Της Άννας Χοχλάκη
Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα, παρά τις αντιξοότητες, εορτάστηκε κι εφέτος, στις Αχαρνές, η μνήμη του πολιούχου Αγίου Βλασίου. Στον εορτασμό χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος και Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος.
Στον λόγο του ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας ευχαρίστησε τους δύο ποιμενάρχες, ενώ μίλησε με θερμά γλόγια για Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος ο οποίος δεν ξεχνά ποτέ τον τόπο που τον γέννησε, επισκεπτόμενος συχνά τις Αχαρνές.
Αμέσως μετά την λιτάνευση ακολούθησε το καθιερωμένο κέρασμα στο παραδοσιακό καφενείο “ο Πάρνης”, όπου παρακάθησαν οι επίσημοι. Το φετινό πρόγραμμα περιλάμβανε ξενάγηση των προσκεκλημένων στο Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών και στη συνέχεια γεύμα σε γνωστή ταβέρνα του κέντρου της πόλης.
Στις εκδηλώσεις το παρών έδωσε ο πρέσβης της Ιορδανίας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Γεώργιος Γεωργίου, ο πρώην υπουργός Απόστολος Σταύρου, ο Ναύαρχος εα Γιώργος Λέκκας, ο Δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραίμης, ο πρώην Δήμαρχος Παναγιώτης Φωτιάδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τάκης Ντούρος, ο πρώην δημοτικός Σύμβουλος Θρακομακεδόνων Γρηγόρης Κωφός, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολλοί πολιτευτές της περιφέρειας Αττικής. Επίσης, συμμετείχε ενεργά το ΔΣ του σωματείου ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ, με επικεφαλής τη Μαρία Μίχα.
Άγιος Βλάσιος
Ο λαοφιλής σε Ανατολή και Δύση θαυματουργός ιεράρχης της Σεβάστειας γεννήθηκε και έζησε στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα στην περιοχή του Πόντου της Μικράς Ασίας κατά την περίοδο της βασιλείας του αυτοκράτορος Λικινίου (308 – 323μ.Χ.). Ο Άγιος Βλάσιος είχε σπουδάσει την ιατρική επιστήμη, την οποία πρόσφερε στους ασθενείς αφιλοκερδώς, διαθέτοντας πνεύμα φιλανθρωπίας, σύνεσης και ταπείνωσης.
Οι ιατρικές του γνώσεις τον βοήθησαν μάλιστα στο να ενισχύσει την πίστη και την ευσέβειά του, αφού από τη μελέτη του ανθρώπινου σώματος κατανόησε τη σοφία και τη μεγαλοσύνη του Θεού. Παράλληλα με την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος μελετούσε με ζήλο την Αγία Γραφή, αλλά και τα ψυχωφελή συγγράμματα των Αποστολικών Πατέρων και των Χριστιανών Απολογητών, γεγονός που τον ανέδειξε σε πύρινο διδάσκαλο της χριστιανικής πίστεως.