Πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Λιβαδειάς και στον ομώνυμο Ιερό Προσκυνηματικό ναό οι εορταστικές λατρευτικές εκδηλώσεις με αφορμή την ιερά μνήμη του αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Ρηγίνου, Επισκόπου Σκοπέλου, του Λεβαδέως, ενός αγίου τον οποίο ιδιαίτερα τιμούν οι κάτοικοι της Λιβαδειάς, γιατί τον θεωρούν σαν τον δικό τους, τον συμπολίτη τους άγιο.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Θηβών: “Την παραμονή το απόγευμα (Σάββατο 24 Φεβρουαρίου) ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός , με τη συμμετοχή πολλών ιερέων και πλήθους πιστών. Ο εφημέριος του ναού π.Αλέξιος, αφού ευχαρίστησε την Δήμαρχο Λιβαδειάς κ. Γιώτα Πούλου για την παρουσία της, καθώς και όλους τους συμπολίτες μας, ανέφερε ότι τα έργα για την αποπεράτωση του ναού συνεχίζονται με μεγάλες δυσκολίες και εξέφρασε την ελπίδα για την σύντομη περαίωση αυτού του σημαντικού έργου για την πόλη μας και την επαρχία μας.
Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας (Κυριακή της Ορθοδοξίας 25 Φεβρουαρίου) ετελέσθη ο όρθρος και πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου. Τον θείο λόγο εκήρυξε ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δοσίθεος Καστόρης, ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας. Ο π.Δοσίθεος αναφέρθηκε στην σημασία της εορτής της συμβολικής αναστήλωσης των ιερών εικόνων, καθώς και στην βαθειά έννοια της Ορθοδοξίας. Στη συνέχεια επισήμανε ότι οι άγιοι είναι φορείς της ακριβούς και ζώσης πίστεως εις Χριστόν. Αυτό συμβαίνει και με τον συμπολίτη μας Άγιο Ρηγίνο τον Λεβαδέα Επίσκοπο Σκοπέλου.Όλη η ζωή του και δράση του είναι συνυφασμένη με την Ορθοδοξία. Και γι̉ αυτήν την Ορθοδοξία θυσιάσθηκε και έλαβε τον στέφανο του μαρτυρίου κατά τον διωγμό επί αποστάτου αυτοκράτορος Ιουλιανού του Φλαβίου.
Μετά την τελετή λιτάνευσης των ιερών εικόνων τελέστηκε η ακολουθία του μνημοσύνου για τον αοίδιμο Βουλευτή Βοιωτίας και Υπουργό Ευάγγελο Μπασιάκο, παρουσία του Βουλευτού Βοιωτίας κ. Ανδρέα Κουτσούμπα, του Προέδρου της ΝΟΔΕ Βοιωτίας κ. Γεωργίου Λιανού, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτη Αγνιάδη, των πολιτευτών κ. Ιωάννη Καράμπελα και Λουκίας Θεοδώρου και του π. Νομάρχου Βοιωτίας κ. Νικολάου Στάμου.
Ο εφημέριος του Ναού π. Αλέξιος στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανεγέρσεως Ιερών Ναών, καθώς και στο ιστορικό ανεγέρσεως του Ιερού Ναού Αγίου Ρηγίνου του Λεβαδέως. Στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά τον Εντιμολογιώτατο Άρχοντα κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για την σημαντική συνεισφορά του στο έργο της αποπερατώσεως του Προσκυνηματικού Ναού Αγίου Ρηγίνου Λεβαδείας, αλλά και την Ερίτιμο κ. Βικεντία Μπασιάκου για την ουσιαστική συμβολή του αοιδίμου συζύγου της Ευαγγέλου Μπασιάκου για τον συγκεκριμένο σκοπό. Θερμές ευχαριστίες στα ίδια πρόσωπα απηύθυνε με την σειρά του και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, αποδίδοντάς τους τον δίκαιον έπαινον και τον χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, ιδρυτού της κατά Βοιωτίαν Εκκλησίας.
Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εσπερίδα με θέμα:«Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: ένα εμβληματικό πρόσωπο Εθνικής και Πνευματικής αυτογνωσίας», στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας. Στην σύντομη προσλαλιά του ο π. Αλέξιος Σαμαρτζής ανέφερε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:«Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε μία τάση παραχάραξης της ιστορίας μας και αλλοίωσης της Ελληνορθόδοξης Παράδοσής μας από ορισμένους κύκλους. Η Εκκλησία, ως η τροφός του Γένους, είναι ο μόνος φορέας που διαφυλάττει και καλλιεργεί την Παράδοση, δηλαδή το ίδιο το Είναι της. Ο κορυφαίος Νεοέλληνας Λογοτέχνης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης με τα επίκαιρα έργα του μας μεταφέρει και σήμερα το μήνυμα της αντίστασης, σε καιρούς δυσχειμέρους και πονηρούς, κατά τους οποίους απεμπολείται ή και προδίδεται η ζωντανή Παράδοση του Έθνους μας».
[irp posts=”404932″ name=”Κατανυκτικός Εσπερινός στη Μητρόπολη Θηβών (ΦΩΤΟ)”]
Αμέσως μετά ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κήρυξε την έναρξη της Εσπερίδος αναφερόμενος επιγραμματικά στην προσωπικότητα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και στον αγώνα του για την διάσωση της Παράδοσής μας, όχι ως κάτι στατικό, αλλά με μία αέναη δυναμική και προοπτική. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον π. Αλέξιο και τα μέλη της Δ.Ε. για την ευκαιρία που δίνεται, μέσω αυτής της εκδήλωσης, στους συμπολίτες μας να συμμετέχουν σε ένα ιστορικό και πολιτιστικό γεγονός. Τέλος ευχαρίστησε θερμά και τους κύριους ομιλητές, κ. Άγγελο Καλογερόπουλο και π. Δοσίθεο Καστόρη, αλλά και τον κ. Νικόλαο Κελέρμενο για την επί σειρά ετών συνεργασία του με το Προσκύνημα του Αγίου Ρηγίνου και την Τοπική Εκκλησία. Ο κ. Κελέρμενος παρουσίασε, μέσω εικόνας, μία σημαντική και ουσιαστική εργασία για την προσωπικότητα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Ακολούθησε η πρώτη εισήγηση του εκπαιδευτικού και συγγραφέα κ. Άγγελου Καλογερόπουλου με θέμα: «Ο Παπαδιαμάντης και η εμμονή στην Ορθόδοξη Παράδοση ως η κατ̉ εξοχήν καινοτομία». Ο ομιλητής ανέφερε ότι:«Η παλινδρόμηση μεταξύ νεωτερισμού και παραδόσεως υπήρξε το χαρακτηριστικό της εκκλησιαστικής ζωής στην Ελλάδα από τον 19ο αι. –κυρίως-και εντεύθεν. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αι. αναδείχθηκε ως εμβληματική φυσιογνωμία των Γραμμάτων μας που εξέφρασε με γνησιότητα το Ορθόδοξο φρόνημα. Βασικό κριτήριο για τον Παπαδιαμάντη είναι η διαφύλαξη της ενότητας της Εκκλησίας. Η Εκκλησία εφ̉ όσον παραμένει σταθερή στην παράδοσή της δύναται να ανακαινίζει συνεχώς τον κόσμο. Εδώ έγκειται η ουσία της θεολογικής του σκέψης: η προτεραιότητα του γεγονότος της Εκκλησίας. Κάθε φορά που εμβαθύνουμε στο ορθόδοξο βίωμά του διαπιστώνουμε πως η προσήλωση στην παράδοση και η αγάπη για τον διπλανό μας άνθρωπο καθιστούν συνεχώς την ορθοδοξία καινοτόμο και καινοφανή».
Στην δεύτερη εισήγηση που ακολούθησε με θέμα:«Ο πολιτικός Παπαδιαμάντης», ο π. Δοσίθεος Καστόρης ανέφερε τα εξής:«Ο Παπαδιαμάντης δεν είναι ο γραφικός ηθογράφος της επιπόλαιης επετειακής δημοσιογραφίας, είναι κάτι βαθύτερο και ευρύτερο, ένας εθνικός συγγραφέας μεγάλης εμβέλειας. Η πιο άγνωστη πτυχή του έργου του είναι αυτή που αφορά στις πολιτικές προεκτάσεις του. Η κοινωνικοπολιτική του άποψη προκύπτει από τη βασική πνευματική του συγκρότηση. Πάνω από όλα υπήρξε γνήσιος Ορθόδοξος Χριστιανός, μεταβυζαντινός νεοέλληνας με συνείδηση της ταυτότητάς του στην κρίσιμη μεταβυζαντινή εποχή, όπου αυτή η ταυτότητα κινδύνευε σοβαρά από την προσπάθεια των δυτικών δυνάμεων να αποικιοποιήσουν το τότε νέο ακόμα ελληνικό κράτος πολιτικά και πολιτιστικά. Ο Παπαδιαμάντης στάθηκε ο προφήτης που προειδοποίησε έγκαιρα για τον κίνδυνο αλλοτρίωσης του Γένους μας με το βαθμιαίο εκδυτικισμό».