Ι.Μ. ΜΑΝΗΣ: Η Κυριακή της Ορθοδοξίας (Α’ Νηστειών) εορτάστηκε στον Ι. Ναό Τριών Ιεραρχών Μαυροβουνίου Γυθείου, με την Θ. Λειτουργία του Μ. Βασιλείου και την λιτάνευση των ιερών εικόνων, που τέλεσε ο Σεβ. Ποιμενάρχης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’,
συμπαραστατούμενος από τον εφημέριο του ως άνω Ι. Ναού π. Σταύρο Βλαστέλλη, τον και υπεύθυνο του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ι. Μητροπόλεως και τον αρχιδιάκονο π. Χριστόδουλο Κρυστάλλη.
Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης μίλησε για το νόημα των ιερών εικόνων στην ορθόδοξη Εκκλησία, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων και τα εξής: «Η εικόνα εκφράζει τα υψηλά ιδεώδη της ορθοδόξου πίστεως. Η εικόνα δεν είναι μια ζωγραφιά, ένας πίνακας, μία φωτογράφηση. Είναι κάτι άλλο. Φανερώνει το επέκεινα του κόσμου τούτου.
Δεν εκφράζει την φθορά, αλλά την θέωση. Δηλαδή, με άλλα λόγια, πως ο άνθρωπος με τον πνευματικό του αγώνα καθίσταται άγιος και ζει με το φωτοστέφανο στον Παράδεισο. Γι’ αυτό και στις εικόνες το καλόν και νοούμενον δεν καθορίζεται με τις φυσικές διαστάσεις προσώπων ή πραγμάτων. Οι εικόνες κρύβουν θεολογία και δηλώνουν τον κόσμο της Χάριτος.
Γι’ αυτό και μας διδάσκουν. Έπειτα ο πιστός χριστιανός δεν προσκυνά το ξύλο ή το χρώμα ή το τζάμι της εικόνας. Δεν είναι ειδωλολάτρης. Δεν προσκυνά την ύλη. «Η προσκύνηση επί το πρωτότυπον διαβαίνει και ο προσκυνών την εικόνα προσκυνεί εν αυτή του εγγραφομένου την υπόστασιν», αναφέρει ο μεγάλος δογματικός πατήρ της Εκκλησίας ο Ιερός Δαμασκηνός, ο οποίος αγωνίστηκε για την αναστήλωση των ιερών εικόνων. Και ο Σεβ. έκλεισε το κήρυγμά του υπογραμμίζοντας μερικά πρακτικά θέματα:
«Θα προσκυνούμε με πίστη και ευλάβεια τις ιερές εικόνες. Θα κάνουμε μπροστά σ’ αυτές την προσευχή μας. Επίσης και στο σπίτι μας θα έχουμε το εικονοστάσι μας. Στα δωμάτια των παιδιών μας, να υπάρχουν εικόνες των Αγίων, που φέρουν τα ονόματά τους.
Ακόμη να προσέξουμε στους Ναούς, όταν θέλουμε να κάμνουμε μία αγιογράφηση, να ρωτάμε τους αρμοδίους, σε ποίο σημείο του ναού πρέπει να τεθεί, γιατί πρέπει να υπάρχει εικονογραφική τάξη και εφιστώ ακόμη την προσοχή σας, μη χαλάτε τις αγιογραφίες, ούτε με ασβέστωμα, ούτε με τοποθέτηση καρφιών. Αυτό είναι ασέβεια. Εδώ στη Μάνη έχουμε μεγάλο πλούτο βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων. Οφείλουμε να τον διαφυλάξουμε»