπεινό του κελί, όπου συνέθετε τους θεόπνευστους ύμνους του.
Αυτό ζούσε και ο όσιος Δαβίδ ο εν Ευβοία, ο Γέρων, του οποίου τη θαυματουργο και χαριτόβρυτο κάρα είχαμε την ευλογία να υποδεχθούμε απόψε, και την οποία είχε την καλωσύνη να μεταφέρει ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του οσίου Δαβίδ και στην Ιερά μας Μονή, για να την προσκυνήσουμε και να λάβουμε την ευλογία και τη χάρη του. Γι᾽ αυτό και θα ήθελα να του εκφρασω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας.
Ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη οφείλω όμως να εκφράσω και προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο και αδελφό της Μονής μας, ο οποίος μας τιμά απόψε με την παρουσία του, καθώς επίσης και όλους εκείνους τους πατέρες οι οποίοι ήρθαν από μακριά για να παρευρεθούν και στη χαρά σου και να σε συνοδεύσουν με τις ευχές τους στη νέα σου μοναχική ζωή, μαζί και με τις δικές μου πατρικές ευχές και τις ευχές του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής του οσίου Δαβίδ και του καθηγουμένου της Ιεράς μας Μονής και όλων των πατέρων και όλων των αδελφών.
Αγωνίζου, λοιπόν, τον καλό αγώνα της μοναχικής πολιτείας, με υπακοή, με ταπείνωση, με ζήλο και με αγάπη για τον Χριστό, στον οποίο αφιερώνεις τη ζωή σου, και με τη χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου, της εφόρου της Μονής μας, του εορταζομένου αγίου μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος, του οσίου Δαβίδ του εν Ευβοία αλλά και του προστάτου σου από σήμερα οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου, εύχομαι να ευαρεστήσεις τον Θεό και να επιτύχεις τον σκοπό της μοναχικής ζωής, που δεν είναι άλλος από την ένωση με τον Θεό και τη σωτηρία μας.
Ο Θεός να σε στηρίζει και η Παναγία να σε ενισχύει με τις ευχές των οσίων Γερασίμου του Υμνογράφου και Δαβίδ του εν Ευβοία.