Βέροια: Προηγήθηκε πάνδημη λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αποστόλου Παύλου και του Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου από τον πανηγυρίζοντα Mητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου προς τον ιερό χώρο του Αποστολικού Βήματος.
το εσπέρας της Πέμπτης, 29ης Ιουνίου, τελέστηκε στο «Βήμα» του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια ο καθιερωμένος υπαίθριος Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, ο οποίος σήμανε και τη λήξη των ΚΘ Παυλείων που διοργάνωσε η Αποστολική Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας προς τιμήν του ιδρυτού της τοπικής Εκκλησίας, Αποστόλου των Εθνών Παύλου.
Προηγήθηκε πάνδημη λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αποστόλου Παύλου και του Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου από τον πανηγυρίζοντα Mητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου προς τον ιερό χώρο του Αποστολικού Βήματος.
στον Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Εσπερινό προεξήρχε ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Πρεσβυγενών και Νεωτέρων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Νουβίας κ. Σάββας (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Βεροίας (Χαλεπίου) και Αλεξανδρέττας κ. Εφραίμ (Πατριαρχείο Αντιοχείας), Ναζαρέτ κ. Κυριακός (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Ναϊσσού κ. Αρσένιος (Πατριαρχείο Σερβίας), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τούλτσεας κ. Βησσαρίων (Πατριαρχείο Ρουμανίας), οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Στάρα Ζαγόρας κ. Κυπριανός (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), Ζουγκδίδι και Τσαΐτσι κ. Γεράσιμος (Πατριαρχείο Γεωργίας) και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος (Εκκλησία της Ελλάδος).
Συμμετείχαν επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Άρτης κ. Καλλίνικος, Γρεβενών κ. δαυιδ, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Ρηγίου κ. Ειρηναίος και Ευμενείας κ. Ειρηναίος, τους οποίους προσκάλεσε αδελφικά ο Ποιμενάρχης μας κ. Παντελεήμων για να συμμετάσχουν στην σεμνή τελετή αναγνώσεως της Συνοδικής και Πατριαρχικής Πράξεως Αγιοκατατάξεως του Αγίου Γερασίμου του Υμνογράφου για την τοπική μας Εκκλησία, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της ίδιας ημέρας κατά το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο.
στο τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού, εκ μέρους των Αρχιερέων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναϊσσού κ. Αρσένιος από το Πατριαρχείο Σερβίας ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων εκφράζοντας με τη σειρά του τις θερμές του ευχαριστίες ανέφερε μεταξύ άλλων : «Άκουε, ουρανέ, ενωτίζου και συ γη, των επαίνων του Παύλου. Άκουε, ουρανέ, γνωρίζεις γαρ τον ουρανοδρόμον έως τρίτου αρπαγέντα ουρανού. Ενωτίζου γη των εγκωμίων, ην περιήλθεν από Ιερουσαλήμ και κύκλω μέχρι του Ιλλυρικού, τον λόγον εν σοι κατασπείρων της ευσεβείας».
τους προφητικούς λόγους του μεγαλοφωνοτάτου των προφητών, του προφήτου Ησαΐου, δανείζεται ο χρυσούς την γλώτταν, χρυσούς και την καρδίαν ιερός πατήρ, ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, για να εγκωμιάσει τον ουρανοβάμονα και μέγα απόστολο, τον άγιο ένδοξο απόστολο Παύλο.
και τους λόγους του χρυσορρήμονος πατρός δανειζόμαστε και εμείς για να απευθυνθούμε με ευγνωμοσύνη προς τον ιδρυτή της τοπικής μας Εκκλησίας, τον απόστολο των Βεροιέων Παύλο.
και εάν ο ιερός Χρυσόστομος, ο λάτρης και θεόπνευστος ερμηνευτής των επιστολών του πρωτοκορυφαίου αποστόλου, αποδίδει κατά χρέος επαίνους και εγκώμια στον ουρανοδρόμο απόστολο, ο οποίος διήνυσε όλη την οικουμένη, για να κηρύξει το Ευαγγέλιο του Χριστού και να σπείρει «τον λόγον της ευσεβείας», δεν παραλείπει και να τονίσει ότι ο απόστολος είναι γνωστός και στη γη και στον ουρανό.
Γνωστός ο απόστολος Παύλος στον ουρανό, γιατί «ηρπάγη μέχρι τρίτου ουρανού». Γνωστός και στη γη, γιατί την περιήλθε «από Ιερουσαλήμ και κύκλω μέχρι του Ιλλυρικού».
Γνωστός ο απόστολος και εδώ στη Βέροια, στο Βήμα του, από το οποίο απευθύνθηκε στους ευγενείς Βεροιείς, «οίτινες εδέξαντο τον λόγον μετά πάσης προθυμίας».
δεν ήταν όμως μόνο ο μέγας απόστολος Παύλος γνωστός από το κήρυγμά του σε όλη τη γη. Γνώριζε και ο ίδιος πολλά για τον κόσμο και τους ανθρώπους. Γνώριζε τους τόπους στους οποίους κήρυττε. Γνώριζε τους ανθρώπους και τα πιστεύματά τους σε κάθε πόλη στην οποία ομιλούσε. και το απέδειξε επανειλημμένα.
πως θα μπορούσε διαφορετικά να γίνει «τοις πάσι τα πάντα», όπως έλεγε, «ίνα πάντως τινάς σώση» ; πως θα μπορούσε διαφορετικά να προσφέρει στον καθένα τον Χριστό, χωρίς να αλλοιώσει τη διδασκαλία του για να την προσαρμόσει στις ιδιαιτερότητες του κάθε ανθρώπου, αλλά να το επιτύχει, αξιοποιώντας τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις κάθε έθνους και κάθε λαού, να κάνει τον ακατάληπτο Θεό σε όλους καταληπτό.
Γνωρίζει ο απόστολος Παύλος ότι ο Χριστός τον επέλεξε «του βαστάσαι το όνομά» του «ενώπιον εθνών τε και βασιλέων, υιών τε Ισραήλ», όπως αποκαλύπτει ο Κύριος στον Ανανία, πριν να τον στείλει για να τον συναντήσει.
Γνωρίζει ακόμη ότι την ελληνική του παιδεία, η οποία θα διευκολύνει το αποστολικό του έργο, την οφείλει σε ένα άλλο «σκεύος εκλογής» του Θεού, στον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος μετέφερε με την εκστρατεία του τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και στην πατρίδα του.
και εάν με την ελληνική ως κοινή γλώσσα ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε το πρώτο βήμα για την ενότητα των ανθρώπων, το δεύτερο και πιο αποφασιστικό θα το κάνει ο απόστολος Παύλος, ο οποίος με το κήρυγμα του Ευαγγελίου θα ενώσει τους ανθρώπους στο κοινό σώμα του Χριστού, την Εκκλησία, στην οποία κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει μέλος ενδυόμενος τον Χριστό.
γι’ αυτό, και όταν αργότερα στην Τρωάδα ο απόστολος Παύλος θα δει το περίφημο εκείνο νυκτερινό όραμα με τον Μακεδόνα άνδρα να τον παρακαλεί λέγοντας «διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν», δεν μπορεί παρά να μην φέρει στον νου τον νεαρό Μακεδόνα Αλέξανδρο, που είχε περάσει από την πατρίδα του, πριν να συνεχίσει την εκστρατεία του στην Ανατολή.
τα γνωρίζει όλα αυτά ο μέγας απόστολος, γι’ αυτό και αυτό που συνέχει τον νου και τη σκέψη του, την ψυχή και την ύπαρξή του είναι το μεγαλείο της θείας Προνοίας, η οποία τα πάντα οικονομεί προς σωτηρία των ανθρώπων.
Γιατί δεν μπορεί να ήταν τυχαίο ότι ο Μέγας Αλέξανδρος σε ηλικία μόλις 20 ετών ξεκίνησε αυτήν την παράτολμη πορεία χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Μακεδονία μας, και μέσα σε μόλις 13 χρόνια δημιούργησε ένα τεράστιο κράτος, το οποίο, ακόμη και αν σύντομα διασπάσθηκε, συνέχισε να παραμένει θεματοφύλακας της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της ενότητος των ανθρώπων για αιώνες.
τα γνωρίζει αυτά ο πρωτοκορυφαίος Παύλος και ίσως περνούν από τη σκέψη του, όταν γράφει προς τους χριστιανούς της Ρώμης «ους δε προώρισεν τούτους και εκάλεσεν· και ους εκάλεσεν, τούτους και εδικαίωσεν· ους δε εδικαίωσεν τούτους και εδόξασεν».
τα υπενθυμίζει όμως και σε εμάς που συγκεντρωθήκαμε και φέτος στο Βήμα αυτό, από το οποίο ο ίδιος κήρυξε στην ελληνική γλώσσα το Ευαγγέλιο στους Βεροιείς, για να τον τιμήσουμε αλλά και για να του εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τους πολλούς κόπους και τις ταλαιπωρίες που υπέμεινε χάριν του Χριστού και του Ευαγγελίου του, χάριν της δικής μας σωτηρίας.
σε έναν κόσμο που κλυδωνίζεται και κλονίζεται από δική μας συχνά υπαιτιότητα, καθώς δεν παύουμε να επεμβαίνουμε με βίαιο τρόπο στον άνθρωπο και την κτίση, είτε θέτοντας σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον με την άλογη εκμετάλλευσή του, είτε τον άνθρωπο με την καταχρηστική αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, ο πρωτοκορυφαίος απόστολος Παύλος μας υπενθυμίζει τη σημασία της Προνοίας του Θεού για μας· μας υπενθυμίζει την πνευματική κληρονομιά που ο ίδιος μας κληροδότησε με το κήρυγμά του, κληρονομιά πίστεως και αληθείας.
και μας την υπενθυμίζει και με το παράδειγμα της ζωής του νέου οσίου της Εκκλησίας μας, του οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου, του οποίου η Πράξη της Αγιοκατατάξεως αναγνώσθηκε επίσημα σήμερα στην Ιερά Μητρόπολή μας.
μας την υπενθυμίζει όχι μόνο διότι ο όσιος είχε εμπιστευθεί απολύτως τον εαυτό στην Πρόνοια του Θεού, και η πρόσφατη αναγραφή του στις Αγιολογικές δέλτους της Ορθοδόξου είναι έργο της θείας Προνοίας, για να μας παρηγορήσει και να μας στηρίξει, αλλά και γιατί με την πιστότητα της ζωής του και με το θεόπνευστο έργο του αξιοποίησε υποδειγματικά την πνευματική κληρονομιά του αγίου ενδόξου αποστόλου Παύλου.
Ολοκληρώνοντας με τον αποψινό Διορθόδοξο πολυαρχιερατικό Εσπερινό τις εκδηλώσεις των ΚΘ/ Παυλείων και του Επιστημονικού Συνεδρίου, το οποίο με τη χάρη του πρωτοκορυφαίου αποστόλου Παύλου αλλά και του οσίου Γερασίμου αξιωθήκαμε να πραγματοποιήσουμε και φέτος, αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μου προς την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, και τους Μακαριωτάτους Προκαθημένους των πρεσβυγενών και νεωτέρων Πατριαρχείων και των κατά τόπους Αυτοκεφάλων Εκκλησιών για τα σεπτά μηνύματα με τα οποία επευλόγησαν και ετίμησαν το ΚΘ/ Επιστημονικό Συνέδριο των Παυλείων.
Ολοκάρδιες ευχαριστίες απευθύνω προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αδελφούς Αρχιερείς και προς τον Πανοσιολογιώτατο Εκπρόσωπο της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους το Συνέδριό μας και τις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του ιδρυτού της τοπικής μας Εκκλησίας και του οσίου Γερασίμου, αλλά και τον αποψινό Διορθόδοξο πολυαρχιερατικό Εσπερινό στο Βήμα του αποστόλου των Βεροιέων, του αγίου ενδόξου αποστόλου Παύλου.
Ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη εκφράζω και προς την Ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, για την παραχώρηση του ιερού λειψάνου της δεξιάς χειρός του οσίου Γερασίμου του Μικραγιαννανίτου, της χειρός την οποία κινούσε το άγιο Πνεύμα για να γράφει τους ύμνους και να δοξάζει τον Θεό και τους αγίους.
Ευχαριστίες οφείλω τέλος και προς τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της πόλεως και της περιοχής μας, την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, και όλους όσους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις των ΚΘ/ Παυλείων, κληρικούς και λαϊκούς, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τον σεβασμό και την αγάπη τους προς τον ιδρυτή της τοπικής μας Εκκλησίας.
Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τον τηλεοπτικό σταθμό 4ε, διότι μεταφέρει από εδώ, από το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, το μήνυμά του όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά σε όλο τον κόσμο.
Εύχομαι ταπεινά δια των πρεσβειών του αγίου ενδόξου αποστόλου Παύλου να αξιωθούμε και εμείς «του πλούτου της δόξης της κληρονομίας» του Θεού «εν τοις αγίοις». Αμήν.
για ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΝΤΕ κλικ ΕΔΩ