ΕΥΒΟΙΑ: Τη δεύτερη πανήγυρη τη γιόρτασε σήμερα 1 Νοεμβρίου η σεβάσμια Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ στην Εύβοια, ημέρα μνήμης του Οσίου.
Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Γέροντα Γαβριήλ και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.
Παρακολουθήσετε τη Θεία Λειτουργία ΕΔΩ
Στην έννοια της προσευχής και τα χαρίσματα τα οποία διέκριναν τον όσιο Δαυίδ τον Γέροντα στάθηκε ιδιαίτερα στο σημερινό του κήρυγμα από την φερώνυμη Ιερά Μονή ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.
Ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε με αφορμή την εορτή του Οσίου Δαυίδ.
Στο τέλος του κηρύγματός του ο Μητροπολίτης Χαλκίδος ευχήθηκε σε όλους να έχουν την ευλογία του Οσίου Δαυίδ και ιδιαιτέρως να προσεύχονται σε αυτόν.
«Σήμερα υπάρχουν και τα κείμενα και παρακλήσεις και πολλά είναι και σε μετάφραση, ούτως ώστε να βλέπετε και να κατανοείτε τι λέτε», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι στην εποχή μας «είναι κρίμα να έχουμε τόση πνευματική τροφή και εμείς να πεθαίνουμε από την πείνα, από την αδιαφορία από την τεμπελιά μας να κάνουμε κάτι σπουδαίο , πραγματικά σπουδαίο για τη ζωή μας».
«Η Χάρις του Αγίου να είναι πάντοτε μαζί σας και εσείς να τον θυμόσαστε και πάνω από όλα να θυμόσαστε τον Χριστό μας, τον ευεργέτη μας και στην κατ΄ιδίαν προσευχή σας αλλά και με την παρουσία σας στη θεία λειτουργία και την τακτική συμμετοχή σας στο Άγιο Ποτήριο που είναι η πηγή της ζωής και της αθανασίας», κατέληξε.
Χθες τελέστηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός ενώ στο τέλος πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των ιερών λειψάνων του Οσίου στον περίβολο της Μονής.
Σύντομο ιστορικό της Μονής
Η ίδρυση και ανέγερση της Μονής, περί το έτος 1540, οφείλεται στον Όσιο Δαυΐδ. Νέος ακόμη στην ηλικία, επέτυχε την ανοικοδόμησή της σε υψόμετρο 500 περίπου μέτρων, κάτω από την σκέπη του Τελεθρίου όρους, ανάμεσα σε πυκνό δάσος πεύκων και ελάτων.
Ο Όσιος καταγόταν από τη Γαρδινίτζα. Νέος ακόμη έγινε μοναχός. Διετέλεσε ηγούμενος της Μονής Βαρνακόβης, ασκήτεψε στο Στείριον όρος και δοκιμάσθηκε από τον οθωμανό άρχοντα της Λιβαδειάς. «Θείω οδηγηθείς Πνεύματι», πέρασε στην Εύβοια, όπου έκτισε Ναό της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, σε σημείο όπου προϋπήρχε παλαιότερος Ναός, κοντά στο χωριό Ροβιές και «τελείαν συνεστήσατο Μονήν», στην οποίαν συνέρρευσαν σύντομα πολλοί μοναχοί. Η φήμη της αγιότητός του ξαπλώθηκε γρήγορα, έκανε πολλά θαύματα και πριν την οσιακή κοίμηση του (1 Νοεμβρίου) πολλούς οδήγησε προς σωτηρία «μέγας φανείς εν λόγω και εργω».
Η Μονή, στα χρόνια του Βυζαντίου είχε τιμηθεί με Αυτοκρατορικούς τίτλους, οι οποίοι δυστυχώς καταστράφηκαν κατά την πυρπόλησή της. Ακόμη, Πατριαρχικό σιγίλιο του 1638, επί Πατριάρχου Κυρίλλου, αναγνώριζε την Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική αξία της Μονής.
Κατά τη διάρκεια της ?παναστάσεως του 1821, οι Μοναχοί βοήθησαν στον Αγώνα, με αποτέλεσμα νά προκαλέσουν την οργή των Τούρκων, οι οποίοι κατέστερψαν ολοσχερώς το Μοναστήρι, το οποίο ανακαινίσθηκε το 1877.
Σε απόσταση χιλιομέτρου βορείως της Μονής βρίσκεται το «Αγιονέρι». Κατά την παράδοση, ο Όσιος Δαυΐδ χτύπησε με το ραβδί του το βράχο και ανέβλησε καλό, άφθονο και ιαματικό νερό. Ακόμη, σε απόσταση 20 λεπτών με τα πόδια στα νότια της Μονής, υπάρχει το «Ασκητήριο» του Οσίου Δαυΐδ, ένα μικρό σπήλαιο σε βράχο, με το παρεκκλήσιο του Αγ. Χαραλάμπους.
Ημέρες δόξης και ανάπτυξης γνώρισε η Μονή στά χρόνια της Ηγουμενίας του μακαριστού Αρχιμ. Ιακώβου Τσαλίκη (1975-1991), ο οποίος άφησε φήμη και μνήμη οσίου ανδρός και κατετάγη επισήμως στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας την 27η Νοεμβρίου 2017, υπό του πανσέπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Πολλοί χριστιανοί από όλη την Ελλάδα, επισκέπτονται τή Μονή γιά να προσκυνήσουν τά Άγια λείψανα πολλών Αγίων και φυσικά του ιδρυτού της Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος.